Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τα 60 δισ. το κόστος του πολέμου του Ισραήλ - Άλμα για το έλλειμμα, στο 7%

tags :
Πάνω από τα 60 δισ. το κόστος του πολέμου του Ισραήλ - Άλμα για το έλλειμμα, στο 7%
Καθώς το οικονομικό κόστος του πολέμου αυξάνεται, το Ισραήλ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά του ελλείμματα αυτόν τον αιώνα
Πάνω από 60 δισ. σέκελ έχει εκτοξευθεί το έλλειμμα του Ισραήλ μετά από επτά μήνες πολέμου, ήτοι περίπου 16 δισ. δολάρια, με τους αρχικούς στόχους να έχουν εκτροχιαστεί, απουσία κυβερνητικής δράσης για σταθεροποίηση των οικονομικών.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ έδειξαν ότι το 12μηνο δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 7% του ΑΕΠ από τον Απρίλιο, υψηλότερο από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 6,6% για το πλήρες ημερολογιακό έτος του 2024.
Οι δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 36% το πρώτο τετράμηνο του 2024 από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα διατέθηκαν για αμυντικές δαπάνες.
Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,2%, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών φόρων.
Καθώς το οικονομικό κόστος του πολέμου αυξάνεται, το Ισραήλ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά του ελλείμματα αυτόν τον αιώνα.
Η κεντρική τράπεζα είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το συνολικό κόστος της σύγκρουσης θα φτάσει τα 255 δισ. σέκελ κατά την περίοδο 2023-2025, ή περίπου 63 δισ. ευρώ.

Παγώνουν οι πληρωμές φόρων

Το βάρος των δαπανών είναι ένας από τους παράγοντες που κρατούν το νόμισμα του Ισραήλ υπό πίεση.
Το σέκελ υποχώρησε 0,6% αυτή την εβδομάδα στα 3,72 ανά δολάριο, ανεβάζοντας την πτώση του από τις αρχές Μαρτίου σε περίπου 4,5% - τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ ενός καλαθιού 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η καθυστέρηση σε ορισμένες πληρωμές φόρων από τον Απρίλιο έως τον Μάιο λόγω των εορτών του Πάσχα συνέβαλε σε ευρύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αν είχαν γίνει εγκαίρως, το έλλειμμα θα είχε φθάσει περίπου στο 6,7% του ΑΕΠ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προετοιμάσει δημοσιονομικές προσαρμογές συνολικού ύψους 1,1% του ΑΕΠ τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του αυξανόμενου κόστους — αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί πλήρως.
Η ποσοστιαία αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος είναι το μοναδικό σημαντικότερο μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.
Πρόκειται να δημιουργήσει ετήσια έσοδα που υπολογίζονται στο 0,35% του ΑΕΠ.

Εξακολουθούν να δανείζουν το Ισραήλ οι αγορές

Αλλά προς το παρόν, η κυβέρνηση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με δανεισμό, με τις μέσες μηνιαίες πωλήσεις ομολόγων να τριπλασιάζονται σε μέγεθος μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 206,6 δισεκατομμύρια σέκελ από τον περασμένο Οκτώβριο στις εγχώριες και ξένες αγορές.
Μια επιβράδυνση στις προσφορές χρέους τον Απρίλιο πιθανότατα προήλθε ως αποτέλεσμα της πασχαλινής διακοπής και μετά από μια διεθνή πώληση ομολόγων 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο βοήθησε στην κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ισραήλ στο εξωτερικό.
Όπως και πέρυσι, οι πωλήσεις ομολόγων κατανέμονται επί του παρόντος σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ των τοπικών και ξένων αγορών.
Η αναλογία αναμένεται να μετατοπιστεί περισσότερο προς όφελος της εγχώριας έκδοσης, η οποία παραδοσιακά αντιπροσωπεύει περίπου το 75% του ετήσιου δανεισμού του Ισραήλ.
Με το δημοσιονομικό βάρος του πολέμου να αυξάνεται, το Ισραήλ έχει μπει στον έλεγχο των εταιρειών αξιολόγησης.
Τον Φεβρουάριο, έλαβε την πρώτη υποβάθμισή της - κατά μία βαθμίδα σε Α2 - από την Moody's Investors Service, μια απόφαση που προσχώρησε η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης