Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η παντοδύναμη BlackRock μπροστά στην πρώτη της αποτυχία – Πώς ο Fink παραμύθιασε τον πλανήτη για ESG και ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα

Η παντοδύναμη BlackRock μπροστά στην πρώτη της αποτυχία – Πώς ο Fink παραμύθιασε τον πλανήτη για ESG και ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα
Η κοινή λογική... αντεπιτίθεται
Μοιάζει απίστευτο ότι η εταιρεία που κυριολεκτικά ελέγχει περισσότερο από τον καθένα τον πλανήτη, μπορεί να αποτύχει στην ατζέντα της.
Κι όμως, τα υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 10 τρισεκ. δολαρίων (!) και η επενδυτική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, ίσως για πρώτη φορά δεν είναι αρκετά προσόντα για να κερδίσουν την ανθρώπινη λογική.
Ο λόγος για την BlackRock, την εταιρεία με CEO τον παντοδύναμο Larry Fink, ο οποίος προσπάθησε όσο κανείς να επιβάλει τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, and Governance) στον επενδυτικό (και μη) κόσμο. Όταν η «θέληση» δεν ήταν αρκετή, επιστρατεύθηκαν «κουλτούρες» καλά κρυμμένες στα ESG (συγκεκριμένα στο γράμμα «S») με σκοπό να διχάσουν και να «περάσουν» αποτελεσματικά τις εν λόγω ατζέντες, όπως η woke και ο μοντέρνος φεμινισμός.

Δεν αμφιβάλλει κανείς πως αρχικά ο σκοπός του κάθε κινήματος είναι συνήθως αγνός. Σε ό,τι αφορά στα ESG, θα μπορούσε κάποιος να βρει τις ρίζες στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992, στις εξεγέρσεις μαθητών και φοιτητών τον Μάιο του 1968 στη Γαλλία, θα μπορούσε ακόμη και να επικαλεστεί αγώνες τεράστιων προσωπικοτήτων κόντρα στο ρεύμα, όπως η Rachel Carslon. Υπήρξαν επίσης και πολιτικές πρωτοβουλίες για διαφάνεια.
Μετά όμως «ανέλαβε» το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο· και όλα άρχισαν να παίρνουν την ηθική κατηφόρα. Κάπως έτσι, αγνοί σκοποί όπως η πράσινη μετάβαση και η ισότητα, εξελίχθηκαν σε σύγχρονους δυνάστες.
Για ποιον λόγο η BlackRock επέλεξε μεταξύ άλλων αυτό το εργαλείο για να επιβληθεί; Κανένας δεν θα μάθει ποτέ, μπορεί όμως να υποθέσει τα εξής με βάση την κοινή λογική:
-Στο οικονομικό κομμάτι, θα άνοιγε ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο επενδύσεων, πείθοντας τον πλανήτη να στραφεί σε νέους ορίζοντες.
-Σε ό,τι αφορά στην κοινωνία, το να διαβρώνεις αξίες και να βάζεις τους πάντες να τρώγονται μεταξύ τους, σου διασφαλίζει το οικονομικό κομμάτι που αναφέρεται παραπάνω. Σκεφτείτε να ήσασταν ένας παγκόσμιος εργοδότης με εργαζομένους που παράγουν κέρδη για εσάς. Πότε θα ανησυχούσατε περισσότερο; Όταν οι εργαζόμενοι ήταν ενωμένοι και με ουσιαστική μόρφωση, ή όταν πάλευαν να εξαφανίσουν ο ένας τον άλλον;

Να όμως που η κοινή λογική αντεπιτίθεται.
Σύμφωνα με μελέτες, ολοένα και λιγότερες αναφορές για τα ESG κριτήρια εντοπίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρικών κολοσσών, ενώ αισθητά μειωμένες είναι οι εισροές από το 2023 στον κλάδο. Άλλες μελέτες αποδεικνύουν το τεράστιο κόστος όλων των ESG: από την πράσινη μετάβαση στο «Ε», μέχρι την αναγκαστική αναξιοκρατία του «S» και την αχρείαστη εκπαίδευση υπαλλήλων στο «G». Το μεγάλο πρόβλημα από αυτά τα τρία, βρίσκονται κυρίως στα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά κριτήρια. Αντίκτυπος υπάρχει και στις τσέπες των απλών πολιτών, καθώς τα ESG είναι μία τέλεια αφορμή για τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές, ειδικά σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

Η BlackRock πριν λίγους μήνες, γνωστοποίησε στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να κλείσει δύο αμοιβαία κεφάλαια ESG, με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές, συνολικού ενεργητικού 55 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και το Bloomberg μετέδιδε το περασμένο έτος πως η BlackRock και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων «τελειώνουν» ολοένα αυξανόμενο αριθμό «πράσινων» προϊόντων εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων και αυστηρού επενδυτικού ελέγχου.
Στοιχεία από τον ιστότοπο Morningstar δείχνουν ότι η State Street, η Columbia Threadneedle Investments, η Janus Henderson Group και η Hartford Funds Management Group απέσυραν μεγάλα κεφάλαια ESG πέρυσι.
Ο Larry Fink δήλωσε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό του στο Νταβός, ότι ο ορίζοντας των ESG επενδύσεων έχει αμαυρωθεί: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, το αφήγημα τα πάει… άσχημα, το αφήγημα προκαλεί μια τεράστια πόλωση». «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις. Και για πρώτη φορά στην επαγγελματική μου καριέρα, οι επιθέσεις που γίνονται είναι πλέον προσωπικές. Προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν το θέμα».

Πιο τρανταχτό και πρόσφατο παράδειγμα από όλα, η ίδια η BlackRock πλέον «βλέπει» το πρόβλημα και την εμμονή του Fink. Οι προσπάθειες του Διευθύνοντος Συμβούλου να αγκαλιάσει τις woke ESG πολιτικές, θα μπορούσαν να πλήξουν «ουσιαστικά αρνητικά» τη βασική δραστηριότητα του επενδυτικού τιτάνα, παραδέχτηκε ο επενδυτικός κολοσσός σε μια ρυθμιστική κατάθεση. Οι «παράγοντες κινδύνου» για τη μετοχή της BlackRock περιλαμβάνουν το γεγονός ότι «η δραστηριότητα, η κλίμακα και οι επενδύσεις της BlackRock την υπόκεινται σε σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και αυξανόμενη προσοχή από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων», αποκάλυψε η εταιρεία στην ετήσια κατάθεση 10-K στη SEC.
«Θέματα που υπόκεινται σε έλεγχο, όπως τα ESG, μπορεί να κριθούν διαφορετικά από διάφορους ενδιαφερόμενους και να επηρεάσουν αρνητικά τη φήμη και τις επιχειρήσεις της BlackRock, μεταξύ άλλων μέσω εξαγορών ή τερματισμών από πελάτες και νομικών και κυβερνητικών ενεργειών και ελέγχου», ανέφερε η κατάθεση, η οποία υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο 2023.

Γιατί λοιπόν η BlackRock θυμίζει για κάποιους έναν σύγχρονο δαίμονα;
Πρώτον, γιατί το μέγεθος της επιρροής της μέσω του οικονομικού συστήματος, τρομάζει.
Δεύτερον, γιατί οι πολιτικές που προσπάθησε να επιβάλει προς συμφέρον των λίγων, συνέβαλαν στη σήψη που βιώνει το σύστημα την τελευταία 15ετία. Ο τελικός αποδέκτης αυτής της σήψης, είναι ο καθένας μας.

Διαπιστώνοντας όμως ότι, παραδόξως, αυτή η προσπάθεια της BlackRock φαίνεται να υποχωρεί, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε όπως αρχίσαμε: η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης assets στον κόσμο, πιθανότατα βρίσκεται μπροστά στην πρώτη της αποτυχία.

Και όπως σχολίασε εύστοχα σε άρθρο ένας άλλος ιστότοπος:
«Το μόνο που ήθελε να κάνει ο Larry Fink ήταν να σώσει τον πλανήτη για να κάνει την BlackRock να βγάλει μια περιουσία. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε το κύριο πρόσωπο του woke καπιταλισμού».

Κ.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης