Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Το bitcoin ξεπέρασε μετοχές και χρυσό - Άλμα 50% από τις αρχές του 2023

Το bitcoin ξεπέρασε μετοχές και χρυσό - Άλμα 50% από τις αρχές του 2023
Την 1η Ιανουαρίου, το bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 16.500 δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση κατά 50% έχει σημειώσει το bitcoin από τις αρχές του 2023, παρά την κατάρρευση των μεγάλων τραπεζών που ασχολούνται με την κρυπτογράφηση, ξεπερνώντας τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες και τα εμπορεύματα.
Σύμφωνα με το CNBC, την 1η Ιανουαρίου, το bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 16.500 δολάρια.
Την Τετάρτη, κυμαινόταν γύρω στα 25.000 δολάρια, χάρη στο ράλι που ξεκίνησε την Κυριακή.
Η άνοδος της τιμής φέτος έρχεται μετά την πτώση του bitcoin κατά 65% το 2022, μετά από μια σειρά μεγάλων καταρρεύσεων projects και hedge funds, πτωχεύσεις, προβλήματα ρευστότητας και την αποτυχία της FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Η πρόσφατη άνοδος αποτέλεσε κάποια έκπληξη, δεδομένης της κατάρρευσης της Silvergate Capital και της Signature Bank, δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές της βιομηχανίας κρυπτογράφησης, και βεβαίως της Silicon Valley Bank.
"Η άνοδος του Bitcoin κατά 50% το 2023 αντικατοπτρίζει το μέγεθος του πλήγματος που είχε δεχθεί μετά την κατάρρευση της FTX, την αλλαγή των προοπτικών των επιτοκίων και την κατάρρευση της SVB", δήλωσε στο CNBC ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτογράφησης Nexo.
Από το υψηλό των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, το bitcoin εξακολουθεί να έχει υποχωρήσει πάνω από 60%.

Ακολουθούν μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους το bitcoin βρίσκεται σε άνοδο.

Καταρρεύσεις τραπεζών

Ενώ η κατάρρευση της Silvergate, της Signature Bank και της SVB προκάλεσε κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ανάκαμψη του bitcoin θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτηθεί από αυτές ακριβώς τις αποτυχίες, σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης και διεθνούς στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Luno.
"Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας γύρω από την αποτυχία της SVB και άλλων τραπεζών έριξαν επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στη δύναμη των αποκεντρωμένων νομισμάτων, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πλήρη θεματοφυλακή και ιδιοκτησία", δήλωσε ο Ayyar.
Το Bitcoin ονομάζεται αποκεντρωμένο νόμισμα, επειδή δεν εκδίδεται από μια ενιαία οντότητα όπως μια κεντρική τράπεζα.
Αντ' αυτού, βασίζεται σε μια υποκείμενη τεχνολογία που ονομάζεται blockchain και το δίκτυό του συντηρείται από μια κοινότητα.
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έπρεπε να παρέμβουν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών σε αυτές τις τράπεζες.
Ο Trenchev της Nexo δήλωσε ότι η παρέμβαση "υπενθύμισε στους επενδυτές τις διαρθρωτικές ελλείψεις του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και του δολαρίου ΗΠΑ που το στηρίζει, λόγοι για τους οποίους είδαμε μια φυγή προς το Bitcoin αυτή την εβδομάδα".
Οι υποστηρικτές του Bitcoin έχουν ισχυριστεί ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι ένας τρόπος για τους επενδυτές να προστατευτούν από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ιδίως την ποσοτική χαλάρωση και τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική, οι οποίες, όπως λένε, διαβρώνουν την αξία του fiat currency.
Οι υποστηρικτές επισημαίνουν την πεπερασμένη προσφορά του Bitcoin ως βασικό χαρακτηριστικό του ότι αποτελεί αποθήκη αξίας.

Προοπτικές επιτοκίων

Οι καταρρεύσεις των τραπεζών ήρθαν μετά από ένα έτος αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.
Το πρόβλημα της SVB ήταν ότι έπρεπε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως κρατικά ομόλογα, για να στηρίξει τον ισολογισμό της, καθώς οι καταθέτες απέσυραν κεφάλαια. Αλλά πούλησε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη ζημία, επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν ωθήσει την τιμή των Treasurys χαμηλότερα.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές και το bitcoin. Αυτό συνέβη ακόμη και αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να είναι υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Bitcoin vs μετοχές

Το Bitcoin έχει σημειώσει ράλι 50% φέτος. Αντίθετα, ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq, με τον οποίο το bitcoin έχει συσχετιστεί στενά στο παρελθόν, έχει σημειώσει άνοδο 12% στο τρέχον έτος.
Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 2,5%.
Ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται ως ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο συρρέουν οι επενδυτές σε περιόδους αναταραχής της αγοράς, έχει αυξηθεί λίγο πάνω από 3% φέτος.
Δεν υπάρχουν πολλά εμπορεύματα ή χρηματιστηριακοί δείκτες που έχουν νικήσει το bitcoin.
Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η Meta έχει αυξηθεί κατά περίπου 60% μέχρι σήμερα.
Μεταξύ των σημαντικότερων ψηφιακών νομισμάτων, το ether έχει σημειώσει άνοδο 42% φέτος, ενώ το solana έχει ανέβει πάνω από 100%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης