Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια «χιονοστιβάδα» 1,7 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές τράπεζες – Ποια σημάδια θα δείξουν ότι ήρθε το κραχ

Μια «χιονοστιβάδα» 1,7 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές τράπεζες – Ποια σημάδια θα δείξουν ότι ήρθε το κραχ
Ανάλυση – τρόμος από τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Μετά την ταχεία κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα αυτό το μήνα, μαζί με την πρόωρη πτώση της Credit Suisse την περασμένη την εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων έθεσαν ως στόχο να διαβεβαιώσουν ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς.
Το ενδεχόμενο "μετάδοσης" σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον μικρό, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας "ενώθηκαν" για να στηρίξουν όλους τους καταθέτες, ανασφάλιστους και ανασφάλιστους, στην SVB και την Signature.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, για παράδειγμα, δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα μετά τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία ότι οι Αμερικανοί "μπορούν να αισθάνονται σίγουροι" για την ασφάλεια των καταθέσεών τους.
Και η Citigroup, μέσω της CEO της Jane Fraser δήλωσε στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσινγκτον ότι το τραπεζικό σύστημα είναι "υγιές" και ότι τόσο οι μεγάλες όσο και οι περιφερειακές τράπεζες είναι "καλά κεφαλαιοποιημένες", προσθέτοντας ότι "δεν πρόκειται για πιστωτική κρίση".
Όταν η Credit Suisse χρεοκόπησε λίγο μετά τη Silicon Valley Bank, οι αναλυτές υποστήριξαν ότι ήταν ένα ίδρυμα που μαστιζόταν από σκάνδαλα και είχε συσσωρεύσει ζημίες δισεκατομμυρίων - συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του hedge fund Archegos το 2021- και οι πελάτες και οι καταθέτες του απλώς έχασαν την εμπιστοσύνη τους.
Και σημειώνουν ότι η Silicon Valley Bank έκανε μοιραία, και εύκολα αποφεύξιμα, λάθη στη διαχείριση κινδύνου που δεν είναι ενδεικτικά της υγείας του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αλλά η SVB υπέφερε επίσης από βαριές μη πραγματοποιημένες ζημίες που προκλήθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων που συνέβαλαν στο να προκληθεί ένα bank run από τη μεγάλη βάση της, δηλαδή τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Η επίμαχη ανάλυση

Και ένα νέο έγγραφο από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στις 13 Μαρτίου διαπίστωσε ότι δεν είναι οι μόνες με αυτά τα προβλήματα - οι αμερικανικές τράπεζες είχαν μη πραγματοποιημένες ζημίες ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.
Οι απώλειες ήταν σχεδόν ίσες με τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι καθηγητές Philip Schnabel, και
Alexi Savov και ο Itamar Drechsler του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Η αύξηση στα επιτόκια έχουν μειώσει την αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων χρεογράφων που αποτελούν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου πολλών τραπεζών.
Σε ένα άλλο έγγραφο, επίσης από τις 13 Μαρτίου, πανεπιστημιακοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν χάσει το 10% της αξίας τους μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Επιπλέον, από τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές τραπεζικές καταθέσεις στις ΗΠΑ, σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι σήμερα ασφαλισμένες από την FDIC, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.
Οι συγγραφείς της μελέτης - μεταξύ των οποίων η Erica Xuewei Jiang του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Gregor Matvos του Πανεπιστημίου Northwestern, ο Tomasz Piskorski του Πανεπιστημίου Columbia και ο Amit Seru- του Πανεπιστημίου Stanford- εξήγησαν ότι αν οι μισοί από αυτούς τους ανασφάλιστους καταθέτες αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους μετά την πρόσφατη αστάθεια των τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων.
"Εάν οι αναλήψεις ανασφάλιστων καταθέσεων προκαλέσουν έστω και μικρές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερες τράπεζες", έγραψαν.
"Συνολικά, οι υπολογισμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αύξησαν πολύ σημαντικά την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ".

Δεν υπάρχει φωτιά χωρίς σπίθα

Οι μη πραγματοποιημένες ζημίες δεν αντικατοπτρίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών λόγω μιας λογιστικής πρακτικής όπου τα περιουσιακά στοιχεία διατηρούνται στα βιβλία των τραπεζών στην αξία στην οποία αγοράστηκαν, αντί της τρέχουσας αγοραίας αξίας τους.
Και ο Stephan Weiler, καθηγητής οικονομικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, εξήγησε ότι οι ζημίες αυτές θα πραγματοποιηθούν από τις τράπεζες μόνο εάν αναγκαστούν να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν μέσω ενός bank run, όπου οι καταθέτες αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαιά τους.
Αυτό ακριβώς συνέβη με την SVB, οι καταθέτες ζήτησαν μαζικά τα χρήματα πίσω, αναγκάζοντας την τράπεζα να πουλήσει τις συμμετοχές της σε ενυπόθηκους τίτλους με ζημία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων.
"Όσο οι άνθρωποι δεν έρχονται όλοι ταυτόχρονα και απαιτούν να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους, είσαι εντάξει", δήλωσε ο Weiler στο Fortune.
Το πρόβλημα, σημείωσαν αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Nikolaos Panigirtzoglou, είναι ότι 1 τρισ. δολάρια σε καταθέσεις αποσύρθηκαν από τις "πιο ευάλωτες" αμερικανικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της SVB.
"Έτσι, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες αυξάνονται", προειδοποίησε ο Weiler, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα bank runs.
Ως αποτέλεσμα αυτού του δυνητικού προβλήματος για τις αμερικανικές τράπεζες, πολλοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Elizabeth Warren και ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Ro Khanna, έχουν υποστηρίξει ότι η Fed θα πρέπει να στηρίξει κάθε τύπο καταθέτη σε όλες τις τράπεζες για να αποτρέψει περαιτέρω bank runs.
Και οι εκκλήσεις αυτές εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε στην υποεπιτροπή πιστώσεων της Γερουσίας ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο "γενικής ασφάλισης" για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ, εκτός εάν ο "συστημικός κίνδυνος" καταστεί ζήτημα.
Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Bill Ackman δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η FDIC πρέπει να "σταματήσει την αιμορραγία" και "να εγγυηθεί ρητά όλες τις καταθέσεις τώρα".
"Έχουμε περάσει από την έμμεση υποστήριξη των καταθετών στη ρητή δήλωση της υπουργού Yellen σήμερα ότι δεν εξετάζεται καμία εγγύηση", έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Ackman, ο οποίος ίδρυσε την Pershing Square Capital Management, προσθέτοντας ότι "θα εκπλαγεί αν δεν επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων, με άμεση ισχύ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης