Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αποκάλυψη! Βασικός μέτοχος έκλεισε deal, αλλά πουλάει 10% υψηλότερα από τους άλλους μετόχους

Αποκάλυψη! Βασικός μέτοχος έκλεισε deal, αλλά πουλάει 10% υψηλότερα από τους άλλους μετόχους
Για το 25,92% θα λάβει 7,37 ευρώ ανά μετοχή ενώ οι μικρομέτοχοι θα πάρουν 6,68 ευρώ ανά μετοχή
Σχετικά Άρθρα
Η συμφωνία BriQ Properties - Intercontinental International θα δημιουργήσει μία μεγάλη ΑΕΕΑΠ με σημαντικό discount έναντι της εσωτερικής λογιστικής αξίας, αλλά ο… διάβολος
είναι κρυμμένος στις λεπτομέρειες.
Στη γενική συνέλευση που έγινε στις 10 Μαΐου, η διοίκηση ρωτήθηκε από μέτοχο, γιατί πουλάει υψηλότερα ο βασικός μέτοχος, μέρος των μετοχών του, από τους υπόλοιπους μετόχους, για να λάβει την απάντηση ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν έγινε μόνο για τις μετοχές ή μέρος της συνολικής θέσης, που έχει ο βασικός μέτοχος, αλλά η οικογένεια Χαλικιά που ελέγχει το 78,6% της Intercontinental International μέσω της Ajolico Trading, έκανε μία συμφωνία για όλες τις μετοχές, αφού και οι μέτοχοι μειοψηφίας θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της BriQ.

Πόσο πουλάει ο κ. Χαλικιάς;

Βάσει της συμφωνίας ο μικρομέτοχος θα εισπράξει 0,30 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα χρήσης 2022 (σήμερα 16/5 η αποκοπή), καθώς επίσης και 38 εκατ. ευρώ περίπου από την πώληση 17 ακινήτων δηλαδή 3,62 ευρώ ανά μετοχή.
Συνολικά θα εισπράξει 3,92 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αρχές του 2024 θα πάρει, βάσει της σχέσης ανταλλαγής, 1,418 μετοχές της BriQ για κάθε μία μετοχή της ΙΝΤΕΡΚΟ που κατέχει.
Με βάση την τιμή των δύο μετοχών θα πάρει 2,76 ευρώ σε μετοχές της BriQ, δηλαδή συνολικά 6,68 ευρώ ανά μετοχή μαζί με τα κεφάλαια.
Σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία, ο μεγαλομέτοχος θα πουλήσει απευθείας το 25,92% της εταιρείας (από συνολικά 78,6% που ελέγχει) και θα λάβει 10,2 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 2,7216 εκατ. μετοχές, άρα 3,75 ευρώ ανά μετοχή.
Στη συμφωνία προβλέπεται πως το μέρισμα των 0,30 ευρώ δε θα το πάρει ο βασικός μέτοχος.
Θα λάβει όμως το ποσό που θα δώσει από την πώληση των ακινήτων η εταιρεία, άρα συνολικά θα λάβει 3,75 ευρώ και 3,62 ευρώ που μας κάνει 7,37 ευρώ!
Δηλαδή, ανά μετοχή θα λάβει 0,69 ευρώ περισσότερα από τους υπόλοιπους μετόχους ή αλλιώς ένα premium περίπου 10%.
Αναρωτιούνται επομένως κάποιοι μέτοχοι, αν αυτή η κίνηση είναι νόμιμη και φυσικά και αν είναι και ηθική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης