Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μέτωπο Τουρκίας, Κίνας με Μαλδίβες κατά Ινδίας με το βλέμμα στην... Κύπρο - Η στήριξη του Πακιστάν στον Erdogan για τα Κατεχόμενα

Μέτωπο Τουρκίας, Κίνας με Μαλδίβες κατά Ινδίας με το βλέμμα στην... Κύπρο - Η στήριξη του Πακιστάν στον Erdogan για τα Κατεχόμενα
Το Πακιστάν έχει υποσχεθεί την αμέριστη υποστήριξή του στην Τουρκία για την Κύπρο
Σχετικά Άρθρα
Εκμεταλλευόμενος τη διχόνοια στη Νότια Ασία, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει χτίσει ένα κοινό μέτωπο με την Κίνα και τις Μαλδίβες κατά της Ινδίας, με το βλέμμα στην... Κύπρο. Ειδικότερα, μετά την αγορά τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι Μαλδίβες φιλοξενούν στο Μάλε το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Kinaliada. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε μια περίοδο που οι δεσμοί της Ινδίας τόσο με τις Μαλδίβες όσο και με την Τουρκία έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Κι αυτό λόγω των στενών σχέσεων της Τουρκίας με το Πακιστάν στο θέμα του Κασμίρ. Από την κατάργηση του άρθρου 370 το 2019 στο Τζαμού και Κασμίρ, η Τουρκία δεν έχει αφήσει καμία ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στα διεθνή φόρουμ.

Ενίσχυση της διχόνοιας στη Νότια Ασία

Ο Erdogan έχει ταχθεί στο πλευρό του Πακιστάν.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020, ο Erdogan επισκέφθηκε το Πακιστάν και επέκτεινε την υποστήριξή του στο Ισλαμαμπάντ για το Κασμίρ. Τον Ιανουάριο του 2023, μια τουρκική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που ονομάζεται SADAT, γνωστή και ως ιδιωτικός στρατός του Erdogan, φέρεται να δήλωσε ότι θα στείλει μισθοφόρους στο Κασμίρ για να πολεμήσουν εναντίον του ινδικού στρατού.
Σε αντάλλαγμα, το Πακιστάν έχει υποσχεθεί την αμέριστη υποστήριξή του στην Τουρκία για την Κύπρο. Το 2021, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Arif Alvi, υποσχέθηκε αλληλεγγύη στα Κατεχόμενα (ΤΔΒΚ).

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ιαπωνίας

Το TCG Kinaliada βρίσκεται καθ' οδόν για να γιορτάσει την 100ή επέτειο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ιαπωνία. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε θέματα ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του 134ήμερου ταξιδιού του, το πλοίο θα διανύσει περίπου 27.000 ναυτικά μίλια και θα πραγματοποιηθούν συνολικά 24 επισκέψεις σε λιμάνια 20 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, το Πακιστάν, οι Μαλδίβες, το Μπαγκλαντές και η Κίνα.
Η νέα κυβέρνηση των Μαλδίβων υπό τον πρόεδρο, Mohamed Muizzu, άρχισε την εκστρατεία «Ινδία έξω». Μάλιστα, απέπεμψε 77 Ινδούς στρατιωτικούς που είχαν αναπτυχθεί στο νησιωτικό κράτος.
Οι Ινδοί αξιωματικοί που υπηρετούσαν στις Μαλδίβες, χειρίζονταν και συντηρούσαν τα δύο προηγμένα ελαφρά ελικόπτερα Dhruv και ένα αεροσκάφος Dornier που είχε δωρίσει η Ινδία στην Εθνική Δύναμη Άμυνας των Μαλδίβων. Επίσης, εκπαίδευαν τον στρατό των Μαλδίβων. Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ασθενών από διάφορα νησιά του αρχιπελαγικού έθνους σε νοσοκομεία στο Μαλέ και έχουν σώσει μέχρι σήμερα πάνω από 500 ζωές. Τα Dornier πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις του στρατού των Μαλδίβων κατά ύποπτων πλοίων και κατά της διακίνησης όπλων και ναρκωτικών.
Ωστόσο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση στις Μαλδίβες, η σχέση της χώρας με το Νέο Δελχί επιδεινώθηκε. Οι Μαλδίβες όχι μόνο άνοιξαν τις πόρτες στα κινεζικά «κατασκοπευτικά πλοία», αλλά και συναλλάσσονται με την Τουρκία, έναν άλλο αντίπαλο της Ινδίας. Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση των Μαλδίβων υπέγραψε συμφωνία ύψους 37 εκατ. δολαρίων με την Τουρκία για την αγορά στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα περιπολούν τις ανοικτές θάλασσές της - ένα έργο που μέχρι τώρα έκανε η Ινδία σε συνεργασία με τις αμυντικές δυνάμεις των Μαλδίβων.
Η συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήρθε στον απόηχο των διπλωματικών επισκέψεων του Muizzu στην Τουρκία και την Κίνα, σηματοδοτώντας μια αναπροσαρμογή της γεωπολιτικής ευθυγράμμισης των Μαλδίβων. Αυτά τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αντικαταστήσουν τα ινδικά αεροσκάφη Dornier για τη διεξαγωγή θαλάσσιων επιχειρήσεων και επιτήρησης.
Η κυβέρνηση των Μαλδίβων στοχεύει να αναπτύξει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, που αναπτύχθηκε από την τουρκική Baykar Technology, για την επιτήρηση της ΑΟΖ των 900.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες θαλάσσιας παρακολούθησης. Τα χρήματα για αυτά τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα θα καταβληθούν σε δόσεις.
Η Τουρκία, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα προμηθεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις Μαλδίβες, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό.
Η Σρι Λάνκα, που βρίσκεται στην άκρη της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού (IOR), έθεσε ένα ετήσιο μορατόριουμ στα ξένα ερευνητικά σκάφη να επιχειρούν στα ύδατά της. Το μορατόριουμ που άρχισε την 1η Ιανουαρίου θεωρείται μεγάλη διπλωματική και στρατηγική νίκη για την Ινδία, η οποία έχει σημάνει συναγερμό για τα κινεζικά ερευνητικά σκάφη που ερευνούν τις τεράστιες εκτάσεις της IOR με το πρόσχημα της διεξαγωγής επιστημονικών δοκιμών.
Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω αυτών των δοκιμών είναι ανεκτίμητα για τα κινεζικά υποβρύχια που επιδιώκουν να πλοηγηθούν στα ρηχά νερά των Στενών της Μαλάκα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Ινδία. Ωστόσο, η πολιτική εξίσωση στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (IOR) γίνεται δύσκολη, με τον νέο πρόεδρο των Μαλδίβων, Mohamed Muizzu, να ανεβάζει τους τόνους έναντι της Ινδίας. Προς μεγάλη απογοήτευση της Ινδίας, οι Μαλδίβες έδωσαν το πράσινο φως στο ίδιο κινεζικό ερευνητικό σκάφος να ελλιμενιστεί στο Μάλε.
Οι ινδικές ανησυχίες σχετικά με τα κινεζικά σκάφη εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων και τα ερευνητικά πλοία επιτήρησης που επιτρέπονται από τη Σρι Λάνκα ή τις Μαλδίβες οφείλονται στο φόβο ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για κατασκοπεία στο όνομα της θαλάσσιας έρευνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης