Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κίτρινη κάρτα της Κομισιόν σε Ελλάδα - Σφίγγει ο κλοιός για απάτες με κονδύλια της ΕΕ - Σε δίκη για καθυστερήσεις πληρωμών

Κίτρινη κάρτα της Κομισιόν σε Ελλάδα - Σφίγγει ο κλοιός για απάτες με κονδύλια της ΕΕ - Σε δίκη για καθυστερήσεις πληρωμών
Η Ελλάδα κατηγορείται για ανεπαρκή ορισμό της «παθητικής διαφθοράς»
Σε μέτρα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για την αδυναμία τους να εφαρμόσουν σωστά τους κανόνες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της απάτης σε ό, τι αφορά τα κονδύλια της ΕΕ προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες και για τα δύο κράτη, επικαλούμενη την αδυναμία τους να ενσωματώσουν την Οδηγία για την Προστασία των Οικονομικών Συμφερόντων της Ένωσης (PIF) στο εθνικό δίκαιο.
Επισημαίνεται πως οι κανόνες, που περιγράφονται στο PIF, επιδιώκουν να τυποποιήσουν τους ορισμούς, τις κυρώσεις και τις περιόδους παραγραφής για ποινικά αδικήματα που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.
Η εν λόγω κίνηση της Επιτροπής έρχεται μετά τις αρχικές κοινοποιήσεις που στάλθηκαν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 και στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ελλάδα κατηγορείται για ανεπαρκή ορισμό της «παθητικής διαφθοράς», ενώ η Κύπρος επικρίνεται για ελλιπή μεταφορά όσον αφορά τον ορισμό και την ευθύνη των νομικών προσώπων, καθώς και για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Και στις δύο χώρες δόθηκε προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσουν τις διαπιστωθείσες ελλείψεις, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να κλιμακώσει το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραπομπή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πέρα από τα παραπάνω, η χώρα μας παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της Οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Οδηγία 2011/7/ΕΕ), που αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Όπως επισημαίνεται, οι καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη ρευστότητα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη.
Υπό το τρέχον οικονομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και ιδίως οι ΜΜΕ βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να επενδύσουν.
Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τις αρχές δημόσιας υγείας).
Τηρώντας αυτές τις προθεσμίες πληρωμών, οι δημόσιες αρχές δίνουν ένα καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της κακής κουλτούρας πληρωμών.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω κακών πρακτικών πληρωμών από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την Οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν σέβονται την υποχρέωση εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους, όταν οι προμηθευτές συμφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους για τόκους, αντίθετα με την πάγια νομολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης