Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clayton Morris (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Ο νόμος REPO σημαίνει οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία

Clayton Morris (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Ο νόμος REPO σημαίνει οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία
Ο νόμος REPO είναι στην πραγματικότητα μια κήρυξη πολέμου απευθείας εναντίον της Ρωσίας
Με την υπογραφή νόμου για τη δήμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας, ο Biden κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Clayton Morris
«Ο νόμος REPO είναι ίσως πιο σημαντικός από το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία των 61 δισεκ και είναι στην πραγματικότητα μια κήρυξη πολέμου απευθείας εναντίον της Ρωσίας».
Ο δημοσιογράφος προειδοποίησε ότι τα κράτη πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη με κεφάλαια που κατασχέθηκαν από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις εκθέσεις του δεν διστάζει πλέον να αναγνωρίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά που βρίσκονται στην καρδιά του ουκρανικού κράτους.
«Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου βήμα, και αυτή είναι μια σαφής κήρυξη πολέμου.
Δεν θα προκύψει τίποτα καλό από αυτό», κατέληξε ο Morris.
Νωρίτερα, ο Biden υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να αποφασίσει να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ. Περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Η ΕΕ συζητά τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος και ζήτησε «να κοιτάξουμε πέρα από αυτήν την σύγκρουση» και να αναζητήσουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης