Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαβέλ το ΝΑΤΟ: Χάος σε άσκηση εισβολής... από τη Ρωσία - Εφιάλτης των Ουκρανών τα 200 διαφορετικά οπλικά συστήματα

Βαβέλ το ΝΑΤΟ: Χάος σε άσκηση εισβολής... από τη Ρωσία - Εφιάλτης των Ουκρανών τα 200 διαφορετικά οπλικά συστήματα
Το ΝΑΤΟ έδωσε 200 διαφορετικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί … ψάχνουν ανταλλακτικά
Σε Βαβέλ παραπέμπει το ΝΑΤΟ όπως αποδείχθηκε στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από το 1988, την οποία πραγματοποίησε σε δασώδεις περιοχές της Λετονίας τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στρατιωτικές δυνάμεις από 14 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην άσκηση, με το σενάριο να κάνει λόγο για εισβολή εχθρικών στρατευμάτων με προορισμό την πρωτεύουσα, Ρίγα.
Το σενάριο ήθελε, στρατεύματα από το φανταστικό κράτος Occacus να εισβάλλουν στη Λετονία.

Μύλος…

Στο πλαίσιο της άσκησης, τα επιτιθέμενα στρατεύματα έδρασαν υπό τη διοίκηση του Λετονού αντισυνταγματάρχη, Gaidis Landratov, ο οποίος επιχείρησε μαζί με αμερικανικά στρατεύματα.
Απέναντι τους ήταν ο Καναδός αντισυνταγματάρχης, Jonathan Cox, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση της άμυνας που περιλάμβανε στρατεύματα από 11 κράτη.
Όταν ξεκίνησε η «εισβολή», τα στρατεύματα του Cox πήραν αμυντικές θέσεις, αλλά σχεδόν αμέσως… αντιμετώπισαν προβλήματα.
Όπως επισημαίνεται, ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της στρατιωτικής άσκησης ήταν τα εμπόδια που υπήρξαν στην άμεση επικοινωνία λόγω των διαφορετικών γλωσσών αλλά και τα προβλήματα στα συστήματα επικοινωνίας.

Τα προβλήματα

Πρώτον, οι στρατιωτικοί, που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, είχαν δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ τους.
Δεύτερον, το πρόβλημα ήταν η λειτουργία των επικοινωνιών.
«Προβλήματα επικοινωνίας προκύπτουν πάντα, ό,τι κι αν συμβεί» επισήμανε ο Cox ενώ ο Λετονός συνταγματάρχης Oskar Kudlis επισήμανε πως «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιδείξουμε προθυμία να δράσουμε γρήγορα και να αναπτύξουμε δυνάμεις για την προστασία των συνόρων της Λετονίας και του ΝΑΤΟ»,
Οι ασκήσεις αυτές έφεραν την ονομασία «Crystal Arrow» και πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της άσκησης, Steadfast Defender 2024, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ από το 1988.
Απώτερος στόχος των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ήταν να ωθήσουν τους εισβολείς στους βάλτους προκειμένου να αναχαιτίσουν την επίθεση τους.

Απίθανη μια ρωσική εισβολή

Πάντως, το ΝΑΤΟ θεωρεί απίθανη μια επίθεση από τη Ρωσία κατά κάποιου κράτους – μέλους της Συμμαχίας στο άμεσο μέλλον.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει, επικαλούμενο ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε οποιοδήποτε κράτος της Συμμαχίας με το οποίο συνορεύει.
Η WSJ αναφέρεται στην έντονη διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ σχετικά με το εάν ή όχι η Ρωσία συνιστά πραγματική απειλή και τι είδους απειλή.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Τουρκία και άλλα κράτη – μέλη κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου ανησυχούν περισσότερο για τις περιφερειακές συγκρούσεις και την παράνομη μετανάστευση από τη Ρωσία, παρά για αυτήν καθεαυτή μια επιθετική στρατιωτική επιχείρηση.

Ο εφιάλτης των Ουκρανών

Αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό της άσκησης του ΝΑΤΟ φέρεται να αντιμετωπίζουν και οι Ουκρανοί.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 200 διαφορετικά οπλικά συστήματα.
Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση των ανταλλακτικών αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να βρουν ανταλλακτικά για όλα αυτά τα οπλικά συστήματα.
Ως παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση με τις πιο κοινές οβίδες πυροβολικού του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155 mm.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, ναύαρχο Robert Bauer, παράγονται 14 διαφορετικές εκδόσεις τέτοιων πυρομαχικών ενώ ορισμένα βλήματα δεν ταιριάζουν σε συγκεκριμένους εκτοξευτές, ενώ άλλα μπορεί να χωρούν αλλά δεν αναγνωρίζονται από το λογισμικό του συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης