Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εξέλιξη: Αμφισβητείται το καθεστώς ατιμωρησίας του Ισραήλ – Πώς το Ιράν μετατρέπεται σε τιμωρό του εβραϊκού κράτους

Νέα εξέλιξη: Αμφισβητείται το καθεστώς ατιμωρησίας του Ισραήλ – Πώς το Ιράν μετατρέπεται σε τιμωρό του εβραϊκού κράτους
Η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει φρενίτιδα στον κόσμο με δεκάδες ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα και το τι ακολουθεί
Σχετικά Άρθρα

Επί δεκαετίες το Ισραήλ με τη γνωστή έπαρση θεωρούσε πως έχει κατορθώσει να επιτύχει μια πλήρη παντοδυναμία στη Μέση Ανατολή. Μετά τη σφαγή παραπάνω από 33.000 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, τη «σφαλιάρα» από τη Hamas την οποία δεν μπορεί να ελέγξει, ήρθε μια αναπάντεχη απάντηση για τον προκλητικό Netanyahu… από το σκληροπυρηνικό Ιράν.
Η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει φρενίτιδα στον κόσμο με δεκάδες ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα και το τι ακολουθεί:
Θα χτυπήσει το Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος τις επόμενες ημέρες ή θα προτιμήσει να απαντήσει σε αντίποινα στους συμμάχους του Ιράν στον Λίβανο;
Το ερώτημα επεκτείνεται σε διάφορα σενάρια.
Σε περίπτωση χτυπήματος στο Ιράν, θα ακολουθήσει ένα ισχυρό πλήγμα με αντίποινα, το οποίο, όπως υπόσχονται στην Τεχεράνη, θα είναι προφανώς ισχυρότερη από την επίθεση της 14ης Απριλίου.
Εάν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αποτύχουν να το αποκρούσουν όπως έκαναν την προηγούμενη Κυριακή, θα ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και μπορεί να φτάσει στη χρήση πυρηνικών όπλων από το εβραϊκό κράτος.
Το εν λόγω ακραίο σενάριο δεν ταιριάζει στα σχέδια κανενός με επιφυλακτικότητα ως προς το τι θέλουν τα.... γεράκια των ΗΠΑ με τον κοιμισμένο πρόεδρο τους, Joe Biden.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει κάθε ευκαιρία να αποτρέψει το ολοκαύτωμα, γι' αυτό δεν θα υπάρξει μαζική ισραηλινή επίθεση στο Ιράν (και ειδικά στις εγκαταστάσεις της πυρηνικής βιομηχανίας). 

Η αποτυχία απέναντι στη Hamas

Η νέα πραγματικότητα για το Ισραήλ ξεκίνησε να διαμορφώνεται από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση της Hamas.
Έχοντας ξεκινήσει μια σαρωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο ενώ με όσα συμβαίνουν προσώρας η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμη... δεν μπορεί να νικήσει τη Hamas.
Παρά τις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει με τους χιλιάδες αμάχους δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο για περιορισμό της Hamas.
Το εμφανές αδιέξοδο ανάγκασε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu να καταφύγει στην απίστευτη πρόκληση της 1η Απριλίου: Η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που οδήγησε στο θάνατο Ιρανών στρατηγών, αναένονταν ότι θα προκαλούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης, δηλαδή θα αναγκάσει την Τεχεράνη να επιτεθεί στο Ισραήλ και τότε ο Netanyahu θα ζητούσε στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στη Hezbollah.
Άνθρακας όμως ο... χρυσός καθώς η Ουάσιγκτον κατανόησε το νόημα και το παρασκήνιο των προκλήσεων του ισραηλινού πρωθυπουργού... 
Ως αποτέλεσμα, το Ιράν πραγματοποίησε μια επιδεικτική επίθεση κατά του Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το καθεστώς Netanyahu.

Άνθρακας ο χρυσός για Netanyahu 

Το Ισραήλ δεν θα λάβει αμερικανική βοήθεια για επίθεση στον Λίβανο και χωρίς αυτήν ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις απέναντι στο ισχυρότατο Ιράν.
Με απλά λόγια...
Είναι αδύνατο να επιτεθείς στο Ιράν, είναι αδύνατο να επιτεθείς παράλληλα στον Λίβανο (και να μπεις σε πόλεμο με έναν εχθρό τάξης μεγέθους ισχυρότερο από τη Hamas), και είναι ακόμη πιο δύσκολο να συνεχίσεις ταυτόχρονα την επιχείρηση στη Γάζα.
Έτσι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν άμεσα να γίνει αντικατάσταση του αδίστακτου Netanyahu...
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και το υπουργικό του συμβούλιο συνιστούν απειλή για τη χώρα τους, δήλωσε από τη μεριά του ο Yair Lapid, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ζητώντας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει νέα κυβέρνηση.
Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ο κεντρώος πολιτικός επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «τρομοκρατημένη» από τη συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Netanyahu, σύμφωνα με την The Jerusalem Post.
«Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, έχει γίνει μια υπαρξιακή απειλή κατά του Ισραήλ», τόνισε σχετικά ο Lapid.
«Κατέστρεψαν την ισραηλινή αποτροπή. Οι εχθροί μας κοιτούν αυτήν την κυβέρνηση, μυρίζουν αδυναμία και σηκώνουν το κεφάλι», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Κεντρώου κόμματος.
Πάντως το Ιράν δεν θα περιορίζεται πλέον σε έμμεσες απαντήσεις στα ισραηλινά χτυπήματα και το Ισραήλ θα πρέπει πια να ζήσει με αυτό.

Μηνύματα στην Τεχεράνη για αυτοσυγκράτηση

Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν μηνύματα στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της επίθεσης μέσω της Ελβετίας, προτρέποντας σε αυτοσυγκράτηση, επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αν και οι ΗΠΑ και το Ιράν ήταν επίσης σε επαφή πριν από την επίθεση. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί απάντησαν στα μηνύματα, αλλά δεν θέλησε να χαρακτηρίσει τι είπε η Ισλαμική Δημοκρατία.
Σε τηλεφώνημα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, ο Biden είπε στον Netanyahu ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια επιθετική αντεπίθεση στο Ιράν, αν και δεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε αυτήν, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους.
Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει το καθένα από ένα μεγάλο χτύπημα εναντίον του άλλου τώρα. Όμως η επίθεση του Ιράν ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πολλοί περίμεναν και προήλθε απευθείας από την Τεχεράνη, καθώς και από πολιτοφυλακές με πληρεξούσιους αλλού στην περιοχή. Έτσι, αν και το Ισραήλ έμεινε με μικρές ζημιές, θα μπορούσε να αισθανθεί υποχρεωμένο να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο τα πυρά.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης