Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το χρέος των ΗΠΑ είναι η «πιο προβλέψιμη κρίση» στην ιστορία - Ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολ. και θα... σπάσει τα πάντα

Το χρέος των ΗΠΑ είναι η «πιο προβλέψιμη κρίση» στην ιστορία - Ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολ. και θα... σπάσει τα πάντα
Από παγκόσμια αυτοκρατορία, αυτοκρατορία χρέους οι ΗΠΑ
Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενο αδιάκοπα, δεδομένου ότι το Κογκρέσο δεν κατάφερε να βγάλει μια απόφαση σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καταστεί εφικτό περιοριστεί.
Εύλογα, σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι από διάφορα ιδρύματα προειδοποιούν πως πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής, ένα Zeitenwende, και αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρξουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία, η οποία αποτιμάται σε 27,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια.
Στις φωνές που απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τη διαμορφωθείσα κατάσταση συγκαταλέγεται και ο τραπεζικός γίγαντας Goldman Sachs Group.
Όπως αναφέρει, το αμερικανικό χρέος της χώρας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα –κυριολεκτικά μεγαλύτερο από ποτέ– και μπορεί να προκαλέσει χάος στις αγορές.
«Η κατάσταση θυμίζει τον εκτροχιασμό που υπέστη η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Liz Truss».
Το οικονομικό φιάσκο από το οποίο επλήγη Ηνωμένου Βασιλείου επί Truss οφειλόταν σε μια ριζοσπαστική οικονομική πρότασης της τότε επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης περί μείωσης φόρων, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, προκαλώντας τρομακτική πτώση στην αξία της λίρας, γεγονός που ανάγκασε την Truss να υποβάλει παραίτηση.

Υπερθέρμανση

Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι δημόσιες δαπάνες και ο δανεισμός θα «υπερθερμάνουν» την οικονομία της χώρας, ενώ θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Phillip Swagel, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά και θα μπορούσε να προκαλέσει μια οικονομική κρίση τύπου Truss.
Ο John Waldron, πρόεδρος και COO της Goldman Sachs, εξέφρασε παρόμοια ανησυχία στην Παγκόσμια Οικονομική Σύνοδο Κορυφής της Semafor στις 18 Απριλίου.
Μια κατάρρευση της αγοράς τύπου Truss «είναι ένας πιθανός κίνδυνος» δήλωσε ο Lawrence Gillum, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στον όμιλο market insights LPL Financial, ειδικά «αν τα δημοσιονομικά ελλείμματα συνεχίσουν να διευρύνονται».
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διενεργεί δημοπρασίες μακροπρόθεσμων τίτλων για να εξυπηρετήσει αμερικανικό χρέος και, συνήθως, η αγοραστική βάση είναι ισχυρή.
«Εγχώριοι αγοραστές όπως hedge funds και νοικοκυριά, αλλά και ξένοι αγοραστές, όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισαν να αγοράζουν περισσότερους τίτλους του δημοσίου» τα τελευταία χρόνια.
Οι δύο μεγαλύτεροι ξένοι ιδιοκτήτες ομολόγων είναι η Ιαπωνία και η Κίνα, και ενώ και οι δύο χώρες έχουν μειώσει την έκθεσή τους, ο Gillum εξήγησε ότι η συνολική διεθνής ζήτηση δεν έχει μειωθεί.
«Αυτές οι δημοπρασίες δεν ήταν αρκετά ανησυχητικές» για να σηματοδοτήσουν μια οικονομική κατάρρευση παρόμοια με αυτή που βίωσε η Truss, είπε.
Αντίθετα, το μέγεθος των τίτλων που δημοπρατήθηκαν ήταν μεγαλύτερο.
Ωστόσο, επέμεινε, η αύξηση του εθνικού χρέους τα τελευταία χρόνια είναι «αξιοσημείωτη».
«Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν περίπου 220 χρόνια για να εκδώσουν 11 τρισεκατομμύρια δολάρια του εθνικού χρέους, αλλά μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε προσθέσει χρέος 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» είπε ο Gillum στο Fortune, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες για το έλλειμμα -το ποσό της χώρας που ξοδεύει σε σχέση με το ποσό που εισπράττει σε φόρους- είναι επίσης «αρκετά μεγάλο».
Σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού έτους 2024 από το Υπουργείο Οικονομικών, οι τρέχουσες δαπάνες για το έλλειμμα της χώρας είναι 1,06 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Την ίδια στιγμή, εδώ και αρκετό καιρό καταγράφονται μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στη χώρα, εξήγησε ο Gillum, συμπληρώνοντας:
«Συνήθως δεν είναι τόσο μεγάλα όσο είναι, απουσία πολέμου ή ύφεσης».
Το τρέχον έλλειμμα, είπε ο Gillum, είναι «6% έως 8% επί των επιπέδων του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο απουσία οικονομικής κρίσης».
Ωστόσο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολιτικές και από τις δύο πολιτικές πλευρές συμβάλλουν στο εθνικό χρέος με διαφορετικούς τρόπους.

Το χρέος θα είναι «ένα μεγάλο θέμα προεκλογικά»

«Κανείς από τους υποψηφίους δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι δημοσιονομικά υπεύθυνος, επειδή και οι δύο έχουν αυξήσει το έλλειμμα» είπε ο Gillum, επικαλούμενος τα προγράμματα περικοπών φόρων του Trump και τις δαπάνες του Βiden για τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού.
Πράγματι, οι δαπάνες αυξάνουν το ήδη υψηλό χρέος των ΗΠΑ.
Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο νόμος του Bidens για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 (μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων για την πράσινη μετάβαση) που αναγγέλθηκε ως σημαντική νίκη για την κλιματική αλλαγή και προοριζόταν να μειώσει τις δαπάνες - αλλά στην πραγματικότητα τις αύξησε.
Έπειτα, υπάρχει το φορολογικό νομοσχέδιο του πρώην προέδρου Trump, που τέθηκε σε ισχύ όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και των δύο βουλών του Κογκρέσου το 2017, ο οποίος μείωσε τον εταιρικό φόρο από 35% σε 21% και μείωσε τους φόρους στα ακίνητα για τους περισσότερους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Με απλά λόγια, εξήγησε ο Gillum, ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν υψηλό χρέος οφείλεται στην «αύξηση των δαπανών και τη μείωση των φόρων που διευρύνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα».
Η λύση, σύμφωνα με τον Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της LPL Financial, είναι η αύξηση των φόρων.
Πάντως, όπως αποδεικνύεται, το εθνικό χρέος ανησυχεί τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2023 σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής του κοινού, το 57% των Αμερικανών πιστεύει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο, έναντι 45% το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου, το πρόγραμμα μείωσης φόρων του Trump κόστισε στη χώρα περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, και η υψηλή συσσώρευση είναι ο λόγος που ο Gillum πιστεύει ότι οι φοροελαφρύνσεις του Trump θα είναι «ένα μεγάλο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία».
Μαζί με προηγούμενα προγράμματα περικοπών φόρων και δικομματικές επεκτάσεις που προωθήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο George Bush, οι φορολογικές περικοπές κόστισαν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια – και «ευθύνονται για περισσότερο από το 90% της αλλαγής στην τροχιά του χρέους μέχρι σήμερα», σύμφωνα με την έκθεση.
Πέρα από αυτό όμως, σύμφωνα με την έκθεση, οι φορολογικές περικοπές «ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό τους πλούσιους».
Το πρόγραμμα μείωσης φόρων του Trump αναμένεται να λήξει το 2025, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ο Trump εξασφαλίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ είναι τώρα υψηλότερο από ποτέ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, και αυξήθηκε μετά την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία, είπε ο Gillum, αυξανόμενο από 22,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε πάνω από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Επίσης, δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης.
«Δυστυχώς, οι πολιτικοί πιθανότατα δεν θα αντιδράσουν μέχρι ή αν δεν υπάρξει κρίση», είπε ο Gillum, προσθέτοντας «αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε προσδιορίσει ως πιθανό κίνδυνο».
Ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στο εθνικό χρέος, μαζί με τα χρόνια αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τις κολοσσιαίες ομοσπονδιακές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι οι δαπάνες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι μεγάλοι πόλεμοι και η υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τον Krosby.
«Τα οφέλη που αναμένονται από μεγάλη μερίδα των ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και την Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και οι αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες της χώρας, δεδομένης της πολυπλοκότητας του γεωπολιτικού σκηνικού», συμβάλλουν στο χρέος.
Είναι ένα πρόβλημα που αναγνωρίζει ότι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Βεβαίως, το υψηλό χρέος και οι ελλειμματικές δαπάνες βοήθησαν να αναπτυχθεί η οικονομία», είπε ο Gillum.
Το υψηλό χρέος, ωστόσο, προσθέτει «στο πρόβλημα του πληθωρισμού», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «σίγουρα βοήθησε την οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά είχε αντίκτυπο και στις υψηλότερες τιμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης