Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλλησε… στη λάσπη της Ουκρανίας το γερμανικό PzH 2000 - Δεν προλαβαίνει το ρωσικό Pion

Κόλλησε… στη λάσπη της Ουκρανίας το γερμανικό PzH 2000 - Δεν προλαβαίνει το ρωσικό Pion
Τα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα έχουν πολύ ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα σε υγρασία και βρωμιά
Σχετικά Άρθρα
Εξαιρετικά χαμηλή είναι η απόδοση των γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, κάτι που αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, λόγω του γεγονότος ότι οι ράγες των γερμανικών οχημάτων είναι εξοπλισμένες με ελαστικά μαξιλαράκια, τα αυτοκινούμενα όπλα κολλάνε στη λάσπη και δεν μπορούν να βγουν χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Αντιθέτως, τα ρωσικά Pion, έχουν σιδερένιες ράγες «σαν νύχια», κάτι που τους επιτρέπει να κινούνται πολύ καλύτερα εκτός δρόμου.
«Δεν θα υπάρξει αντεπίθεση μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός» αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο.

Αποσύρθηκαν

Την εκτίμηση αυτή άλλωστε είχαν διατυπώσει και πολλοί Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι υποστήριζαν πως οι Ουκρανοί δεν επρόκειτο να κάνουν καμία αντεπίθεση, εάν πρώτα δεν βελτιώνονταν οι καιρικές συνθήκες, κάτι που αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων.
Μέχρι τότε πάντως, όλα τα γερμανικά αυτοκινούμενα όπλα βάρους περίπου 60 τόνων έχουν αποσυρθεί από το πεδίο της μάχης καθώς δεν μπορούσαν να κινηθούν ανεξάρτητα και χωρίς βοήθεια στο πεδίο της μάχης.

Ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα

Επιπλέον, ένα ακόμα μειονέκτημα του εν λόγω όπλου είναι τα ηλεκτρονικά του συστήματα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υγρασία και η βρωμιά του πολεμικού μετώπου καθιστούν ακόμα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα τα εν λόγω οπλικά συστήματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως για αυτό το λόγο οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να αλλάζουν παπούτσια, όταν μπαίνουν στο αυτοκινούμενο όπλο, κάτι διόλου εύχρηστο και λειτουργικό, όταν είναι σε εξέλιξη μια σκληρή μάχη.

Συνεχής συντήρηση

Αλλά δεν είναι η μάχη, είναι και οι απαιτήσεις της συντήρησης του PzH 2000.
Τα μηχανικά μέρη των γερμανικών αυτοκινούμενων όπλων απαιτούν επίσης μεγάλη προσοχή και προσεκτική συντήρηση.
«Αν εκτοξεύσεις δύο οβίδες, θα πρέπει να ξοδέψεις όλη την ημέρα για να συντηρήσεις τον εξοπλισμό» φέρεται να δήλωσε στους New York Times Ουκρανός στρατιώτης που χειρίζεται το PzH 2000.
Σημειώνεται πάντως πως το εν λόγω αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 χιλιοστών θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα συμβατικά όπλα, καθώς μπορεί να πραγματοποιήσει 8 με 9 συνεχόμενες βολές ανά λεπτό.
Το μέγιστο βεληνεκές του είναι τα 30 χιλιόμετρα, αν και μπορεί να φτάσει και τα 40 χιλιόμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης