Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Μονομερείς ενέργειες» βλέπει η Τουρκία πίσω από τα «θαλάσσια πάρκα» σε Ιόνιο και Αιγαίο: Είμαστε σε επιφυλακή

«Μονομερείς ενέργειες» βλέπει η Τουρκία πίσω από τα «θαλάσσια πάρκα» σε Ιόνιο και Αιγαίο: Είμαστε σε επιφυλακή
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι εξαγγελίες αφορούν σε περιβαλλοντικούς λόγους και ότι «δεν υποχωρεί από τα κυριαρχικά δικαιώματα»
Σχετικά Άρθρα
Στα περί «μονομερών ενεργειών» όσον αφορά τα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, επιμένει η Τουρκία.
Ειδικότερα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς». Μάλιστα, στις εν λόγω δηλώσεις γίνεται αναφορά νησίδες, νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί βάσει διεθνών συνθηκών. Πρόκειται για τα γνωστά «EGAYDAAK» που περιλαμβάνουν άνω των 100 ελληνικών νησιών και νησίδων και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε Έκδοση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998.
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι εξαγγελίες αφορούν σε περιβαλλοντικούς λόγους και ότι «δεν υποχωρεί από τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί... μονομερών ενεργειών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αναφερόμενες στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα, δήλωσαν: «Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Μαρινάκης: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ξεκάθαρη απάντηση στις τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σχετικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης