Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία λόγω της ρωσικής επιθυμίας να αλλάξουν τα σύνορα της Βαλτικής

Ανησυχία λόγω της ρωσικής επιθυμίας να αλλάξουν τα σύνορα της Βαλτικής
Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι συντεταγμένες των σημερινών συνόρων εγκρίθηκαν το 1985 με βάση ναυτικούς χάρτες μικρής κλίμακας
Η πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη (22 Μαΐου) για την αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα, προκάλεσε ανησυχία στα βόρεια μέλη του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι συντεταγμένες των σημερινών συνόρων εγκρίθηκαν το 1985 με βάση ναυτικούς χάρτες μικρής κλίμακας.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το έγγραφο για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα χωρικά ύδατα, τα σύνορα έπρεπε να αλλάξουν επειδή δεν ανταποκρίνονται πλέον «στη σύγχρονη γεωγραφική κατάσταση».
Η πρόταση της Ρωσίας, μετακινεί μονομερώς τα σύνορα στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας, γύρω από τα ρωσικά νησιά, και στην περιοχή του ρωσικού εκχώματος του Kaliningrad, συγκεκριμένα στην περιοχή των πόλεων Zelenogradsk και Baltiysk.
Για τη Φινλανδία, αυτό θα σήμαινε επαναχάραξη των συνόρων της κοντά στα ρωσικά νησιά Hogland, Sommarö, Rödskär, Tyterskär και Vigrund. Η ακριβής θέση της οριοθέτησης δεν προσδιορίζεται και δεν επισυνάπτεται στο έγγραφο σχετικός χάρτης.
Το έγγραφο αφαιρέθηκε στη συνέχεια από τον ιστότοπο του ρωσικού νομοθετικού σώματος το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS και της εφημερίδας The Moscow Times.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει «τίποτα πολιτικό» στην πρόταση για την αναδιάταξη των θαλάσσιων συνόρων.
«Μπορείτε να δείτε πώς κλιμακώνονται οι εντάσεις και το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ειδικά στην περιοχή της Βαλτικής. Αυτό απαιτεί κατάλληλα μέτρα από τα αρμόδια όργανά μας για να διασφαλιστεί η ασφάλειά μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σαφώς τη μονομερή αλλαγή των συνόρων.

Επιφυλακτικά τα κράτη της Βαλτικής

Με την ένταξη της Φινλανδίας, και πιο πρόσφατα της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ, η στρατηγική κατάσταση στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας πτέρυγας της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας έχει κλείσει το αμυντικό κενό της στη υψίστης σημασίας ναυτιλιακή οδό από το βορρά, μετατρέποντάς την σε μια οιονεί «λίμνη του ΝΑΤΟ».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Άλλη μια υβριδική ρωσική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά προσπαθώντας να διασπείρουν φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία για τις προθέσεις τους στη Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για μια προφανή κλιμάκωση κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αποφασιστική απάντηση», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις.
Ο Εσθονός ομόλογός του Μάρκους Τσάκνα δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η έκθεση είναι μια προσπάθεια να σπείρει σύγχυση, αλλά διατηρούμε ψυχραιμία».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, από την άλλη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT τα εξής: «Η Ρωσία δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς για νέα σύνορα».
Από τη φινλανδική πλευρά, οι αρχές ζήτησαν ψυχραιμία και έρευνα για την κατάσταση. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους του της Λετονίας και της Λιθουανίας, αλλά επέκρινε την έντονη ρητορική του Βίλνιους.
«Στη Φινλανδία, πάντα πρώτα μελετάμε λεπτομερώς τα γεγονότα και μετά βγάζουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Όρπο σύμφωνα με τη φινλανδική έκδοση Ilta-Sanomat.
Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βάλτονεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πληροφορίες για την επαναχάραξη των θαλάσσιων συνόρων ήταν ρωσική πρόκληση.
Σύμφωνα με την Βάλτονεν , υπήρχε η υπόθεση ότι επρόκειτο για μια «πράξη ρουτίνας» και όχι για πρόκληση.
«Η Ρωσία θα παραβίαζε μια σύμβαση του ΟΗΕ.
Η Ρωσία θα είχε όλο τον κόσμο εναντίον της», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για θέμα του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης