Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ursula von der Leyen ανοίγει την πόρτα στην ακροδεξιά για να κρατήσει τη θέση της στην Κομισιόν

H Ursula von der Leyen ανοίγει την πόρτα στην ακροδεξιά για να κρατήσει τη θέση της στην Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είναι έτοιμη να συνεργαστεί με σκληρά δεξιά κόμματα για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έστειλε σαφές μήνυμα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με σκληρά δεξιά κόμματα για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην πιο ισχυρή θέση της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Politico.
Μιλώντας στο Maastricht Debate, που διοργανώθηκε από το POLITICO και το Studio Europa Maastricht, ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια συμφωνία με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Οι ευρωβουλευτές της ομάδας ECR είναι συχνά σταθερά ευρωσκεπτικιστές, τοποθετούμενοι πιο δεξιά από τους κεντρώους της von der Leyen, και οι τάξεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αυξηθούν σημανττικά.

Μετατόπιση προς τα δεξιά

Μια σύνδεση μεταξύ του ECR και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της von der Leyen θα μπορούσε να σημάνει μια σημαντική μετατόπιση της πολιτικής της ΕΕ προς τα δεξιά - σε θέματα από τη μετανάστευση έως τη νομοθεσία για το κλίμα, τα δικαιώματα των γυναικών και την άμυνα.
Ως εκλογικό στοίχημα, είναι υψηλού ρίσκου, σημειώνει το Politico: Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να διαλύσει τον συνασπισμό μεταξύ της ομάδας της von der Leyen και των Σοσιαλιστών που παραδοσιακά κυβερνούσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το κέντρο. Πρέπει να κρατήσει αυτή τη συμμαχία ενωμένη για να κερδίσει τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Επιτροπής.
Ενώ η φον ντερ Λάιεν απέκλεισε τη σύναψη συμφώνου με την πιο ακροδεξιά ομάδα, την «Ταυτότητα και Δημοκρατία» -στην οποία συμμετέχει η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας- ήταν πιο διφορούμενη όταν επρόκειτο να συνεργαστεί με το ECR, το οποίο υποστηρίζεται από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni.
Μια συνεργασία με το ECR «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα είναι η σύνθεση του Κοινοβουλίου και ποιος είναι σε ποια ομάδα», δήλωσε η von der Leyen στο κοινό των 900 ατόμων που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Vrijthof για τη συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας, ενώ περισσότεροι από 250.000 παρακολουθούσαν διαδικτυακά.
Η προσφορά της προς τη Meloni και τους συμμάχους της σηματοδοτεί μια δραματική στιγμή στην εκστρατεία για τον έλεγχο των ισχυρών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, μια αναμέτρηση που θα κριθεί μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6-9 Ιουνίου.
Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν κρατηθεί μακριά από την εξουσία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, χάρη σε μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των πιο μετριοπαθών αντιπάλων.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί με πιο ακροδεξιές απόψεις σε θέματα όπως η μετανάστευση έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, κερδίζοντας εθνικές και περιφερειακές εκλογές και επικρατώντας στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών.
Για κεντρώους όπως η von der Leyen, το ερώτημα ήταν πώς να απαντήσουν.
Κατά τη διάρκεια 90 λεπτών στο προεκλογικό ντιμπέιτ των επικεφαλής υποψηφίων, σκιαγράφησε μια απάντηση.

Οι σοσιαλιστές λένε όχι

Το άνοιγμα του δρόμου για μια συμφωνία με το ECR είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική.
Προκειμένου να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής, η von den Leyen θα χρειαστεί πιθανότατα την υποστήριξη της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα έρθει δεύτερη στις εκλογές του Ιουνίου.
«Οι αξίες και τα δικαιώματα δεν μπορούν να διαιρεθούν σύμφωνα με κάποιες πολιτικές διευθετήσεις», δήλωσε ο Nicolas Schmit, επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών.
«Είτε μπορείς να διαπραγματευτείς με την ακροδεξιά επειδή την χρειάζεσαι, είτε λες ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή η συμφωνία, επειδή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία έχει αγωνιστεί η Επιτροπή μας», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης