Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος των... μικροκυμάτων: Οι ΗΠΑ στοχεύουν με όπλα «μικροκυμάτων», να «ψήσουν» τα ηλεκτρονικά πυρηνικά συστήματα του Ιράν

tags :
Ο πόλεμος των... μικροκυμάτων: Οι ΗΠΑ στοχεύουν με όπλα «μικροκυμάτων», να «ψήσουν» τα ηλεκτρονικά πυρηνικά συστήματα του Ιράν
Tο όπλο μικροκυμάτων λέγεται ότι παράγει μια συγκεντρωμένη δέσμη ενέργειας που στοχεύει στη δημιουργία κύματος τάσης στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να τον απενεργοποιεί.
Το Πεντάγωνο διερευνά φουτουριστικές επιλογές ηλεκτρονικού πολέμου, όπως πομπούς μικροκυμάτων και λέιζερ κατευθυνόμενης ενέργειας (DE), δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα αντιμετώπισης UAS, στρατηγός Sean Gainey, προσθέτοντας ότι έγιναν επενδύσεις σε δυνατότητες μικροκυμάτων υψηλής ισχύος.
Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επιχειρησιακούς πυραύλους που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν χρησιμοποιώντας μικροκύματα υψηλής ισχύος, ανέφερε η Daily Mail.
Τα όπλα μικροκυμάτων εξοπλισμένα με πυροβόλο ηλεκτρομαγνητικού παλμού τοποθετούνται σε πυραύλους κρουζ και μπορούν να εκπέμψουν από βομβαρδιστικά B-52.
Με βεληνεκές 700 μιλίων (περίπου 1.126 km), τα όπλα μπορούν φαινομενικά να διεισδύσουν στον εχθρικό εναέριο χώρο σε χαμηλό ύψος και να στοχεύσουν ηλεκτρονικές συσκευές με παλμούς ενέργειας μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HPM).
Συγκεκριμένα, το όπλο μικροκυμάτων λέγεται ότι παράγει μια συγκεντρωμένη δέσμη ενέργειας που στοχεύει στη δημιουργία κύματος τάσης στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να τον απενεργοποιεί.
Αυτοί οι πύραυλοι φέρεται να έχουν σχεδιαστεί για να αφήνουν τους αμάχους ανέπαφους.

Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) 

Σύμφωνα με την έκθεση, το άκρως απόρρητο Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) ήταν το πνευματικό τέκνο της Phantom Works της Boeing και ανατέθηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Από τότε που δοκιμάστηκαν το 2012, τα όπλα μικροκυμάτων υποτίθεται ότι έχουν αναπτυχθεί και είναι επιχειρησιακά σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Το πρακτορείο επικαλέστηκε την Othana Zuch, αξιωματούχο δημοσίων σχέσεων του Ερευνητικού Εργαστηρίου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ότι είπε ότι οι πύραυλοι CHAMP ήταν αρχικά ένα πρόγραμμα επίδειξης, ακολουθούμενο από την ανάπτυξη «προηγμένων τεχνολογιών HPEM (High Power Electromagnetic).
Η δημοσίευση υπενθύμισε επίσης ότι η Mary Lou Robinson, πρώην επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου της Πολεμικής Αεροπορίας του Τμήματος Μικροκυμάτων Υψηλής Ισχύος στην αεροπορική βάση του Κίρτλαντ των ΗΠΑ, μίλησε ήδη από το 2016 για τους πυραύλους CHAMP, υποστηρίζοντας ότι ήταν επιχειρησιακά.
Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να τελειοποιήσουν τα συμπυκνωμένα όπλα μικροκυμάτων.
Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός συστήματος που εκπέμπει δέσμες αρκετά ισχυρές ώστε να βλάπτει τα ηλεκτρονικά του εχθρού, ενώ παραμένει αρκετά συμπαγές ώστε να είναι πρακτικό έχει αποδειχθεί πρόκληση.

Μικροκύματα εναντίον drones

«Η κατευθυνόμενη ενέργεια, τα μικροκύματα υψηλής ισχύος, οι αναχαιτιστές χαμηλού κόστους είναι εκεί που θέλουμε να είναι», είπε ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Sean Gainey πέρυσι σε μια συνάντηση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον που χρηματοδοτείται από συνεισφορές του στρατού.
Ένα χρόνο πριν, ο Gainey, επικεφαλής του Γραφείου Συστημάτων Αντι-Μη επανδρωμένων Αεροσκαφών του Στρατού, δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ εξερευνούσε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία μικροκυμάτων υψηλής ισχύος για να αντιμετωπίσει σμήνη οπλισμένων drones στο πεδίο της μάχης.
Όσον αφορά τη νέα έκθεση, αυτή έρχεται εν μέσω της τελευταίας δραματικής κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί αεροπορική επιδρομή εναντίον του Ιράν την Παρασκευή ως απάντηση στην επίθεση με πυραύλους και drone της Τεχεράνης το Σαββατοκύριακο.
Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ιράν, μετέδωσε το NBC News, επικαλούμενο αξιωματούχους.
Ως αποτέλεσμα του «περιορισμένου» πλήγματος αντιποίνων σε τοποθεσίες στο Ιράν, αναφέρθηκαν εκρήξεις κοντά στην πόλη Ισφαχάν.
Το Tasnim ανέφερε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απολύτως ασφαλείς.
Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στους New York Times ότι οι επιδρομές είχαν στόχο μια βάση της ιρανικής αεροπορίας κοντά στο Isfahan.
Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir Abdolahyan, τα drones που καταρρίφθηκαν πάνω από το Ισφαχάν δεν προκάλεσαν καμία ζημιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης