Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το ΥΠΕΞ στηρίζει το σχέδιο Biden για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά «ξεχνάει» να στηρίξει την καταδίκη Netanyahu από ΔΠΔ

Το ΥΠΕΞ στηρίζει το σχέδιο Biden για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά «ξεχνάει» να στηρίξει την καταδίκη Netanyahu από ΔΠΔ
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα «στηρίζει πλήρως» το σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τον οδικό χάρτη του Biden για την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, την αποχώρηση των IDF και την ανοικοδόμηση της Γάζας. Η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προοπτική μιας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πρόσφατη καταδίκη των Benjamin Netanyahu και Yoav Gallant από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Σχετικά με την ενδεχόμενη εκεχειρία στη Γάζα, η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει στην πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η Hamas θα απελευθερώσει «ορισμένο αριθμό» ομήρων – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών – με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ορισμένα λείψανα νεκρών Ισραηλινών ομήρων θα επιστραφούν στις οικογένειές τους. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των εν ζωή ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός θα αναβαθμιστεί σε «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών».
Στην τρίτη φάση τυχόν λείψανα Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα θα επιστραφούν. Θα ξεκινήσει ένα «μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης» για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής και διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων. «Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα», είπε ο Biden, ο οποίος δέχεται πιέσεις να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης