Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η Ρωσία κάνει σκόνη το ΝΑΤΟ - Η «σαλάτα» των δυτικών όπλων... επιταχύνει την ήττα της Ουκρανίας

Πως η Ρωσία κάνει σκόνη το ΝΑΤΟ - Η «σαλάτα» των δυτικών όπλων... επιταχύνει την ήττα της Ουκρανίας
Ο αριθμός των διαφορετικών οπλικών συστημάτων από διαφορετικούς κατασκευαστές από διαφορετικές χώρες που έχει στείλει η Δύση στην Ουκρανία... έχει ξεπεράσει τα 200
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ρωσικός στρατός εφαρμόζει με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης στην Ουκρανία, μια στρατηγική που ακυρώνει όλες τις μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ που αποσκοπούν στο να επιφέρουν τη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας.

Τους ακυρώνουν

Η «ακύρωση» της περσινής αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ουσιαστικά αφαίμαξε τον ουκρανικό στρατό και εξάλειψε σχεδόν πλήρως τις δυνάμεις του.
Η εξάλειψη της ουκρανικής αεράμυνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι Ρώσοι κυριολεκτικά κυνηγούν τα δυτικά συστήματα προκειμένου να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο στον αέρα, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η ρωσική αεροπορία.
Σχεδόν καθημερινά μεταδίδονται ειδήσεις για την καταστροφή του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας.
Και τώρα φαίνεται πως στο πλαίσιο της έναρξης των προμηθειών δυτικών όπλων στο Κίεβο ως μέρος του λεγόμενου νέου πακέτου από τις ΗΠΑ, η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου στοχεύει επίσης στον πλήρη «μηδενισμό» του.

Οι ανακοινώσεις Shoigu

Στις 23 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές δηλώσεις, αν και αυτό που συζητήθηκε πιο έντονα ήταν για τις συνολικές απώλειες των Ουκρανών από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 500.000.
Ωστόσο, ο Shoigu – όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti - είπε κάποια πράγματα που σηματοδοτούν ένα νέο και αποφασιστικό στάδιο στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, είπε: «Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν την ένταση των επιθέσεων σε κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης και βάσεις αποθήκευσης δυτικών όπλων στην Ουκρανία».
Αυτό επιβεβαιώνει ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας δεν αμφέβαλλε ούτε για ένα δευτερόλεπτο για το εάν το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα εγκρινόταν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Και για αυτό είχε αρχίσει να προετοιμάζεται εκ των προτέρων και με συστηματικό τρόπο για τη ροή των δυτικών όπλων.

Η αποστολή

Το κύριο καθήκον που ανατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν να καταστρέψουν τον νέο στρατιωτικό εξοπλισμό που θα προέρχεται από τη Δύση και να καταστήσουν αδύνατη την επισκευή και τη συντήρηση των όπλων που είχαν ήδη προμηθευτεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Τέτοιου είδους αποστολές δεν σχετίζονται άμεσα με την απελευθέρωση κατοικημένων περιοχών και με σημαντικές νίκες και ως εκ τούτου συχνά μένουν στο παρασκήνιο.
Είναι όμως προφανές ότι η αποστολή αυτή στέφεται από μεγάλη επιτυχία.

Τα δυτικά δημοσιεύματα

Σύμφωνα με το RIA Novosti, πρόσφατα το γερμανικό έντυπο Welt δημοσίευσε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο «ο ρωσικός στρατός καταστρέφει αμέσως τα δυτικά όπλα που πηγαίνουν στην Ουκρανία».
Όπως αναφέρεται, χάρη στην καλή δουλειά της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξουδετερώνουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που σπεύδει προς το μέτωπο πριν καν φτάσει στα χέρια των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αλλά και το αμερικανικό Newsweek κινούμενο στην ίδια γραμμή, υποστηρίζει ότι Ρώσοι «καταστρέφουν με επιτυχία τον πιο πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Ετερόκλητα… όπλα

Η ίδια θλιβερή - για τη Δύση και το Κίεβο - εικόνα επικρατεί και στον τομέα της συντήρησης και επισκευής ετερόκλητων όπλων, που συλλέγονται πυρετωδώς κομμάτι-κομμάτι από όλο το ΝΑΤΟ και όχι μόνο.
Στην αρχή του πολέμου και με φόντο τα μεγάλα αποθέματα όπλων στη Δύση, οι Ουκρανοί δεν αντιμετώπισαν κανένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την χρήση τους: οτιδήποτε καταστρεφόταν ή δεν λειτουργούσε, αμέσως το αντικαθιστούσαν με ένα νέο όπλο ή το επισκεύαζαν άμεσα από τα αποθέματα που υπήρχαν στις αποθήκες.
Όσο όμως αυξανόταν η καταστροφή και ο «μηδενισμός» των στρατιωτικών logistics με την καταστροφή στρατιωτικών αποθηκών, κόμβων μεταφοράς, συνεργείων και γραμμών ανεφοδιασμού, η δυνατότητα αυτή άρχισε γρήγορα να εξανεμίζεται με αποτέλεσμα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν όλο και λιγότερο κατάλληλο στρατιωτικό εξοπλισμό για πολεμικές επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το δημοσίευμα της Wall Street Journal που λέει ότι «η αναζήτηση ανταλλακτικών για όπλα του ΝΑΤΟ έχει γίνει εφιάλτης για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Στρατιωτική τεχνολογική «σαλάτα»

Το κύριο μήνυμα είναι ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών στην εύρεση ανταλλακτικών για δυτική τεχνολογική «σαλάτα», μια και ο αριθμός των διαφορετικών οπλικών συστημάτων από διαφορετικούς κατασκευαστές από διαφορετικές χώρες έχει ξεπεράσει τα 200.
Είναι γεγονός ότι τα περίφημα «πρότυπα του ΝΑΤΟ» απέτυχαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι πιο κοινές οβίδες πυροβολικού στη Δύση είναι διαμετρήματος 155 χλστ.
Αποδείχθηκε ότι αυτές παράγονται σε διαφορετικές χώρες του ΝΑΤΟ σε έως και 14 παραλλαγές και πολύ συχνά δεν ταιριάζουν με διάφορα όπλα ΝΑΤΟ, και πάλι διαφορετικών τροποποιήσεων.
Αποτέλεσμα: το λογισμικό δεν αναγνωρίζει τα κελύφη, το διαμέτρημα των οβίδων δεν ταιριάζει με το πραγματικό διαμέτρημα των καννών…
Δηλαδή τα όπλα δεν μπορούν να ρίξουν, ακόμα και αν έχουν οβίδες.

Επιτυχία κάτω από 30%

Πραγματικά, αυτό που παρατηρείται με τα όπλα του ΝΑΤΟ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, είναι ότι υπάρχει γενικά μια συνεχής παράσταση του «Ο γάμος του Φίγκαρο».
Σε ένα μόνο καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία με περισσότερα από τα 1.500 «πιο σύγχρονα και, φυσικά, τα καλύτερα στον κόσμο» συστήματα πυροβολικού.
Αλλά οι ίδιοι Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι η αποτελεσματικότητα του δυτικού πυροβολικού δεν ξεπερνούσε το 30%.
Γιατί;
Επειδή:
α) στα όπλα ΝΑΤΟ «δεν αρέσουν οι βρωμιές και η υγρασία»,
β) δεν προορίζονται απολύτως για επισκευές στο πεδίο,
γ) η επισκευή των δυτικών όπλων απαιτεί αυστηρά καθορισμένα εργαλεία και υλικά,
δ) οι πολυάριθμες «έξυπνες» συσκευές για αυτά τα υπερόπλα είναι απίστευτα ιδιότροπες και απαιτούν συνεχή επαγγελματική παρακολούθηση,
ε) οι πόροι των θαυματουργών όπλων είναι ελάχιστοι, και αν καθυστερήσει μια ήπια πρόληψη, τότε μπουμ!.

Παραδείγματα… χάους

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λόγω δυσκολιών στη συντήρηση και επισκευή των όπλων του ΝΑΤΟ, μόνο στην 44η ταξιαρχία πυροβολικού (Lvov) των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της «αντεπίθεσης» σκοτώθηκαν 13 διοικητές όπλων.
Στην 43η ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, από τα πέντε «προηγμένα» γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα που μεταφέρθηκαν το 2023, τα τρία «εξουδετερώθηκαν» από τους Ρώσους στρατιώτες και δύο «αυτοκαταστράφηκαν λόγω κακών συνθηκών λειτουργίας».
Από τα 19 άρματα μάχης Leopard 1A5 που παραδόθηκαν από τη Γερμανία το 2023, τα 4 αποδείχθηκαν αμέσως αναποτελεσματικά: η καλωδίωση δεν λειτουργεί, ο πυργίσκος μπλοκάρει, τα όργανα δυσλειτουργούν, τα όπλα πέφτουν κ.λπ.
Το ίδιο και με τα πολωνικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Rosomak, τα οποία είναι οπλισμένα με ένα πυροβόλο Mk 44 Bushmaster των 30 χλστ: το πυροβόλο κατασκευάζεται από Ιταλούς, οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί δεν έχουν ανταλλακτικά, ενώ οι Ιταλοί δεν θέλουν να εμπλακούν με αυτή την ιστορία.
Ουκρανοί στρατιώτες παραπονιούνται ότι από τα 10 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, μόνο 5 μπορούν να οδηγήσουν καθώς… δεν υπάρχουν ερπύστριες.
Και αν υπάρχουν, δεν είναι κατάλληλες: ορισμένα οχήματα απαιτούν μεταλλικές, άλλα θέλουν ελαστικές, κοκ.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν συχνά περιπτώσεις όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συναρμολογούν ένα περισσότερο ή λιγότερο λειτουργικό μηχάνημα από τρία μη λειτουργικά μηχανήματα.
Σε συνέντευξή τους στη Le Figaro, στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων παραδέχθηκαν ότι ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός είναι «αναξιόπιστος, επικίνδυνος και δεν έχουμε πλέον ανταλλακτικά».
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η «εξόντωση» παλαιών και νέων πακέτων υποστήριξης για το Κίεβο προχωρά σύμφωνα με το καλά οργανωμένο σχέδιο των Ρώσων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης