Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Οι G20 να χτίσουν μία πιο ανθεκτική και δίκαιη παγκόσμια οικονομία

tags :
Georgieva (ΔΝΤ): Οι G20 να χτίσουν μία πιο ανθεκτική και δίκαιη παγκόσμια οικονομία
Άρθρο της κ. Georgieva στο blog του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Έκκληση στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες (G20) να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της παγκόσμιας οικονομίας για ένα πιο ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον, απευθύνει μέσω άρθρου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva, με αφορμή τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ/τραπεζιτών της G20 στο Σάο Πάολο.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της G20 έχουν την ευκαιρία να επενδύσεουν σε ένα πιο δίκαιο, ευημερούν, βιώσιμο και συνεργατικό μέλλον.
Μετά από αρκετά χρόνια κρίσεων, αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να φτάσει το 3,1% φέτος, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τις αγορές εργασίας να αντέχουν. Αυτή η ανθεκτικότητα παρέχει τη βάση για να μετατοπιστεί η εστίαση στις μεσοπρόθεσμες τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία. Όπως καθιστά σαφές η νέα μας έκθεση για το G20, ορισμένες από αυτές τις τάσεις -όπως η τεχνητή νοημοσύνη- υπόσχονται να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Το χρειαζόμαστε πολύ -οι προβλέψεις μας για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη μας επηρεάζει όλους, αλλά έχει ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτές οι χώρες αντιμετώπισαν διαδοχικές κρίσεις. (...)
Ο γεωοικονομικός κατακερματισμός βαθαίνει καθώς οι χώρες μετατοπίζουν το εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων. Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται και επηρεάζουν ήδη τις οικονομικές επιδόσεις, από την αγροτική παραγωγικότητα μέχρι την αξιοπιστία των μεταφορών και τη διαθεσιμότητα και το κόστος της ασφάλισης», σχολιάζει η αξιωματούχος, ενώ μετέπειτα αναφέρεται στη «μάχη» των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό:
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις φτωχές οικογένειες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις υψηλές τιμές. Ωστόσο, η ευπρόσδεκτη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι το ζήτημα του πότε και πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος.
Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες και οι κίνδυνοι παραμένουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις υποκείμενες εξελίξεις του πληθωρισμού και να αποφεύγουν τη χαλάρωση πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα.
Όμως, όπου ο πληθωρισμός κινείται σαφώς προς τον στόχο, οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια δεν διατηρούνται υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. (...)
Με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και τις οικονομίες σε καλύτερη θέση για να απορροφήσουν μια πιο αυστηρή δημοσιονομική στάση, έχει έρθει η ώρα για εστίαση στο κτίσιμο αποθεμάτων ασφαλείας έναντι μελλοντικών κρίσεων, τον περιορισμό της αύξησης του δημόσιου χρέους και τη δημιουργία χώρου για νέες προτεραιότητες δαπανών».
«Η εύρεση της σωστής ισορροπίας είναι δύσκολη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς –αφήνοντας λιγότερο περιθώριο στις χώρες να παρέχουν βασικές υπηρεσίες και να επενδύσουν σε ανθρώπους και υποδομές. (...)
Παράλληλα με τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που θέτουν γερά θεμέλια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν τους μοχλούς της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. (...)
Ζούμε σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο. Οι εντάσεις κατακερματίζουν την παγκόσμια οικονομία κατά μήκος γεωπολιτικών γραμμών -περίπου 3.000 περιοριστικά εμπορικά μέτρα επιβλήθηκαν το 2023, σχεδόν τριπλάσια από το 2019.
Καμία χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει από τη διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης