Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Andrei Belousov πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης αντικαθιστά τον Sergei Shoigu στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας - Ποιος ο στόχος της αλλαγής

Ο Andrei Belousov πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης αντικαθιστά τον Sergei Shoigu στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας - Ποιος ο στόχος της αλλαγής
Ο Sergei Shoigu, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Ρωσίας από το 2012 — θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ενεργήσει ως αναπληρωτής του Putin στη Ρωσική Στρατιωτική-Βιομηχανική Επιτροπή
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin αντικατέστησε τον Sergei Shoigu με τον Andrei Belousov στη θέση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 12 Μαΐου, μεταφέροντας τον Sergei Shoigu στη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτοί οι ανασχηματισμοί υψηλού επιπέδου μετά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές υποδηλώνουν έντονα ότι ο Putin κάνει σημαντικά βήματα προς την κινητοποίηση της ρωσικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανικής βάσης (DIB) για να υποστηρίξει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και πιθανώς να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ο Sergei Shoigu, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Ρωσίας από το 2012 — θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ενεργήσει ως αναπληρωτής του Putin στη Ρωσική Στρατιωτική-Βιομηχανική Επιτροπή.
O στρατηγός Valery Gerasimov θα παραμείνει Αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου και δεν προβλέπεται αλλαγή σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή.
Ο διορισμός του Andrei Belousov στη θέση του Ρώσου υπουργού Άμυνας είναι μια σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες του Putin να σχεδιάσει ένα παρατεταμένο πόλεμο.
Ο Andrei Belousov δεν έχει στρατιωτική εμπειρία και είναι οικονομολόγος — υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας από το 2012–2013, μετά από καριέρα στην οικονομική ανάλυση.
Η έλλειψη στρατιωτικής του εμπειρίας δεν είναι παράδοξη – ούτε ο Sergei Shoigu δεν είχε εμπειρία στρατιωτική πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.
Ο Andrei Belousov είναι επίσης γνωστός υπέρμαχος της μεγαλύτερης κυβερνητικής συμμετοχής στην οικονομία.
Στόχος «είναι να ενσωματωθεί η οικονομία στην λογική της ασφαλείας», υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενσωματώσει και να εξορθολογήσει την αμυντική βιομηχανική βάση και τις βιομηχανίες που συνδέονται με τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Ρωσίας με ευρύτερη εσωτερική οικονομική πολιτική.
Βασικός σκοπός είναι να προσανατολίσει την οικονομία προς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και να αποσπάσει το τεχνολογικό μέγιστο από την αμυντική βιομηχανία».
Η σχεδόν δεκαετής θητεία του Andrei Belousov ως υπουργός Οικονομικών στη ρωσική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πιο πρόσφατη εμπλοκή του στη διαχείριση διαφόρων εγχώριων έργων καινοτομίας DIB και drone, τον προετοιμάζουν καλά για να ηγηθεί του μαχόμενου μηχανισμού του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπό τον Sergei Shoigu στοχοποιήθηκε για διαφθορά υψηλού επιπέδου και γραφειοκρατική αδράνεια, αντιμετωπίζοντας συνεχείς καυστικές κριτικές από Ρώσους στρατιωτικούς σχολιαστές.
Ο Belousov ανακοίνωσε προσωπικά τον Ιανουάριο του 2023 ότι η Ρωσία είχε οριστικοποιήσει το έργο «Unmanned Aircraft Systems», το οποίο παρέχει 696 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την παραγωγή 32.000 drones ετησίως μέχρι το 2030.
Ο Putin πιθανότατα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του σε μια πολιτική κυβέρνηση για να γεφυρώσει τις ομοσπονδιακές οικονομικές πολιτικές με την ατζέντα του Ρωσικού Υπουργείου Ανάπτυξης, κινητοποιώντας έτσι πληρέστερα τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση σε μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη κλίμακα και ενσωματώνοντάς την στην εσωτερική οικονομική πολιτική.
Αυτή η προσπάθεια θέτει προϋποθέσεις για μια πληρέστερη οικονομική κινητοποίηση, υποδηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης