Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης (Νέα Αριστερά): Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο κλίμα του αγοραίου αντιαλβανισμού

Φίλης (Νέα Αριστερά): Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο κλίμα του αγοραίου αντιαλβανισμού
«Ο κ. Μητσοτάκης ας αναλογιστεί τις ευθύνες του για την αχρείαστη ένταση με την Αλβανία»
Σχετικά Άρθρα
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Νίκος Φίλης επικρίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση, για την αντίδρασή τους στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρει τα εξής:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μικροκομματικές ενέργειες με προφανείς προεκλογικές στοχεύσεις, όταν εμπλέκονται με σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δημιουργούν περιπλοκές και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Πριν λίγες ημέρες ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Φρέντι Μπελέρη, με τη γνωστή ακροδεξιά – προβοκατόρικη δράση του και την καταδίκη του από την ελληνική Δικαιοσύνη στο παρελθόν, από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Να λάβει υπόψιν του τις ενστάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και το γεγονός ότι τυχόν εκλογή του, θα αποτελεί διαρκές “αγκάθι” στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με ευρωπαϊκές προεκτάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε. Υπέταξε στη μικροπολιτική και στις κούφιες εθνικιστικές συνθηματολογίες τα εθνικά συμφέροντα και την ανάγκη για προστασία της ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία.
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα για να μιλήσει σε συμπατριώτες του εν όψει των εκλογών στην Αλβανία, διαχέεται μια δηλητηριώδης ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.
Με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει “αχρείαστη” την επίσκεψη Ράμα, με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με κοντή μνήμη, να εκδίδουν ανακοινώσεις που τροφοδοτούν την ένταση και τα κόμματα της Ακροδεξιάς (“ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”), να ζητούν την απαγόρευση της επίσκεψης Ράμα.
Η προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων στο πλαίσιο της υποστήριξης από την Ελλάδα της ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ, δε μπορεί να υπονομεύεται και να παγιδεύεται στην υποστήριξη ενός προσώπου με την προϊστορία και τη δράση του Φρέντι Μπελέρη.
Άμεσα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις απεμπλοκής και βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ο κ. Ράμα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός φίλης χώρας είναι προφανώς καλοδεχούμενος στην Αθήνα, με δεδομένο μάλιστα ότι η επίσκεψή του είναι ιδιωτική.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που εμπλέκουν στην αντιπαράθεση τους χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται δημιουργικά στη χώρα μας. Δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιστρέψουμε στο κλίμα του αγοραίου αντιαλβανισμού της δεκαετίας του `90.
Ο κ. Μητσοτάκης ας αναλογιστεί τις ευθύνες του για την αχρείαστη ένταση με την Αλβανία και έστω και τώρα να πράξει το σωστό και επιβεβλημένο. Να θέσει τον Μπελέρη εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, όταν μάλιστα μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερές και όχι ευρωπαϊκό θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης