Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί έχασαν το 15% των Bradley - Παλιοσίδερα και ... 11 Leopard

Παραδοχή ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί έχασαν το 15% των Bradley - Παλιοσίδερα και ... 11 Leopard
Από τα 109 Bradley που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, τα 16 έχουν ήδη καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί λόγω ζημιών
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αποτυχημένο είναι το πρώτο κύμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προλάβει να χάσουν τουλάχιστον το 15% των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως άκρως απαραίτητα για τις επιθετικές ενέργειες του στρατού της Ουκρανίας για την επίτευξη του βασικού τους στόχου που είναι η ανακατάληψη εδαφών και η απώθηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ολλανδικό ιστότοπο πληροφοριών Oryx – τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN – μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές και εγκαταλειφθεί 16 οχήματα Bradley, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 15% των 109 Bradley που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στο Κίεβο.

Δεν άρχισε καλά η αντεπίθεση

Αν και οι Ουκρανοί επισημαίνουν πως έχουν ανακαταλάβει κάποια χωριά στην επαρχία του Donetsk, οι απώλειες αυτές δείχνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν οι ΗΠΑ είχαν στείλει τα πρώτα 60 Bradley στην Ουκρανία στα τέλη Ιανουαρίου, η Rebecca D’Angelo, διοικητής του 841ου τάγματος μεταφορών του στρατού είχε υποστηρίξει ότι τα οχήματα αυτά θα είναι σημαντικά για τις επιθέσεις των Ουκρανών και για την επίτευξη του στόχου της ανακατάληψης εδαφών.
Μάλιστα αναφερόταν πως τα οχήματα αυτά είναι κατά πολύ ανώτερα από αυτά που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Χρειάζεται συντονισμός

Ωστόσο, πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν φτάνουν μόνο τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός, αλλά χρειάζεται ένας ευρύτερος συντονισμός των στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο απόστρατος Αμερικάνος στρατηγός, James “Spider” Marks αναφέρει ότι τα Bradley για να επιτύχουν τον στόχο τους χρειάζονται ένα σωστό συνδυασμό και άλλων ικανοτήτων, όπως για παράδειγμα αεροπορική υποστήριξη, μεγάλης εμβέλειας πυροβολικό και πολύ καλές πληροφορίες.
«Το Bradley είναι ένας υπέροχος στρατιωτικός εξοπλισμός, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες» υπογραμμίζει ο Marks.

Δεν είναι ακόμα πρόβλημα

Παρά την απώλεια των Bradley, στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα προβλήματα στην προσπάθεια της Ουκρανίας να απωθήσει τους Ρώσους.
«Δεδομένου του μεγέθους του μετώπου και της έντασης των μαχών, θα περίμενα τέτοιες απώλειες» αναφέρει ο Nicholas Drummond, αναλυτής και πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού.
«Η Ουκρανία επιτίθεται σε τέσσερις κύριες γραμμές προέλασης για να αναγκάσει τη Ρωσία να δεσμεύσει τις εφεδρείες της.
Είναι μια αναγκαία αλλά δαπανηρή προσέγγιση» λέει ο Drummond, επισημαίνοντας: «θα ήθελα να δω την χρήση αυτών των οχημάτων να συνοδεύεται από περισσότερα πυρά πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη.
Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά».

Τίποτα καλό για το Κίεβο

Αυτήν άλλωστε την προβληματική πλευρά της ουκρανικής αντεπίθεσης σκιαγράφησε και ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh, ο οποίος αναφερόμενος στον ουκρανικό στρατό και αφού υποστήριξε ότι αποτελείται από πολλές διαφορετικές ομάδες, τον παρομοίασε με 15 χορευτικές ομάδες που ξαφνικά είναι αναγκασμένες να οργανώσουν μια κοινή παράσταση, τη στιγμή που αυτές προπονούνταν η κάθε μια μόνη της για πολύ καιρό.
«Είναι αδύνατο να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Hersh, αναφέροντας πως αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο μέτωπο.
Μάλιστα ο Hersh είπε σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση, πως αυτή δεν πρόκειται να φέρει τίποτα καλό στο Κίεβο, στις ΗΠΑ ή στο ΝΑΤΟ.

Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει 11 Leopard

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 11 Leopard 1A5 αξίας άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TASS, η αξία των Leopard που έχουν καταστραφεί, αποτιμάται σε πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια μια και κατά μέσο όρο ένα Leopard 1A5 αποτιμάται κατά μέσο όρο σε 559.000 δολάρια.
Στις 6 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 8 Leopard στην κατεύθυνση Yuzhno-Donetsk ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι οι Ουκρανοί έχασαν άλλα 3 Leopard κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης του στην κατεύθυνση της Zaporizhia.
Το TASS υπενθυμίζει ότι η Γερμανία έχει εγκρίνει τη μεταφορά 182 Leopard 1A5 στην Ουκρανία, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο και με 14 Leopard 2 (μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία).

Η Δύση έχει δεσμευτεί για 293 τανκ

Σύμφωνα με το TASS, έως τις αρχές Απριλίου, η Ουκρανία είχε λάβει 57 τανκ από συνολικά 293 που έχει δεσμευτεί η Δύση.
Από τα 57 τανκ που έχουν παραδοθεί, τα 43 είναι Leopard 2 και τα 14 είναι τα βρετανικά Challenger 2.
Τα περισσότερα άρματα μάχης που έχουν δοθεί έως τώρα στην Ουκρανία είναι από τη Γερμανία, που έχει δώσει 18 Leopard, και ακολουθούν η Μ. Βρετανία με 14, η Πολωνία με 14, η Νορβηγία με 8 και η Πορτογαλία με 3.
Συνολικά, η Γερμανία σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 150 Leopard, μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία.
Η Μ. Βρετανία, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία έχουν επίσης παραδώσει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης για τα οποία έχουν δεσμευτεί, ενώ σχέδια για τη μεταφορά 58 τανκ έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ, Σουηδία, Καναδάς, Ισπανία και Φινλανδία, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το πότε αυτά θα παραδοθούν στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης