Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λάρισα: Υπογραφή σύμβασης 19,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φράγματος Αγιόκαμπου - Σταϊκούρας: Εννέα 9 παρεμβάσεις στην επόμενη 2ετία

Λάρισα: Υπογραφή σύμβασης 19,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φράγματος Αγιόκαμπου - Σταϊκούρας: Εννέα 9 παρεμβάσεις στην επόμενη 2ετία
Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες
Σχετικά Άρθρα
Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση "Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος", Νομού Λάρισας», προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής του φράγματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «πρόκειται για ένα έργο πολλαπλού σκοπού, το οποίο θα καλύψει τόσο την άρδευση στην πεδιάδα Αγιάς – Ανάβρας έκτασης 13.650 στρεμμάτων, στις παρόχθιες περιοχές του ρέματος Πουρί, στις παραλιακές περιοχές του Αγιόκαμπου, όσο και τις υδρευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».
Επιπρόσθετα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο Αγιάς από τις προηγούμενες κακοκαιρίες.
«Χτυπηθήκατε πολύ και πολύ πρόσφατα. Και η Πολιτεία προσπάθησε να κάνει το βέλτιστο, έτσι ώστε να απαλύνει τον πόνο και σε ό,τι μας αφορά να δημιουργήσει υποδομές ακόμα πιο ανθεκτικές για μελλοντικά φαινόμενα.
Εμείς, εδώ, με σκληρή και μεθοδική δουλειά έχουμε προσδιορίσει από κοινού μαζί σας, 9 παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Δήμο προϋπολογισμού περίπου 16,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά θα τα υλοποιήσουμε στην επόμενη διετία», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Ν. Ταχιάος, δήλωσε πως «πραγματοποιήσαμε σήμερα το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από τις εκλογές του 2019 και παρέμενε έκτοτε στα χαρτιά.
Ανταποκριθήκαμε στην πράξη, και όχι με έωλες υποσχέσεις, σε ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που ήταν η κατασκευή του φράγματος για τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού στην περιοχή του Αγιοκάμπου, το οποίο θα αλλάξει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, προσφέροντας νέα προοπτική στους καλλιεργητές.
Το έργο, θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση της υγιούς και αειφόρου ανάπτυξης.
Παράλληλα, θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην αντιπλημμυρική προστασία και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος με τη δημιουργία ενός νέου, λιμναίου στοιχείου και την ανάπτυξη αντίστοιχα, ενός νέου οικοσυστήματος.
Βεβαίως, όπως και σε άλλους Δήμους της Θεσσαλίας, έτσι και στον Δήμο Αγιάς, προέχουν τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, για τα οποία θα ανοίξουν εργοτάξια μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες και για τον σχεδιασμό των οποίων είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Γκουντάρα και τους συνεργάτες του».

Το έργο

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης στον Δήμο Αγιάς ήταν, επίσης, οι βουλευτές του Ν. Λάρισας της ΝΔ, Χρ. Καπετάνος και του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης, η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ανδ.Κομήτσα και ο Δήμαρχος Αγιάς, Αντ. Γκουντάρας.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή φράγματος επί του ρέματος Πουρί στην περιοχή Αγιόκαμπου στο Νομό Λάρισας, το οποίο περιλαμβάνει:
· Χωμάτινο φράγμα με κεντρικό αδιαπέραστο πυρήνα ύψους 37,5 μ.
· Ταμιευτήρα με ωφέλιμη χωρητικότητα 4,4 εκατ. κυβικά μέτρα.
· Υπερχειλιστή και σήραγγα εκτροπής.
· Αγωγούς υδροληψίας – εκκένωσης.
· Αγροτική και δασική παραλίμνια οδοποιία.
· Δρόμο παράκαμψης επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιόκαμπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης