Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα μισού δισ. ετοιμάζει η Ρωσία στην JP Morgan - Τι συμβαίνει με το "τρίγωνο" Μόσχα - Ουάσιγκτον - VTB

Πλήγμα μισού δισ. ετοιμάζει η Ρωσία στην JP Morgan - Τι συμβαίνει με το
Το ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση 440 εκατομμυρίων δολαρίων από την JPMorgan
Λίγες μέρες αφότου η Ουάσιγκτον ψήφισε για την έγκριση του νόμου περί REPO - ανοίγοντας το δρόμο για την κατάσχεση δισεκατομμυρίων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες από την κυβέρνηση Biden - φαίνεται ότι η Μόσχα έχει ένα δικό της σχέδιο.
Το ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση 440 εκατομμυρίων δολαρίων από την JPMorgan.
Η εντολή κατάσχεσης προκύπτει από την τράπεζα VTB που διευθύνεται από το Κρεμλίνο, η οποία κινεί νομικά μέτρα κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για να ανακτήσει τα χρήματα που έχουν κολλήσει υπό το καθεστώς κυρώσεων της Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρουν οι FT, η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ρωσικό δικαστήριο την Τετάρτη, στοχεύει κεφάλαια στους λογαριασμούς της JPMorgan και μετοχές στις ρωσικές θυγατρικές της, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.
Τα περιουσιακά στοιχεία είχαν παγώσει από τις αρχές στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων, και υπογραμμίζει ότι ορισμένες από τις συνέπειες που αισθάνονται οι δυτικές εταιρείες από τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, οι FT σημειώνουν ότι η διαμάχη επικεντρώνεται σε κεφάλαια 439 εκατομμυρίων δολαρίων που η VTB διατηρούσε σε λογαριασμό της JPMorgan στις ΗΠΑ.

Πινγκ πονγκ κυρώσεων

Όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα που διοικείται από το Κρεμλίνο, η JPMorgan έπρεπε να μεταφέρει τα κεφάλαια σε ξεχωριστό λογαριασμό μεσεγγύησης.
Σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, ούτε η VTB ούτε η JPMorgan μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια.
Σε απάντηση, η VTB κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αγωγή κατά του ομίλου με έδρα τη Νέα Υόρκη για να πείσει τις ρωσικές αρχές να παγώσουν το αντίστοιχο ποσό στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι η JPMorgan επιδίωκε να φύγει από τη Ρωσία και ότι θα αρνιόταν να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση.
Την επόμενη μέρα, η JPMorgan κατέθεσε τη δική της αγωγή κατά της ρωσικής τράπεζας σε δικαστήριο των ΗΠΑ για να αποτρέψει την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τρόπο να διεκδικήσει τα λανθάνοντα αμερικανικά κεφάλαια της VTB για να αποζημιώσει τις δικές της πιθανές ζημίες από τη ρωσική αγωγή.
Η χθεσινή απόφαση τάχθηκε υπέρ της VTB, διατάσσοντας την κατάσχεση κεφαλαίων στους ρωσικούς λογαριασμούς της JPMorgan και «κινητή και ακίνητη περιουσία», συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε ρωσική θυγατρική.
Η JPMorgan είπε ότι αντιμετώπισε «σίγουρη και ανεπανόρθωτη ζημιά» από τις προσπάθειες της VTB, εκτεθειμένη σε απώλεια σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, απλώς και μόνο για την τήρηση των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Η εντολή ήταν το τελευταίο παράδειγμα αμερικανικών τραπεζών που παγιδεύτηκαν ανάμεσα στις απαιτήσεις των δυτικών καθεστώτων κυρώσεων και των υπερπόντιων συμφερόντων.
Το περασμένο καλοκαίρι, ένα ρωσικό δικαστήριο πάγωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 36 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκε στην Goldman μετά από μήνυση της κρατικής τράπεζας Otkritie.
Λίγους μήνες αργότερα το δικαστήριο αποφάσισε ότι η επενδυτική τράπεζα της Wall Street έπρεπε να καταβάλει τα κεφάλαια στην Otkritie.
Το πινγκ πονγκ συνεχίζεται...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης