Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μάταιες προσπάθειες των Ουκρανών, πριν το πικρό τέλος - Σοκ, 66.000 νεκροί σε 3 μήνες, στάχτη 7.600 όπλα της Δύσης

Οι μάταιες προσπάθειες των Ουκρανών, πριν το πικρό τέλος - Σοκ, 66.000 νεκροί σε 3 μήνες, στάχτη 7.600 όπλα της Δύσης
Guardian: Πρωτοφανές, το Challenger 2 καταστράφηκε σε μάχη στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια χρήσης
(upd25) Οι τελευταίες μάταιες προσπάθειες των Ουκρανών λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο και στην επιχείρηση αντεπίθεσης… όπου καρκινοβατεί… μέσα σε 90 ημέρες σκοτώθηκαν 66.000 στρατιώτες, αποκεδατίστηκαν Ταξιαρχίες, το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει, επίσης καταστράφηκαν 7.600 οπλικά συστήματα των Ουκρανών σχεδόν 80% όπλα που προέρχονται από την Δύση. 
Ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος τόνισε και στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 ότι η αντεπίθεση απέτυχε των Ουκρανών, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες…
Η Δύση βλέπει ότι ο χρόνος τελειώνει, τέλη Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινούν οι καταιγίδες στην Ουκρανία οπότε η αντεπίθεση θα παγώσει…
Η Ουκρανία αντί να κρατήσει άμυνα, επιχείρησε αντεπίθεση που ουσιαστικά κατέστρεψε τον Ουκρανικό στρατό…
Μόνο σε ένα σημείο διέσπασαν την πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί, νότια της Zaporizhia στην περιοχή Orikhiv διαπερνώντας το χωριό Robotyne αλλά στην πράξη αυτή η εξέλιξη είναι πύρρειος νίκη αφού οι ρώσοι ελέγχουν τα υψώματα και βομβαρδίζουν ανηλεώς τους Ουκρανούς…

Καταστροφή η αντεπίθεση για τους Ουκρανούς – Shoigu: Πάνω από 66.000 οι νεκροί

Το πόσο καταστροφικά εξελίσσεται η αντεπίθεση των Ουκρανών που άρχισε στις 4 Ιουνίου αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Shoigu υποστήριξε ότι από την έναρξη της αντεπίθεσης τους οι Ουκρανοί έχουν χάσει πάνω από 66.000 στρατιώτες (ο προηγούμενος απολογισμός των Ρώσων έκανε λόγο για πάνω από 46.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες για την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου) και περισσότερα από 7.600 όπλα.
«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και για να κρύψουν την αποτυχία τους, οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε μη στρατιωτικούς στόχους» υποστήριξε ο Shoigu, αναφερόμενος στις επιθέσεις με drones κατά της Μόσχας και της Κριμαίας που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Shoigu, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει 159 ρουκέτες HIMARS, πάνω από 1.000 drones και 13 πυραύλους cruise σε διάστημα ενός μήνα.

Guardian: Πρωτοφανές, το Challenger 2 καταστράφηκε σε μάχη στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια χρήσης

Η καταστροφή του βρετανικού Challenger 2 στη μάχη κοντά στο Robotyne στην κατεύθυνση της Zaporozhye ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό σε σχεδόν 30 χρόνια χρήσης του βρετανικού τανκ, ανέφερε η εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.
Η Guardian αναφέρει ότι πριν από αυτό χτυπήθηκε μόνο ένα τανκ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη το 1994.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη ως αποτέλεσμα εχθρικής επίθεσης, αλλά λόγω των λανθασμένων πυροβολισμών στο Ιράκ το 2003.
Παράλληλα, η Guardian διευκρινίζει ότι τέτοια στατιστικά μπορούν να εξηγηθούν από τον μικρό αριθμό τεθωρακισμένων που παράγονται και τη σπάνια χρήση τους.
Οι ειδικοί τόσο του The Guardian όσο και του Sky News επιβεβαίωσαν ότι ήταν το Challenger 2 που καταστράφηκε.... 
Η Βρετανία παρέδωσε 14 άρματα μάχης Challenger 2 βάρους 62,5 τόνων στο Κίεβο το 2023.
Συνολικά 213 άρματα μάχης αυτού του μοντέλου παραμένουν σε υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο μόλις 157 από αυτά είναι ετοιμοπόλεμα.

Ο Blinken ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, θα επισκεφθεί το Κίεβο στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, ανέφερε το ουκρανικό έντυπο Zerkalo Nedeli, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Kennedy Jr: Όχι άλλα χρήματα στην Ουκρανία, δεν δικαιολογούνται

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Robert Kennedy Jr αμφισβήτησε τη «σοφία» της Ουάσιγκτον να διαθέσει κεφάλαια για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.
Με τέτοια εκτίμηση μίλησε στο κοινωνικό δίκτυο Χ (πρώην όνομα - Twitter).
Ο Kennedy, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, σχολίασε τις δηλώσεις των Αμερικανών γερουσιαστών Mitt Romney (Ρ-Γιούτα) και Richard Blumenthal (D-Κονέκτικατ).
Ο Kennedy είπε ότι οι νομοθέτες θεωρούν «δικαιολογημένη επένδυση» τη διάθεση κεφαλαίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν αδιαφορία για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού και επίσης «πλήρη αδιαφορία» για τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στις ΗΠΑ. οικονομία.
«Πιστεύετε ότι [κατανομή] πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα εξακολουθεί να είναι δικαιολογημένη για εσάς;» ρώτησε ο πολιτικός.
Από την έναρξη της προεδρίας του Joe Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.

 
Να έρθει η κοινή λογική στην ηγεσία του Κιέβου


Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu
δήλωσε ότι περιμένει κοινή λογική από τον νέο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Rustem Umerov.
Ποιες είναι οι προσδοκίες;
Υπάρχει μόνο μία προσδοκία - η έλευση της κοινής λογικής τουλάχιστον σε ένα από τους βασικούς συντελεστές των Ουκρανών.
Ο Sergei Shoigu πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν γνώριζαν τον Rustem Umerov.
Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να απομακρύνει τον Alexei Reznikov ήταν αποτέλεσμα δυσφορίας για την αποτυχία της αντεπίθεσης και από τα πολλά σκάνδαλα που εμπλάκηκε ο Alexei Reznikov.

Σοκ για Ουκρανούς: Τεράστιες οι απώλειες στην επίλεκτη 47η ταξιαρχία

Η επίλεκτη 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων,
η οποία εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα πιο προηγμένα δυτικά στρατιωτικά συστήματα και ηγείται της αντεπίθεσης στη νότια κατεύθυνση, έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα και μετρά χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι The Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως η στρατιωτική αυτή μονάδα είναι εξοπλισμένη με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard και τα αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία μόλις οδήγησε την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων προς τη νότια κατεύθυνση, «υπέστη τεράστιες απώλειες», οι οποίες μεταφράζονται σε τετραψήφιο αριθμό.

Η αιτία της καταστροφής

Σύμφωνα με τους Times, η αιτία της καταστροφής μιας από τις πλέον επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις είναι η έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης και εξοπλισμού για τον «καθαρισμό» των ναρκοπεδίων.
Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι Times, τα δυτικά άρματα μάχης συχνά βρίσκονται να ακινητοποιούνται στα ρωσικά ναρκοπέδια, και τότε πέφτουν θύματα του ρωσικού πυροβολικού.
Η 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, γνωστή ως «Magura»
σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 2022 και θεωρείται μια από τις πλέον ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού με τους στρατιώτες της να έχουν εκπαιδευτεί στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην αμερικανική βάση Grafenwöhr στη Γερμανία.

Οι Ουκρανοί… κατάφεραν και αυτό: Στάχτη για πρώτη φορά τανκ Challenger 2

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έρχεται να επιβεβαιώσει βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, στο οποίο απεικονίζεται ένα βρετανικό τανκ Challenger 2 να έχει παραδοθεί στις φλόγες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρετανικό άρμα μάχης Challenger 2 καταστρέφεται σε πεδίο μάχης από το 1994 που αναπτύχθηκε.
Το κατεστραμμένο άρμα μάχης φαίνεται να βιντεοσκοπείται από διερχόμενο όχημα που προσπαθεί να διαφύγει από το πεδίο της μάχης.
Το Challenger 2 φαίνεται να έχει τυλιχθεί από έναν πυκνό γκρίζο καπνό που «πνίγει» την χαρακτηριστική κάννη του.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πότε και που γυρίστηκε αυτό το βίντεο.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το εν λόγω τανκ προέρχεται από την 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης και βρίσκεται κάπου έξω από το Robotyne, ενώ αναφέρεται πως οι φωνές που ακούγονται στο βίντεο, είναι Ουκρανοί που βρίζουν, όταν βλέπουν και ένα δεύτερο ακινητοποιημένο τανκ.
Πάντως αναφέρεται πως η συγκεκριμένη ταξιαρχία αναπτύχθηκε τον Αύγουστο στο μέτωπο της Zaporizhia, γύρω από το Robotyne, εκεί που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να παραβιάσουν τις πρώτες αμυντικές γραμμές των Ρώσων.
Υπενθυμίζεται πως η Μ. Βρετανία έδωσε στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Challenger 2, ενώ φέρεται να διαθέτει πλέον 213 τανκ.
Από αυτά, εκτιμάται ότι μόλις τα 157 είναι διαθέσιμα για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Medvedev: Μέχρι τέλους στην Ουκρανία – Να τιμωρηθούν για τη γενοκτονία στο Donbass

Να συνεχιστεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι τέλους, μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία του πληθυσμού στο Donbass ζητά ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
Σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev υποστηρίζει πως οι υπαίτιοι της δολοφονίας των αμάχων στο Donbass επί 8 συναπτά έτη, πρέπει να λάβουν μια άξια τιμωρία για όλα όσα έχουν κάνει.
«Για αυτό η ειδική στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι της.
Μέχρι την τελική νίκη επί εκείνων που υπέβαλαν τον λαό τους σε κακοποίηση και εξόντωση για οκτώ χρόνια» λέει ο Medvedev, ο οποίος μάλιστα σπεύδει να σημειώσει πως η Διεθνής Επιτροπή Ερευνών του ΟΗΕ για παραβιάσεις στην Ουκρανία «δεν βρήκε επαρκή στοιχεία για το ότι οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία».

Γενοκτονία

«Εάν τα μέλη αυτής της επιτροπής θέλουν πραγματικά να βρουν γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τότε θα πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν τυφλοπόντικες.
Και, αφού σκουπίσουν σωστά τα μάτια τους, πρέπει απλώς να κοιτάξουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Προς την κατεύθυνση του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου.
Αξιολογήστε αντικειμενικά πόσο αλύπητα το Κίεβο έπνιξε το Donbass στο αίμα για οκτώ χρόνια, έως ότου η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τονίζει ο Medvedev, αναφέροντας πως βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ «γενοκτονία σημαίνει πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή μερικώς, οποιαδήποτε εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα»
«Αυτό ακριβώς κάνει το καθεστώς του Κιέβου από το 2014, ανεξάρτητα από την αλλαγή των ονομάτων των συνεργών αυτού του εγκλήματος στην κορυφή της ηγεσίας» λέει ο Medvedev, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά τα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης στο Donbass σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άμαχοι.

Nebenzya: Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα για ουκρανικά fake news

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα για την έκφραση πλαστών για ουκρανικά θέματα.

Αυτό δήλωσε στη συνάντησή της ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον παγκόσμιο οργανισμό Vasily Nebenzya.
«Μια αγαπημένη τακτική των δυτικών συναδέλφων μας ήταν η χρήση κατηγοριών ερήμην και επισήμανσης, δολιοφθοράς, υπαγορεύσεων, χειραγώγησης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, στην Ουκρανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε πλατφόρμα για την έκφραση των πιο παράλογων πλαστών νεών και προπαγανδιστικής ρητορικής από δυτικές χώρες», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος.
Σημείωσε δε ότι «η γνώμη της Δύσης προβάλλεται κατηγορηματικά ως η μόνη σωστή».
«Συμβάλλει αυτή η καταστροφική γραμμή στην ενότητα του συμβουλίου; Δύσκολα», κατέληξε ο Nebenzya.

Επίθεση Ουκρανών με drones στη Μόσχα – Ζημιές στα προάστια

Μια ακόμα επίθεση με drones κατά της Μόσχας επιχείρησαν οι Ουκρανοί, με τις ρωσικές δυνάμεις να υποστηρίζουν πως κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά UAV αλλά και ότι υπήρξαν ζημιές στα προάστια της πόλης, κυρίως από συντρίμμια των drones που έπεσαν στο έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν νωρίς σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον τρία ουκρανικά drones, τα οποία είχαν στόχο τη Μόσχα.
Βάσει του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν δύο drones πάνω από τις περιοχές Kaluga και Tver που γειτνιάζουν με την περιφέρεια της Μόσχας, και άλλο ένα που βρισκόταν στην περιοχή Istra της περιφέρειας της Μόσχας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin υποστήριξε ότι τα drones είχαν ως στόχο να πλήξουν τη Μόσχα, αναφέροντας πως μια αστική εγκατάσταση, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από το Κρεμλίνο, υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια των drones.
Ωστόσο, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για θύματα.

Προεδρική κατοικία

Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως συντρίμμια drones κατέπεσαν στο χωριό Zavidovo, στην επαρχία της Tver.
Όπως αναφέρεται στο Zavidovo είναι η οικία των «Rus», μια επίσημη κατοικία για τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Λόγω της ουκρανικής επίθεσης, εκτιμάται πως τουλάχιστον 50 πτήσεις ακυρώθηκαν ή άλλαξαν τις ώρες αναχώρησης τους από τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, τα οποία πλέον λειτουργούν κανονικά.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις τους με drones τόσο κατά της Μόσχας όσο και κατά της Κριμαίας.

Erdogan: Καμία προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει καμία προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin στο Sochi της Ρωσίας.
«Η θέση της Τουρκίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, υποστηρίξαμε την ειρήνη, τον διάλογο και τη διπλωματία.
Έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουμε περαιτέρω αιματοχυσία.
Δεν επιδεινώσαμε το πρόβλημα ούτε προσθέσαμε λάδι στο φωτιά, προσπαθήσαμε να επιτύχουμε ώστε να συναντηθούν και οι δύο πλευρές.
Δυστυχώς, ο πόλεμος, που συνεχίζεται εδώ και 1,5 χρόνο, συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν προοπτικές ειρήνης στον ορίζοντα» ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία.
«Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο, και δεν υπάρχουν ηττημένοι στην ειρήνη.
Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε εάν τα μέρη εκφράσουν μια τέτοια επιθυμία.
Θα συνεχίσουμε επίσης να διαδραματίζουμε διαμεσολαβητικό ρόλο σε θέματα όπως η ανταλλαγή κρατουμένων και ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia.
Ελπίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος, που είναι επιζήμιος για τους δύο γείτονές μας και την περιοχή μας, θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Zelensky επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες ταξιαρχίες

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky επισκέφθηκε τα σημεία φιλοξενίας των ταξιαρχιών των ενόπλων δυνάμεων στα ελεγχόμενα από το Κίεβο περιοχές του Donetsk.
«Επισκεπτόμαστε τις μάχιμες ταξιαρχίες ως μέρος της επιχειρησιακής και τακτικής ομάδας του Donetsk, 8 ταξιαρχίες» τόνισε ο Zelensky προσθέτοντας ότι έλαβε αναφορές για προβλήματα εφοδιασμού και κινήτρων των στρατιωτών.
Στις 15 Αυγούστου, ο Zelensky επισκέφθηκε θέσεις στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της περιφέρειας Zaporizhia και, στις 14 Αυγούστου, επισκέφτηκε θέση στην κατεύθυνση Bakhmut.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός κάνει μάταιες επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν πάνω από 43.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 οχήματα σε δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροπλάνων και 25 τανκς Leopard.

Hill: Η Δύση καταστρέφει την Ουκρανία, δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά ξεδιάντροπος αφανισμός

Η Δύση τροφοδοτεί την ουκρανική σύγκρουση, αγνοώντας τις απώλειες, τόνισε ο D. McKinnon, πρώην ειδικός βοηθός στο Πεντάγωνο υπό τον Μπους, επισήμανε σε άρθρο του στην εφημερίδα Hill
Πρέπει να αναθεωρηθεί τώρα η στρατηγική της μάχης «πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για τις μεγάλες απώλειες των Ουκρανών.
Η τρέχουσα σύγκρουση δεν είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και όχι μια θεωρητική άσκηση, αλλά μια ξεδιάντροπη καταστροφή των ανθρώπινων ελπίδων, ονείρων και του μέλλοντος», έγραψε ο D. McKinnon.
Σημείωσε ότι αυτοί που σπρώχνουν την Ουκρανία σε σύγκρουση δεν θα σταματήσουν και δεν θα εγκαταλείψουν τη στρατηγική της μάχης «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».
Επιπλέον, πρόσθεσε ο McKinnon, αυτοί που προκαλούν την κρίση ανήκουν στην προνομιούχα τάξη, ενώ αυτοί που υποφέρουν λόγω των πράξεών τους ανήκουν στην κατώτερη τάξη.

New York Times: Μια αιτία για τις απώλειες των Ουκρανών στο μέτωπο είναι η διαφθορά

Η διαφθορά στην Ουκρανία οδηγεί στο θάνατο τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επισήμαναν οι New York Times με αναφορά στη διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς D. Kaleniuk.
«Η διαφθορά μπορεί να σκοτώσει.
Ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά προστατεύουμε τα δημόσια ταμεία, ο στρατιώτης θα είναι είτε οπλισμένος είτε άοπλος».
Ο Volodymyr Zelensky έχει αναφέρει ότι θέλει να εξισώσει τη διαφθορά με την προδοσία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Σημείωσε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να κατατεθεί στη βουλή στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με το νόμο της Ουκρανίας, η προδοσία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου προβλέπει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η δυναμική επιστροφή του τουρκικού Bayraktar TB2 αιφνιδίασε τους ρώσους

Εβδομάδες μετά τις αναφορές ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 είχαν εξαφανιστεί από τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, αφού είχαν καταρριφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις… το drone τουρκικής προέλευσης έκανε δυναμική επιστροφή καταστρέφοντας ένα ρωσικό περιπολικό και ένα στρατιωτικό φορτηγό στην περιοχή Kherson.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, καταστράφηκε ένα ρωσικό περιπολικό σκάφος KS-701 Tunet-class, το οποίο χτυπήθηκε από τα φημισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης TB2 Bayraktar (UCAV).
Το περιπολικό σκάφος χτυπήθηκε ενώ 6 στρατιώτες αποβιβάζονταν.
Το σύστημα OSINT και το Naval Analyst HI Sutton ανέφεραν ότι η έκδοση του σκάφους K-702 που φαίνεται στο βίντεο είχε εξωλέμβιες μηχανές και μια καταπακτή στο μπροστινό μέρος της καμπίνας.
Η στάνταρ έκδοση, αντίθετα, έχει εσωλέμβιους κινητήρες και διαφορετική καμπίνα, σημείωσε.
Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ένας άλλος ιστότοπος ανοιχτού κώδικα ο «Oryx» ανέφερε ότι έως και 20 Bayraktar TB2 εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία με την Ουκρανία και να λειτουργούν ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας

Rogov (Zaporizhia): Οι Ουκρανοί αφήνουν τους νεκρούς τους στο πεδίο της μάχης, γεμίσαμε πτώματα

Η διοίκηση των ουκρανικών στρατευμάτων απαγορεύει την περισυλλογή των σορών στρατιωτών από το πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Rogov, επικεφαλής του δημόσιου κινήματος της Zaporizhia «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
«Τα πεδία των μαχών είναι κυριολεκτικά γεμάτα με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών που κανείς δεν τα παίρνει.
Απλώς τα αφήνουν εκεί επειδή είναι εξαντλημένοι, οπότε ρώσοι αναλαμβάνουν την περισυλλογή.
Η αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Zaporozhye ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου.
Σήμερα, οι πιο σκληρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή των χωριών Robotyne και Verbovoye στην κατεύθυνση Orekhovskoye και Urozhaynoye στην προεξοχή Vremevsky.
Στους τρεις μήνες από την έναρξη της αντεπίθεσης, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού και να καταλάβουν τις οχυρωμένες περιοχές.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έπεσαν στην παγίδα του Robotyne

Ουκρανικά στρατεύματα στο χωριό Robotyne, στην περιοχή της Zaporizhia εγκλωβίστηκαν στα ρωσικά πυρά.
Τώρα το Robotyne είναι ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο χωριό...
Η ιστορία με το Robotyne επαναλαμβάνει την ιστορία με το Pyatikhatki, όπου ο Ουκρανικός στρατός, στην πραγματικότητα, εγκλωβίστηκε στα ρωσικά πυρά και έτσι έμεινε το Pyatikhatki γκρίζα ζώνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά στρατεύματα προκαλούν μαζικά πλήγματα σε ομάδες επίθεσης που πλησιάζουν στο Robotyne, εμποδίζοντάς τες να καταλάβουν πλήρως το χωριό και να σπάσουν τη γραμμή άμυνας.
«Οι απώλειες του εχθρού είναι απλώς κολοσσιαίες»…

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Το ουκρανικό ελαφρύ πεζικό έχει προχωρήσει σε θέσεις πέρα από τις αντιαρματικές τάφρους και τα αντιαρματικά εμπόδια με τα δόντια του δράκου που αποτελούν το σημερινό ρωσικό αμυντικό στρώμα πριν από την ουκρανική προέλαση στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia, και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να κρατήσουν αυτές τις θέσεις.
Το ISW δεν είναι διατεθειμένο να αξιολογήσει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει αυτό το ρωσικό αμυντικό στρώμα απουσία παρατηρούμενου ουκρανικού βαρέως εξοπλισμού σε αυτές τις περιοχές.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε θέσεις που βρίσκονται ανατολικά των ρωσικών αντιαρματικών τάφρων και των εμποδίων με τα δόντια του δράκου που αποτελούν μέρος μιας άμυνας τριών επιπέδων αμέσως δυτικά του Verbove (18 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv)

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να επεκτείνουν τα ναρκοπέδια στη νότια Ουκρανία μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης τον Ιούνιο.
Το Βρετανικό Ινστιτούτο (RUSI) ανέφερε ότι η ρωσική διοίκηση αποφάσισε κατά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να παραβιάσουν εύκολα το ρωσικό δογματικό ναρκοπέδιο βάθος 120 μέτρων, οδηγώντας τις ρωσικές δυνάμεις να στοχεύουν να αυξήσουν το βάθος των ναρκοπεδίων τους έως 500 μέτρα.
Το RUSI δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη πυκνότητα ναρκοπεδίων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των αντιαρματικών ναρκών τοποθετώντας δύο νάρκες μαζί…
Οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας σε αρκετούς τομείς του μετώπου πιθανότατα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την στρατηγική των ρώσων να επεκτείνει τα ναρκοπέδια

Συνεχίζεται η προέλαση των ρώσων σε Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Novoyehorivka (16 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove) και στην Bilohorivka (12 χλμ νότια της Kreminna).
Ο Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Ilya Yevlash δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να ενισχύουν τις θέσεις τους κοντά στη Novoyehorivka και έχουν σταματήσει να εισβάλλουν σε ουκρανικές θέσεις στην περιοχή.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στη Novoyehorivka και ανατολικά της Petropavlivka (7 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk).
Η τακτική κατάσταση κοντά στο Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στην Petropavlivka ήταν σταθερή…
Άλλες πηγές τόνισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο ενός απροσδιόριστου αριθμού ουκρανικών θέσεων και προχώρησαν 2 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση του Kupyansk….
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις βόρεια του Tverdokhlibove (17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Svatove).

Μάχες δυτικά από το Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut και προχώρησαν στις 4 Σεπτεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν ανατολικά του Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut)
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut αλλά δεν σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια της Klishchiivka και κοντά στο Kurdyumivka και την Ozaryanivka (14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές πηγές ανέκτησαν απροσδιόριστες χαμένες θέσεις κοντά στην Kurdyumivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν κέρδη κοντά στο Klishchiivka και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις πίσω από το Berkhivka (6 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut)

Μάχες στα σύνορα Donetsk με Zaporizhia

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική συνοριακή περιοχή του Donetsk - ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Pryyutne (15 χλμ. νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη μεθοριακή περιοχή δυτικού Donetsk -ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν σημείωσαν επιβεβαιωμένα ή ισχυριζόμενα κέρδη.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Pryyutne.
Στοιχεία του 218ου Συντάγματος Αρμάτων (127η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή) επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Staromayorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka)…

Κέρδη των Ουκρανών στην Νότια Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 4 Σεπτεμβρίου και σημείωσαν σημαντική τακτική προέλαση.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν νότια του Robotyne (9 χλμ νότια του Orikhiv) και δυτικά του Verbove (18 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv).
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν κοντά στο Robotyne και το Verbove, ενώ άλλες ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν ανεπιτυχείς…
Αρκετές ρωσικές πηγές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι το νότιο τμήμα του Robotyne αμφισβητείται και ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν αμυντικές θέσεις στα νότια προάστια του οικισμού…

Γεωτοποθετημένα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 26 Αυγούστου δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν νοτιότερα του Kamianske (30 χλμ νοτιοδυτικά του Orikhiv) από ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως, υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν λιγότερο έλεγχο στη γύρω περιοχή.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «βελτίωσαν την τακτική τους κατάσταση» κοντά στο Robotyne και το Verbove στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου δείχνει στοιχεία του σχηματισμού «Osman» Spetsnaz να πολεμάει κοντά στο Verbove.
Οι ρώσοι ισχυρίστηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά σκάφη με ομάδες αποβίβασης που κινούνταν προς το ακρωτήριο Tarkhankut στην Κριμαία…

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_42023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_42023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_42023.png
Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_42023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_42023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης