Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα βγάζει στις θάλασσες το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της - Αλλαγή γεωπολιτικών δεδομένων στους ωκεανούς

Η Κίνα βγάζει στις θάλασσες το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της - Αλλαγή γεωπολιτικών δεδομένων στους ωκεανούς
Η βασική καινοτομία του Fujian είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα καταπέλτη που θα του επιτρέπει να εκτοξεύει μεγαλύτερα και βαρύτερα αεροσκάφη
Το νεότερο, μεγαλύτερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνα, το Fujian, βρίσκεται μια ανάσα προτού ενταχθεί στον μεγαλύτερο ναυτικό στόλο του κόσμου καθώς ξεκίνησε από τη Σαγκάη για τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές.
Η ναυτική αξιολόγηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, περίπου 130 χιλιόμετρα από το ναυπηγείο Jiangnan όπου το πλοίο βρίσκεται υπό κατασκευή για περισσότερα από έξι χρόνια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Σαγκάης.
«Οι θαλάσσιες δοκιμές θα δοκιμάσουν πρωτίστως την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των συστημάτων πρόωσης και ηλεκτρικών συστημάτων του αεροπλανοφόρου», τονίζεται σε σχετική που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη 1/5.
Το πολεμικό πλοίο καθελκύστηκε το 2022 και «ολοκλήρωσε τις δοκιμές πρόσδεσης, τις εργασίες εξοπλισμού και τις ρυθμίσεις εξοπλισμού» φτάνοντας μέχρι τις τελευταίες θαλάσσιες δοκιμές, προσθέτει το κινέζικο πρακτορείο.

Πιο μεγάλο και πιο προηγμένο το Fujian - Γιατί δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Κίνα

Με εκτόπισμα 80.000 μετρικών τόνων, το Fujian υπερτερεί των δύο ενεργών αερομεταφορέων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Ναυτικού (PLAN), το Shandong 66.000 τόνων και το Liaoning 60.000 τόνων.
Μάλιστα, μόνο το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα από το Fujian.
«Οι θαλάσσιες δοκιμές του Fujian αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο για το κινεζικό ναυτικό, σηματοδοτώντας την είσοδό του στη μικρή λέσχη των κορυφαίων αερομεταφορέων ικανών ναυτικών αεροσκαφών», δήλωσε ο John Bradford, συνεργάτης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων Διεθνών Σχέσεων.
Η βασική καινοτομία του Fujian είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα καταπέλτη που θα του επιτρέπει να εκτοξεύει μεγαλύτερα και βαρύτερα αεροσκάφη από τα Shandong και Liaoning, τα οποία χρησιμοποιούν μια παλαιότερη μέθοδο εκτόξευσης που προσιδιάζει στο ... άλμα των σκιέρ από πλατφόρμα ανυψώσεως.
Οι αναλυτές λένε ότι η ικανότητα του Fujian να εκτοξεύει μεγαλύτερα πολεμικά αεροσκάφη που μεταφέρουν υψηλότερα φορτία πυρομαχικών σε μεγαλύτερες αποστάσεις θα δώσει στο αεροπλάνο μεγαλύτερη εμβέλεια μάχης από τους προκατόχους του στον κινεζικό στόλο, παρέχοντας στο Ναυτικό της Κίνας τις λεγόμενες «δυνατότητες των μπλε υδάτων» [ενν. την ευχέρεια επιχειρησιακού σχεδιασμού στους πλέον απομακρυσμένους ωκεανούς και βάθη].
«Αυτές οι θαλάσσιες δοκιμές σηματοδοτούν το πρώτο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της ικανότητας της Κίνας να παρουσιάση από θαλάσσης εναέρια δύναμη σε περιοχές βαθέων ωκεανών», δήλωσε ο Carl Schuster, πρώην Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

«Στολίδι» στη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου - Η σύγκριση με τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

Επιπλέον, ο Schuster έκανε γνωστό ότι ο τρέχων γύρος θαλάσσιων δοκιμών για το Fujian αναμένεται να διαρκέσει τρεις έως έξι ημέρες, αλλά δεν θα περιλαμβάνει πτητικές προσομοιώσεις.
«Τα ραντάρ και ο εξοπλισμός επικοινωνιών θα υποβληθούν σε κάποιες δοκιμές, αλλά οι πρώτες δοκιμές στη θάλασσα επικεντρώνονται πάντα στην ακεραιότητα του σκαριού, την πρόωση και τη μηχανική, καθώς τα προβλήματα που πιθανόν εμποδίζουν οτιδήποτε άλλο να λειτουργεί καλά», εξήγησε.
Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι θαλάσσιες δοκιμές του Fujian θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο, με την έναρξη λειτουργίας του πιθανότατα τον επόμενο χρόνο ή το 2026.
Επ' αυτού, ένα ρεπορτάζ στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Άμυνας τον Ιανουάριο σημείωσε ότι το Liaoning είχε τεθεί σε 10 θαλάσσιες δοκιμές και το Shandong σε εννέα πριν τεθεί σε υπηρεσία.
Όταν ενταχθεί στον στόλο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Ναυτικού, το Fujian θα γίνει το σύμβολο της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης στον κόσμο, με περισσότερα από 340 πολεμικά πλοία, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι τα κινεζικά ναυπηγεία δημιουργούν νέα πολεμικά πλοία με φρενήρεις ρυθμούς.
«Θα είναι το πιο ορατό σύμβολο της αυξανόμενης ναυτικής δύναμης της Κίνας», δήλωσε ο Brian Hart, συνεργάτης του China Power Project στο CSIS.
Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση ενός τέταρτου αερομεταφορέα για τον κινεζικό στόλο θα μπορούσε να γίνει σύντομα, δήλωσε ο πολιτικός επίτροπος του PLAN Yuan Huazhi τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των κρατικών Global Times.
Όταν γίνει αυτή η ανακοίνωση, θα δοθεί η απάντηση για το κατά πόσο η Κίνα θα έχει πυρηνικό αερομεταφορέα, ανέφερε η έκθεση.
Υπεμθυμίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη τρία νέα αεροπλανοφόρα κατηγορίας Ford υπό κατασκευή, τα μελλοντικά John F Kennedy, Enterprise και Doris Miller.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης