Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Τα βλέμματα στον κλάδο της πληροφορικής – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για ΠΛΑΚΡ, ΕΛΤΟΝ, ΣΕΝΤΡ

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Τα βλέμματα στον κλάδο της πληροφορικής – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για ΠΛΑΚΡ, ΕΛΤΟΝ, ΣΕΝΤΡ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τα deals αποτελούν καύσιμο γιατί για να δικαιολογηθούν κάποιες αποτιμήσεις πρέπει να γίνουν συμφωνίες. Στον κλάδο της πληροφορικής πλέον έχουμε δύο μεγάλες συμφωνίες. Έτσι ακολουθούν σήμερα και άλλες μετοχές του κλάδου. Με καλή άνοδο 0,9% άνοιξε ο Γ.Δ.. Ξεχωρίζουν Quest, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank.

EPSILON NET: Φεύγει από το ταμπλό στα 12 ευρώ ανά μετοχή. Ιστορικά υψηλή η τιμή και την είχε γράψει στις 18/9/2023. Ιστορικά υψηλή ήταν και η τιμή για την Entersoft. Προφανώς και θα πρέπει να δούμε και τις άλλες ομοειδείς να δημιουργούν αποτιμήσεις με ανάλογους δείκτες. Οι υψηλές αποτιμήσεις στον κλάδο, πλέον αποκτούν βάση αφού γίνονται εξαγορές σε αυτά τα επίπεδα. Απίστευτο! Σημειώστε πως το deal γίνεται με p/e 27 φορές και με δείκτη EV/EBITDA σχεδόν 17,5 φορές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Με άνοδο 5,79% η Ίλυδα, 5,07% η Quest, 2% η Profile και η Q&R και 1,3% η Ideal.

ΟΠΑΠ: Κλειδώνουν σήμερα δικαίωμα στο μέρισμα των 0,60 ευρώ οι κάτοχοι μετοχών στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται τη Δευτέρα χωρίς το δικαίωμα. Στα 16,58 ευρώ και στο +1,84%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλό ξεκίνημα για την Πειραιώς και κοιτάζει ξανά προς τα 4 ευρώ. Προσπαθεί και η Alpha Bank η οποία ενισχύεται άνω του 1%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα όμιλο κόσμημα, που θα θέλαμε να δούμε τους βασικούς μετόχους να ασχολούνται περισσότερο γιατί η μετοχή είναι για τον FTSE 25, όχι να είναι πεταμένη εκεί με τα υπόλοιπα του Χ.Α. Το ισολογισμός φωνάζει πως η αποτίμηση των 424 εκατ. ευρώ είναι αστεία. Έχουμε ένα όμιλο που δραστηριοποιείται και πουλάει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Τρομερά και μοναδικά πολλά προϊόντα του.

Όπως ήταν αναμενόμενο το 2023 δεν ήταν 2022 και είχαμε πίεση που είχε αρχίσει να φαίνεται από τα τέλη του 2022 σε όλες τις εταιρείες του ευρύτερου κλάδου. Έτσι οι πωλήσεις μειώθηκαν 10,7% και τα EBITDA στα 62,8 εκατ. ευρώ από 69,5 εκατ. ευρώ, αλλά τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 6% και στα 40,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι δεν είχε μεγάλη επίδραση από χώρες με υπερπληθωρισμό όπως είχε στη χρήση 2022.

Στα σημαντικά τώρα. Αρνητικός ο καθαρός δανεισμός (λόγω των εξαιρετικών ταμειακών ροών που έχει εδώ και χρόνια και καλύπτουν τις μεγάλες επενδύσεις) και στα 103,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 25% της αποτίμησης ή αλλιώς εταιρική αξία (EV) 321 εκατ. ευρώ και EV/EBITDA 5,1x. Τα κέρδη δίνουν p/e μόλις 10,5 φορές και ο δείκτης p/bv είναι λίγο πάνω από μία φορά.

CENTRIC: Η αποτίμησή της είναι στα 38,3 εκατ. ευρώ και έχει ρευστότητα (ταμείο και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) μετά την αφαίρεση των δανείων 17,6 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης ακίνητα επενδυτικά με εύλογη αξία 9 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης μία μικρή τουριστική μονάδα στη Μύκονο και απέκτησε ακίνητο για τουριστική εκμετάλλευση στην Αράχοβα που θα ξεκινήσει το 2025 η εκμετάλλευσή του. Έχει αποκτήσει ακίνητο στο συγκρότημα Navarino Dunes. Έχει μπει επίσης στα σκάφη αναψυχής. Σημαντική δραστηριότητα έχει και στην ψυχαγωγία κρουαζιέρας όπου βλέπουμε καλή ανάπτυξη. Έχει και ποσοστό στη CD Media και διάφορα άλλα και προφανώς όλα αυτά μαζί δεν αξίζουν μόνο όσα λέει η αποτίμηση.

ΕΛΤΟΝ: Καθόλου καλά τα δικά της αποτελέσματα και ίσως έχει επηρεαστεί περισσότερο από άλλες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στις 920 χιλ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ. Έχουν επηρεαστεί ξανά από ζημιές λόγω υπερπληθωρισμού. Εξαιρετικές όμως οι λειτουργικές ταμειακές ροές, αύξησαν το ταμείο και μείωσαν τις συνολικές υποχρεώσεις. Δε θα διανείμει μέρισμα.

DOPPLER: Εδώ έχουμε είσοδο του Νίκου Καραμούζηή με 35% αλλά σε τιμή 0,35 ευρώ με το ταμπλό να δείχνει χθες 0,89 ευρώ. Θα βάλει και κεφάλαια μέσω ομολογιακού ο επενδυτής και έκδοσης warrants. Εδώ και επειδή είναι Εναλλακτική Αγορά μάλλον δεν έχουμε θέμα δημόσιας πρότασης λόγω υπέρβασης του 33,3% που ισχύει στην Κύρια Αγορά. Για να φύγει μία εταιρεία θέλει απόφαση γενικής συνέλευσης με απαρτία 95%, είδαμε στον κανονισμό. Ίδωμεν...  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης