Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπουτσάνης: «Μουδιασμένη» η αγορά – Μόνο αν μειωθούν περαιτέρω τα κόστη θα γίνουν μειώσεις τιμών

Παπουτσάνης: «Μουδιασμένη» η αγορά – Μόνο αν μειωθούν περαιτέρω τα κόστη θα γίνουν μειώσεις τιμών
Για το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σημαντικά μικρότερο του 2022 και θα κυμανθεί μεταξύ 3-4 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Με μονοψήφιο ποσοστό αναμένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις της Παπουτσάνης στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, που θα ανακοινωθούν σήμερα (12/4) από την εταιρεία, αλλά η διοίκηση μιλώντας σε αναλυτές ανέφερε πως παρατηρεί ένα «μούδιασμα» τόσο στην αγορά του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το τι θα γίνει.
«Τόσο το βιομηχανικό κομμάτι, όσο και το retail έχει βρεθεί με σημαντικά αποθέματα, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν το 2022, επομένως είμαστε σε μία φάση που όλοι προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα αποθέματα», είπε η διοίκηση, σημειώνοντας επίσης πως έχει μία αξιοπρεπή ζήτηση παρά το γεγονός ότι ο κόσμος είναι προσεκτικός.
Αναφορικά με τις τιμές, έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις και έχει προσπαθήσει να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος, που έπληξε τα αποτελέσματα του 2022, ενώ παράλληλα εντοπίζεται μία αποκλιμάκωση στα κόστη.
Αν υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στα κόστη, θα προχωρήσει και σε μειώσεις τιμών, είπε η διοίκηση καθώς ο πληθωρισμός δε βοηθάει ούτε την εταιρεία ούτε τους καταναλωτές.
«Είναι για το συμφέρον όλων όσο μπορούμε και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να μειωθούν οι τιμές. Αφού βέβαια αποκλιμακωθούν τα κόστη» είπε η διοίκηση της Παπουτσάνης. Προς το παρόν υπάρχει μία αποκλιμάκωση αλλά αυτή είναι για να μην αυξήσει άλλο τις τιμές και όχι ακόμα για να τις μειώσει.
Ένα μέρος των αυξήσεων το πέρασε στους πελάτες το 2022 αλλά επέλεξε να μην το περάσει όλο προκειμένου να μη χάσει πελάτες.
Μεταφορικά κόστη, ενεργειακό και αύξηση πρώτων υλών και συσκευασίας επηρέασε το μικτό κέρδος και συνολικά τα αποτελέσματα.
Έτσι η κερδοφορία το 2022 υποχώρησε στα 3 εκατ. ευρώ από σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση να είναι πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ και να κάνει την κερδοφορία να δείχνει φτωχή.
Για το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις που δεν έγιναν το 2022, έγιναν κάποιες το 2023 και διατηρούνται και στο δεύτερο τρίμηνο.
Η Παπουτσάνης θα δώσει μικτό μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά 0,04 ευρώ μαζί με το προμέρισμα που ήδη έχει δώσει.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ και περιμένει πως σταδιακά θα αρχίσει να βλέπει οφέλη.
Για το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σημαντικά μικρότερο και θα κυμανθεί μεταξύ 3-4 εκατ. ευρώ.
Μικρά υπόλοιπα στο τριετές επενδυτικό πλάνο υπάρχουν φέτος, ενώ σχεδιάζεται η μεταφορά της παραγωγής των προϊόντων Αρκάδι στις εγκαταστάσεις της.
Για την εξαγορά των προϊόντων Αρκάδι κατέβαλε 2,3 εκατ. ευρώ
Συνολικά για το 2023 στοχεύει σε αύξηση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους.
Αύξηση επίσης περιμένει και στην κερδοφορία, χωρίς να μπορεί να δώσει κάποια εκτίμηση λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν.
Η αύξηση των επιτοκίων επίσης επηρεάζει.
Ευοίωνες είπε πως είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό και περιμένει να είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης το ξενοδοχειακό κομμάτι.
Σχεδιάζει είσοδο σε νέες αγορές με τις επώνυμες ξενοδοχειακές γραμμές που έχει η εταιρεία.
Αναφορικά με τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης που το 2022 ήταν υψηλές σημειώθηκε πως γενικά οι ανάγκες είναι χαμηλές αν εξαιρεθεί η περσινή χρονιά, που επίσης επηρεάστηκε από την απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει λόγω των συνθηκών περισσότερα αποθέματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης