Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φ. Καραβίας στο Fairfax : Aνάπτυξη 2,5% - 3% η Ελλάδα - Στην καλύτερη κατάσταση η Eurobank με απόδοση κεφαλαίων 13%

Φ. Καραβίας στο Fairfax : Aνάπτυξη 2,5% - 3% η Ελλάδα - Στην καλύτερη κατάσταση η Eurobank με απόδοση κεφαλαίων 13%
Ο κ. Καραβίας εκτίμησε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά καθώς έχει ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης
Την απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Εurobank κατά 13% την τριετία 2023-2025, την πιστωτική επέκταση κατά 7% ετησίως, την επιβράβευση των μετόχων με επαναγορά του 1,4% των ποσοστού του ΤΧΣ, αλλά και μέρισμα για το 2024 ( 25% των κερδών ) επισήμανε κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση των μετοχών της Fairfax International o διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος εκτίμησε την ανάπτυξη για την Ελλάδα μεταξύ 2,5-3% για τα επόμενα χρόνια.
Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου του Fairfax σχετικά με τις τράπεζες, αλλά και την κατάρρευση της Credit Suisse στην Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι, “έχω δει στην καριέρα μου πολλές κρίσεις, αλλά και πολύ σοβαρότερες, όπως την κρίση χρέους στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2017.
Η Eurobank βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της, τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Είχαμε μια φανταστική χρονιά σε όρους κερδοφορίας και η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής (ΤΒV) αυξήθηκε κατά 20% σε 1,70 ευρώ κυρίως λόγω της οργανικής κερδοφορίας και ορισμένων one – off συναλλαγών ”
Ο Φ. Καραβίας συμπλήρωσε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά καθώς έχει ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.
Το 2022 η ανάπτυξη ήταν 6% και το 2023 αναμένουμε 2,5% ίσως 3% ανάπτυξη ενώ και για τα επόμενα χρόνια αναμένουμε ανάπτυξη 2,5-3%, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Επίσης, το χρέος προς ΑΕΠ μειώθηκε από 200% σε 160% και παρόλο που αυτό παραμένει υψηλό οι τάσεις είναι θετικές.

Επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο 2023 – Πως θα χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank εκτίμησε ότι, η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ όπως πρόσθεσε η υψηλή απόδοση της τράπεζας θα συνεχιστεί καθώς -στην πρόσφατη καθοδοδήγηση πρός τους επενδυτές τονίστηκε ότι - τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε 0,22 εευρώ από 0,18 ευρώ, μια άνοδο 22%.
Τα έσοδα της Eurobank ωθούνται από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι καταθέσεις είναι διαφοροποιημένες, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει σταθερή.
Περαιτέρω, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αυθηθεί από 10% σε 13% προσθέτοντας 200 μονάδες βάσης στα κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση κατά 7% ετησίως, αλλά και να ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες, ώστε να επιβραβευθούν οι μέτοχοι.
Όπως κατέληξε, η Eurobank προχώρησε ήδη στο πρώτο βήμα για την επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ (1,4%), αλλά και το 2024 θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος του 25% των κερδών.
Η μετοχή, τέλος σημείωσε άνοδο 15% το 2022 και μέχρι σήμερα 28%.
Στην γενική συνέλευση των μετόχων του Fairfax, εκτός από τον κ. Φ. Καραβία, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι κ.κ Γ. Χρυσικός (Grivalia hospitality), o κ. A. Σαρρηγεωργίου (Eurolife), o κ. Δ. Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης