Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρώμικος πόλεμος κατά Trump: «Κατρακυλούν» τη μετοχή του μέσω ανοικτών πωλήσεων - H κόντρα με το αρπακτικό της Citadel

Βρώμικος πόλεμος κατά Trump: «Κατρακυλούν» τη μετοχή του μέσω ανοικτών πωλήσεων - H κόντρα με το αρπακτικό της Citadel
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump κατέχει σχεδόν το 60% των μετοχών Trump Media…
Xειραγώγηση της μετοχής της μέσω «ακάλυπτων» ανοικτών πωλήσεων κατήγγειλε η Trump Media στον διευθύνοντα του Nasdaq την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.
Οι υπεύθυνοι της Trump Media προέβησαν στην εν λόγω προειδοποίηση αφού προηγουμένως είχαν δώσει στους μετόχους σύσταση να αποφύγουν να δανείσουν μετοχές (DJT) σε short sellers.
(σ.σ. Η πρακτική της ανοιχτής πώληση είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, συνήθως χρεογράφων, τα οποία ο πωλητής-short έχει «δανειστεί» από τρίτον, με την πρόθεση να αγοράσει πανομοιότυπα χρεόγραφα αργότερα για να τα επιστρέψει στον δανειστή.
Ο πωλητής short ελπίζει να επωφεληθεί από μια πιθανή πτώση της τιμής των χρεογράφων στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πώλησης και επαναγοράς, αφού ο πωλητής θα πληρώσει λιγότερα για να αγοράσει τα χρεόγραφα από όσα έλαβε όταν τα πούλησε.
Καλείται και ακάλυπτη πώληση διότι ο πωλητής-short πουλάει στοιχεία των οποίων δεν έχει την κατοχή -δεν τα 'χει αγοράσει- τη στιγμή που τα πουλάει.
Αποκτά την κατοχή τους μόνο αργότερα, τη στιγμή που τα επαναγοράζει.
Επίσης, αφότου ο πωλητής-short πουλήσει τα δανεισμένα χρεόγραφα βρίσκεται σε «ακάλυπτη» ή ανοιχτή θέση την οποία θα πρέπει να καλύψει αγοράζοντας, όταν ο δανειστής ζητήσει να τα λάβει πίσω).
Η τιμή της μετοχής της DJT έχει σημειώσει αύξηση τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 70 δολ. που έκανε το ντεμπούτο της στις 26 Μαρτίου.
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump κατέχει σχεδόν το 60% των μετοχών Trump Media.
Συνεπώς, η αξία του έχει μειωθεί κατά δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που το DJT ξεκίνησε τη δημόσια διαπραγμάτευση τον περασμένο μήνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trump Media, Devin Nunes, στην επιστολή του προς τη CEO του δείκτη Nasdaq δεν κατηγόρησε άμεσα, ωστόσο σημείωσε ότι από την Τετάρτη «η DJT εμφανίζεται στη λίστα Reg SHO του Nasdaq, κάτι που είναι ενδεικτικό παράνομης εμπορικής δραστηριότητας».
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι οι "γυμνές" ανοικτές πωλήσεις συχνά συνεπάγονται εξελιγμένους συμμετέχοντες στην αγορά που κερδίζουν εις βάρος των μικρομετόχων».
Ο Nunes, πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής, κατονόμασε τέσσερις διαμορφωτές της αγοράς μετοχών στην επιστολή του: τις Citadel Securities, Virtu, Jane Street και G1 Execution Services.

Τι αναφέρει η Citadel Securities

Στο μεταξύ, μετά την επιστολή Nunes, η Citadel Securities του δισεκατομμυριούχου Ken Griffin χαρακτήρισε «looser» τον πρώην βουλευτή που διευθύνει την επιχείρηση μέσων ενημέρωσης του Donald Trump.
Η Citadel Securities, της οποίας ο ιδρυτής Griffin είναι μέγα δωρητής σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένης της Nikki Haley, η οποία έθεσε υποψηφιότητα και έχασε έναντι του Trump στις προκριματικές εκλογές του 2024, έδωσε μια ακραία απάντηση:
«Ο Nunes είναι εκείνος ο looser που προσπαθεί να κατηγορήσει το short selling για την πτώση της τιμής της μετοχής του» είπε ο market maker που εδρεύει στο Μαϊάμι.
Ο Nunes είναι ακριβώς ο τύπος του ανθρώπου που ο Donald Trump θα είχε πυροβολήσει στο The Apprentice.
Αν δούλευε για τη Citadel Securities, θα τον απολύαμε».
Η TMTG απάντησε: «Η Citadel Securities, ένας δεινόσαυρος στον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο και τιμωρία για ένα απίστευτα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με τις γυμνές ανοικτές πωλήσεις.
Επίσης, είναι διαβόητο για το τσάκισμα των μικροεπενδυτών κατ' εντολή άλλων εταιρειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης