Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ανοικτή επιστολή του BN στον επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο για τον νέο κανονισμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Ανοικτή επιστολή του BN στον επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο για τον νέο κανονισμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή πως είμαστε υπέρ της αύξησης της διασποράς και θα θέλαμε να δούμε κινήσεις βελτίωσης από τους εισηγμένους
Σχετικά Άρθρα

Τώρα που μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο κανονισμό που θέλετε να περάσετε, αλλά ακόμα είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα ισχύει και επειδή μαθαίνουμε ότι λέτε σε επενδυτές που επικοινώνησαν μαζί σας,  ότι θέλετε ιδέες, αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς τις προτάσεις μας. 
Άλλωστε η στήλη Παρασκήνιο της Αγοράς (www.bankingnews.gr) ήταν αυτή που παρότρυνε επενδυτές να στείλουν επιστολές και πολλές από αυτές που σας ήρθαν τις έχουμε διαβάσει. 
Επειδή επίσης, δεν είμαστε χθεσινοί στο Χρηματιστήριο, αλλά παρακολουθούμε εντατικά και επαγγελματικά την αγορά 25 έτη, έχοντας αποδείξει τις γνώσεις μας (γνωρίζετε πλέον και εσείς κ.Κοντόπουλε τις επισημάνσεις μας και από την έφοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της ΒΙΣ, αλλά ίσως θα πρέπει να ενημερωθείτε και για παλαιότερες) αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε μία ανοικτή επιστολή και να γράψουμε αυτά που θα θέλαμε να διορθωθούν.
Προφανώς και έχουν γίνει βελτιώσεις από το αρχικό σχέδιο και είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και άλλα περιθώρια.  

Φυσικά και θέλουμε καλύτερη διασπορά

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή πως είμαστε υπέρ της αύξησης της διασποράς και θα θέλαμε να δούμε κινήσεις βελτίωσης από τους εισηγμένους, αλλά όπως μάθαμε λέτε και εσείς ο ίδιος σε επενδυτές δεν είναι είστε σίγουρος αν αυτά που προωθείτε θα φέρουν αποτελέσματα. 
Εμείς θα σας θυμίσουμε πως η διασπορά δε σημαίνει αυτόματα τζίρους και όγκους και απεγκλωβισμούς. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από τότε που είχαμε μέσο όρο 600 επενδυτών τη μέρα. 

Οι αδιάφοροι να τιμωρηθούν

Προφανώς και οι επιχειρηματίες που επί σειρά ετών είναι αδιάφοροι, θα πρέπει να «τιμωρηθούν», χωρίς όμως να τιμωρηθούν οι μικρομέτοχοι. 
Υπενθυμίζουμε πως πριν από αρκετά χρόνια είχαν γίνει προσπάθειες βελτίωσης της διασποράς. Κάποτε μπήκαν σε μία κατηγορία όπως η Επιτήρηση μετοχές όπως η Καρέλιας, γιατί η διοίκηση αδιαφόρησε και δεν αύξησε με κάποια τεχνάσματα τη διασπορά. 
Ειδικά για τη συγκεκριμένη, έχουμε γράψει πολλά άρθρα για το πως θα μπορούσε να ήταν ακόμα και στον FTSE 25 με μερικές κινήσεις και να είχε μεγαλύτερη αποτίμηση. 
Εκείνη όμως την εποχή ο γράφων από άλλο μετερίζι αρθρογραφούσε για το λάθος, ότι θα συνδεόταν μία εταιρεία με καλά θεμελιώδη με αυτές της επιτήρησης που είχαν για παράδειγμα αρνητικά ίδια κεφάλαια. Τελικά, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα και καταργήθηκε αργότερα η συγκεκριμένη διάταξη, εκθέτοντας τους εμπνευστές. 
Αργότερα άλλη κίνηση της ΕΧΑΕ ήταν όταν μία μετοχή πέφτει κάτω από 0,30 ευρώ να τιμωρείται με αλλαγή κατηγορίας διαπραγμάτευσης. 
Πάλι αρθρογραφούσαμε για το λάθος και τους γράφαμε μάλιστα ότι «θα πέσει κάποια μετοχή κάτω από το όριο και θα αναγκαστείτε να αλλάξετε τον κανονισμό».
Αυτή η μετοχή ήταν η Alapis, αγαπημένη πολλών τότε, αλλά με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Όταν έπεσε κάτω από τα 0,30 ευρώ φυσικά και δεν μπήκε στην κατηγορία, γιατί νύχτα (πράγματι νύχτα), άλλαξαν τον κανονισμό και είπαν «αν έχεις ανακοινώσει reverse split δεν πας στην κατηγορία αυτή». Τότε είπαμε πως αυτό είναι φωτογραφικό, για να πάρουμε απάντηση ότι δεν είναι έτσι και κοιτάμε το καλό όλων. Τότε τους ενημερώσαμε ότι η Αλουμύλ, είχε ανακοινώσει reverse split δύο μήνες πριν, αλλά ήταν στην κατηγορία της τιμωρίας σε αντίθεση με την Alapis. Μετά από εκείνη την παρέμβασή μας την άλλαξαν κατηγορία.
Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλά για να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά δε χρειάζεται. 
Ας πάμε τώρα στα φρέσκα. 
Πως θα πετύχεις βελτίωση διασποράς χωρίς να βλάψεις τον μικρομέτοχο που δε φταίει. 
Η απάντηση είναι απλή: Δεν διαγράφεις τη μετοχή. 

Τι προτείνουμε; Όλα στο φως

Αρχικά στέλνεις επιστολή σε όλες τις εισηγμένες που δεν έχουν τη διασπορά που θέλεις να απαντήσουν επίσημα και να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους. Αν θέλουν ή αν στοχεύουν να αυξήσουν διασπορά και πόσο ποσοστό θέλεις ως ΕΧΑΕ να αυξήσουν. 
Έτσι θα μάθουν όλοι ποιες είναι οι εταιρείες και ποιες θα αδιαφορήσουν. 

Ξεκάθαρα όρια διασποράς

Εμείς προτείνουμε τα ποσοστά που θέλουν οι ξένοι οίκοι για να μπουν στους μεγάλους δείκτες. Ο FTSE Russell για παράδειγμα, με τον οποίο έχει συνεργασία το χρηματιστήριο θέλει 15% και έχει και κάποια άλλα κριτήρια, για μετοχές στελεχών και τέτοια. Αυτό λοιπόν ας υιοθετήσει και ας αφήσουμε τα κλιμακωτά. Αυτά, τις μεγάλες διασπορές δηλαδή, τις  ζητάνε οι ξένοι για τις μεγάλες εταιρείες όχι για τις μικρές. 

Ειδικός διαπραγματευτής

Θέλεις δύο, μαζί σου. Αλλά να είναι ειδικός διαπραγματευτής σοβαρός και όχι της πλάκας που να βάζει 10 και 20 κομμάτια εντολή. Αυτά πρέπει να απαγορευτούν. Αν μπορείς, να έχεις άδεια market maker, αν δεν μπορείς να το υποστηρίξεις να μην έχεις. 

Νέα Αγοράς

Δημιουργείς μία νέα αγορά (πείτε την Εναλλακτική ή Παράλληλη, όπως θέλετε) και τις τοποθετείς εκεί, αφού δεν ανταποκριθούν και περάσει η χρονική προθεσμία που θα τους δώσεις. Εκεί θα διαπραγματεύονται με τα ίδια κριτήρια, τα αυστηρά για δημοσιεύσεις κ.α. ώστε το κόστος τους να είναι υψηλό, αλλά λιγότερη ώρα και με μικρότερα όρια διακύμανσης. Σε καμία περίπτωση δε βάζεις υγιή εταιρεία στην επιτήρηση να τη συγκρίνεις με τον Μπήτρο, τη ΒΙΣ και άλλες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Αυτομάτως δημιουργείς συνειρμούς. 

Αδιάφοροι, συνέχεια

Όσοι επιχειρηματίες παραμένουν αδιάφοροι μπορούν να περιοριστεί ακόμα η διαπραγμάτευση. Θα τολμούσα να προτείνω υποχρεωτική δημόσια πρόταση με αξιολόγηση από ανεξάρτητη εταιρεία, αλλά δε γνωρίζω τη νομιμότητα μίας τέτοιας κίνησης. Θα ήταν όμως η πιο δίκαιη λύση, από το να γίνουν οι μικροεπενδυτές μέτοχοι σε μία μη εισηγμένη που αδιαφορούσε γι΄αυτούς όταν ήταν εισηγμένη, άρα καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν βγει από το Χ.Α. 

Έλεγχος εντολών 

Αυστηρός έλεγχος των εντολών που εισάγονται στο σύστημα. Χειραγώγηση δεν έχουμε μόνο στα μικρά χαρτιά, αλλά και στα άλλα. Απλά στα μικρά την κάνουν με λίγα κομμάτια. Άρα εντολές ρετάλια δε θα πρέπει να οδηγούν σε αλλαγή τιμής. Επίσης εντολές που εισάγονται και μετά ακυρώνονται θα πρέπει να σταματήσουν. Βαριές τιμωρίες στα λόμπι που ξάνουν τους τσάμπα μάγκες. 

Επιβράβευση εταιρειών

Θέλετε να πάμε ακόμα παραπέρα. Όσες εταιρείες βελτιώνουν τη διασπορά και έχουν τα θεμελιώδη (είναι πχ στο δείκτη θεμελιωδών μεγεθών) η ΕΧΑΕ με τα κεφάλαια που διαθέτει θα μπορεί να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και να πάρει μετοχές των εταιρειών.  
Διαβούλευση

Η συζήτηση με τους φορείς πρέπει να είναι συνεχής. Τόσο με χρηματιστές, όσο και με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Δε νομίζουμε ότι ισχύει αυτό που υποστηρίζετε, ότι σας κοιτάζουμε καχύποπτα. Ίσα-ίσα σας δώσαμε και χρόνο για να δείξετε έργο, μέχρι να αρχίσουμε την κριτική. Να δείξετε όμως κάποια στιγμή έργο. 


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης