Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γκάφα ολκής: Το διαγραμμένο tweet του Ehud Barak αποκάλυψε... το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ

Γκάφα ολκής: Το διαγραμμένο tweet  του Ehud Barak αποκάλυψε... το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ
Χάρη εν μέρει στις αποκαλύψεις ενός επιστήμονα το 1986, το Ισραήλ είναι ευρέως γνωστό ότι έχει πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελούμενο περίπου από 90 κεφαλές
Σε ένα τεράστιος λάθος βήμα για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ehud Barak ο οποίος παραδέχθηκε την ύπαρξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας μέσω Twitter.
Στη συνέχεια διέγραψε το tweet, πιθανώς αφού συνειδητοποίησε ότι είχε παραβιάσει τη μακροχρόνια αμερικανικο- ισραηλινή πρακτική να …προσποιούνται ότι το οπλοστάσιο αυτό δεν υπάρχει.
Το tweet του Barak την Τρίτη (4/4) αφορούσε τις εντεινόμενες ανησυχίες για την αυξανόμενη παρουσία υπερεθνικιστικών και υπερθρησκευτικών φατριών στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich και το κόμμα του Θρησκευτικός Σιωνισμός, για παράδειγμα, φιλοδοξούν ανοιχτά να μετατρέψουν το Ισραήλ σε θεοκρατικό καθεστώς.
«Στις συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και δυτικών αξιωματούχων, εκφράζονται βαθιές ανησυχίες για την πιθανότητα ότι, εάν ένα πραξικόπημα στο Ισραήλ επιτύχει, θα υπάρξει μια μεσσιανική δικτατορία - που διαθέτει πυρηνικά όπλα και επιθυμεί φανατικά μια αντιπαράθεση με το Ισλάμ στην καρδιά της Μέσης Ανατολής», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ισραήλ: 90 πυρηνικές κεφαλές

Χάρη εν μέρει στις αποκαλύψεις ενός επιστήμονα το 1986, το Ισραήλ είναι ευρέως γνωστό ότι έχει πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελούμενο περίπου από 90 κεφαλές.
Ωστόσο, δεν έχει ενταχθεί ποτέ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).
Είναι μόνο μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο που δεν το έχουν κάνει, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν και το Νότιο Σουδάν.
Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων σημαίνει ότι κάθε δολάριο βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.
Όπως εξηγεί ο Brian McGlinchey στο Stark Realities: «Η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι παράνομη σύμφωνα με την Τροποποίηση Symington του 1976, η οποία απαγορεύει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε χώρες που αποκτούν τεχνολογία επανεπεξεργασίας πυρηνικής ενέργειας χωρίς να υποβάλλονται σε διεθνείς διασφαλίσεις και επιθεωρήσεις».
Το Ισραήλ δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα την πυρηνική του ισχύ και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φροντίζει για την ασφάλεια του Τελ Αβίβ με τη λεγόμενη… «πυρηνική ασάφεια».
Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου έγγραφα ή αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το γεγονός, συνήθως είτε με αιχμηρές δηλώσεις είτε σε επικοινωνίες που πίστευαν ότι θα κρατούνταν μυστικές.
Για παράδειγμα, σε ένα email του 2015 στην υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks, ένας υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Αυτό για το οποίο πραγματικά ανησυχούν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες -αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν- είναι να χάσουν το πυρηνικό τους μονοπώλιο». www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης