Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι βλέπει η Ρωσία και επενδύει στο Ιράν - Το «μέτωπο» που στήνεται κατά των ΗΠΑ

Τι βλέπει η Ρωσία και επενδύει στο Ιράν - Το «μέτωπο» που στήνεται κατά των ΗΠΑ
Ρωσικές επιχειρηματικές αντιπροσωπείες έχουν επισκεφθεί την Ισλαμική Δημοκρατία αναζητώντας συμφωνίες και συμβουλές για το πώς να αποφύγουν τις κυρώσεις
Η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράν τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα δύο κράτη που έχουν υποστεί αυστηρές κυρώσεις έχουν εντείνει τη συνεργασία τους μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ο Ehsan Khandouzi, υπουργός Οικονομικών του Ιράν, δήλωσε ότι η Ρωσία επένδυσε 2,76 δισ. δολάρια στη χώρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους που έληξε αυτή την εβδομάδα, αναφέροντας έργα στους τομείς της βιομηχανίας, της εξόρυξης και των μεταφορών.
"Ορίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ως στρατηγικές και συνεργαζόμαστε σε πολλές πτυχές, ιδίως στις οικονομικές σχέσεις", δήλωσε ο Khandouzi στους Financial Times.
"Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι δύο κύριοι οικονομικοί μας εταίροι και το Ιράν πρόκειται να επεκτείνει τις σχέσεις του μαζί τους μέσω της εφαρμογής στρατηγικών συμφωνιών".
Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αναβαθμίσει τους δεσμούς τους αφότου η Δύση επέβαλε κύματα κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Ανταλλαγή... επιχειρηματιών

Ρωσικές επιχειρηματικές αντιπροσωπείες έχουν επισκεφθεί την Ισλαμική Δημοκρατία αναζητώντας συμφωνίες και συμβουλές για το πώς να αποφύγουν τις κυρώσεις, ενώ το Ιράν επιθυμεί να αναπτύξει νέες εμπορικές σχέσεις για να ενισχύσει τη δική του οικονομία που έχει υποστεί κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι πούλησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, τα οποία αναπτύχθηκαν εναντίον ουκρανικών στόχων.
Το Ιράν αρνείται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του χρησιμοποιούνται στον πόλεμο.
Ο Khandouzi δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι "ατυχής" για το Ιράν, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η Τεχεράνη λαμβάνει έσοδα από πωλήσεις όπλων στη Ρωσία.
Οι κεντρικές τράπεζες του Ιράν και της Ρωσίας υπέγραψαν τον Ιανουάριο συμφωνία για τη σύνδεση των διατραπεζικών συστημάτων επικοινωνίας τους σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο.
"Η Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μηχανισμούς όπως αμοιβαίες νομισματικές συμφωνίες ή ανταλλαγές με βάση το εμπόριο.
Έχουμε διαπραγματευτεί όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, από αυτή την άποψη", δήλωσε ο Khandouzi.
"Από τεχνικής άποψης, αυτό το χρηματοπιστωτικό δίκτυο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας από ό,τι άλλες".
Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν το εμπόριο, καθώς και οι δύο έχουν οικονομίες βασισμένες σε εμπορεύματα που παράγουν παρόμοια προϊόντα.
Αλλά ένας δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο φόβος είναι ότι "πρόκειται για μια δυναμική που μπορεί να γίνει αυτοσυντηρούμενη".

Η «τεχνογνωσία» του Ιράν

Το Ιράν έχει υπομείνει δεκαετίες κυρώσεων και έχει αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και δρομολόγησε νέους περιορισμούς κατά της δημοκρατίας.
Αυτό έχει εμποδίσει περαιτέρω την ικανότητα της Τεχεράνης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις - η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη επένδυση μετά τη Ρωσία ήταν από το γειτονικό Αφγανιστάν, με 256 εκατ. λίρες.
Οι κινεζικές επενδύσεις ήταν μόλις 131 εκατ. δολάρια, πίσω από το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο οι δυτικές εταιρείες που αποτρέπονται να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε τα δύο τρίτα των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους περίπου 4,2 δισ. δολαρίων στο Ιράν αυτό το οικονομικό έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Το Ιράν προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους μόλις 1,45 δισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία του ΟΗΕ.
Η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του προέδρου Ebrahim Raisi έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη περιφερειακών και ασιατικών εμπορικών σχέσεων από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.
Μια συμφωνία που υπογράφηκε αυτόν τον μήνα με κινεζική μεσολάβηση θα αποκαταστήσει τους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της αντίπαλης Σαουδικής Αραβίας, επτά χρόνια μετά τη διακοπή των σχέσεών τους.
Ο Khandouzi δήλωσε ότι το Ιράν πέτυχε τον περασμένο μήνα το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών πετρελαίου για τουλάχιστον δύο χρόνια, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό επίπεδο των 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Είπε ότι οι μη πετρελαϊκές εξαγωγές ύψους 53 δισ. δολαρίων ήταν επίσης 12% υψηλότερες τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι εισαγωγές την ίδια περίοδο ήταν 60 δισ. δολάρια, γεγονός που σε συνδυασμό με τα στοιχεία των εξαγωγών δείχνει ότι "η οικονομία του Ιράν δεν μπορεί να απομονωθεί", πρόσθεσε.

Οι ευθύνες της κεντρικής τράπεζας

Ωστόσο, η κυβέρνηση αγωνίζεται να περιορίσει την οικονομική δυσπραγία, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 47% και το ριάλ να έχει υποχωρήσει κατά 60% υπό την εποπτεία του Raisi.
Ιρανοί οικονομολόγοι κατηγορούν τις αρχές ότι τροφοδοτούν τον πληθωρισμό με υπερβολική εκτύπωση χρήματος.
Η Τεχεράνη αντικατέστησε τον Δεκέμβριο τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή για μόλις 15 μήνες, καθώς το εθνικό νόμισμα διολίσθησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ το καθεστώς αντιμετώπιζε πολύμηνες πανεθνικές διαδηλώσεις.
Ο Khandouzi υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και δήλωσε ότι σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει την κεντρική τράπεζα, η οποία "θα είναι υπόλογη για την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό".
Θα της δοθεί επίσης η "απαραίτητη εξουσία να ελέγχει τις διαδικασίες που δημιουργούν την προσφορά χρήματος", είπε.
"Καταφέραμε επίσης να μειώσουμε τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος, ο οποίος ήταν 39% το τελευταίο ιρανικό έτος.
Μέχρι το τέλος αυτού του οικονομικού έτους, προβλέπεται να είναι 30 τοις εκατό", πρόσθεσε.
"Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το ποσοστό του πληθωρισμού".
Ο Khandouzi δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη συλλογή φόρων και έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή για να αυξήσει τα μη πετρελαϊκά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει τον εταιρικό φόρο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης στους απλούς Ιρανούς, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα οικονομικά παράπονα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα εν μέσω της εκτεταμένης δημόσιας οργής για το καθεστώς.
"Όταν η χώρα παλεύει με οικονομικά προβλήματα, οι αξιωματούχοι καταβάλλουν σίγουρα περισσότερες προσπάθειες από ό,τι πριν και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εξυπηρέτηση του λαού", δήλωσε ο Khandouzi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης