Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκάφα ολκής από Κασσελάκη - «Κατεβάζει» στο 5% τις δαπάνες για την Υγεία - Θύελλα αντιδράσεων

Γκάφα ολκής από Κασσελάκη - «Κατεβάζει» στο 5% τις δαπάνες για την  Υγεία - Θύελλα αντιδράσεων
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι δαπάνες για την Υγεία πρέπει να αυξηθούν στο 7,5%
Σχετικά Άρθρα
Αδιάβαστος πιάστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος υπέπεσε σε μια αδιανόητη γκάφα σχετικά με τις δαπάνες για την Υγεία.
Ειδικότερα, σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση, αυτή τη φορά στο Open, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρότεινε ότι οι δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει να διαμορφωθούν στο 5%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την Υγεία επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά και την πανδημία, έχουν ανέλθει σε σχεδόν 6%, ενώ πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι εν λόγω δαπάνες πρέπει να ανέβουν στο 7,5% του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πρόκειται για μια δήλωση που ξεσήκωσε αντιδράσεις, ενώ έδωσε μια πολύ καλή... πάσα στον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι εν λόγω δαπάνες το 2022 ήταν ήδη 5,1% και ανέβηκαν και το 2023 και ανεβαίνουν εκ νέου του 2024, όπου υπολογίζονται στο 5,8%.
Για... άγνοια κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, που επισημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης περικόπτει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για δαπάνες 7,5% στις εκλογές 2023 και «προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών».

Η επίμαχη δήλωση Κασσελάκη

Ειδικότερα, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα ελληνικά νησιά, υποστήριξε ότι τα μεγάλα προβλήματα των νησιών είναι υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει ελάχιστα χρήματα ειδικά για την Υγεία στα νησιά. Είπε ότι θα καταργήσει τα απογευματινά χειρουργεία και πρόσθεσε ότι το βασικό είναι να στελεχωθούν τα νοσοκομεία. «Έχετε την προσωπική μου εγγύηση ότι όταν θα είμαστε κυβέρνηση η πρώτη, πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς σε πόσο ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι οι δαπάνες για την υγεία απάντησε: «το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά. Δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και μετά οι μισθοί αυτοί δεν ανακυκλώνονται στην οικονομία». Αναφερόμενος στο ποσοστό είπε: «Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία».
Ο δημοσιογράφος επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση στην Υγεία είναι σχεδόν στο 6%, εσείς είπατε να πάει στο 5%», με τον κ. Κασσελάκη να απαντά «είπα τουλάχιστον 5%».

Η αντίδραση του Άδωνη Γεωργιάδη

Άμεση ήταν αντίδραση του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε μέσω των social media παραθέτοντας και διαγράμματα σχετικά με την πορεία των δαπανών στην Υγεία.

Adonis_2.JPG
Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης επισημαίνει στην ανάρτηση του ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δαπάνες για την υγεία ήταν 5,1%, το 2022 αυξήθηκαν σε 5,1%, ενώ το 2024 υπολογίζονται στο 5,8% του ΑΕΠ. «Άρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να τις μειώσουμε» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Νέα Αριστερά: Ο κ. Κασσελακης προτείνει μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία

Άγνοια για το πρόγραμμα του κόμματος στο οποίο είναι επικεφαλής, καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη η Νέα Αριστερά.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται. Το "ελληνικό του όνειρο" είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία "πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ". Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει "ψαλιδίσει" όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7,5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα! Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες. Η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα. Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεια να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης