Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση φιλίας από την Τουρκία - «Ακυρώνει» το φιρμάνι πώλησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Έλγιν

Επίθεση φιλίας από την Τουρκία - «Ακυρώνει» το φιρμάνι πώλησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Έλγιν
Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα, καθώς μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συζητήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του λόρδου Έλγιν, όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η
Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας τόνισε κατά την 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP),:

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως» είπε η εκπρόσωπος της Τουρκίας.
Από την πλευρά του το Ηνώμενο Βασίλειο απάντησε επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Έλγιν κινήθηκε με την άδεια των οθωμανικών αρχών και σύμφωνα με το φιρμάνι που του είχε δοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση, ενώ έγινε λόγος για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών στην Αγγλία.
Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, τοποθετήθηκε στη σύνοδο της UNESCO και είπε «το τι ακριβώς είναι φιρμάνι το γνωρίζουμε από εκείνο του Έλγιν με χρονολογία 1802 και εκείνο που είχε ο λόρδος Βύρωνας το 2010: είναι ένα νόμιμο έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του Σουλτάνου ενώ το ιταλικό γράμμα που παρουσιάζεται εδώ από τους Βρετανούς φίλους είναι ένα απλό έγγραφο».

Συζητήσεις για επαναλειτουργία της Χάλκης

Την τακτική του μαστιγίου και του καρότου εφαρμόζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έναντι της Ελλάδας.
Λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ο τουρκικός Τύπος έκανε λόγο τη Δευτέρα για πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Συγκεκριμένα, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», η τουρκική εφημερίδα Karar υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος ηγείται των προετοιμασιών, επισκέφθηκε τη Σχολή λοπου συναντήθηκε με τις αρμόδιους και έλαβε τις απόψεις πρώην υπουργών που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για αυτό το θέμα.
Η επαναλειτουργία της Σχολής, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων» που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, χωρίς, όμως, ακόμη να διευκρινίζεται το περιεχόμενό τους.
Στις 29 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε τη Σχολή και «συναντήθηκε με τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και της ρωμαίικης κοινότητας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Αναφέροντας ότι το κτίριο έχει ιστορική σημασία, ο Τεκίν πρότεινε οι εργασίες αποκατάστασης να πραγματοποιηθούν πιστά στην αρχική αρχιτεκτονική τους. Επισκέφθηκε, επίσης, τη βιβλιοθήκη του σχολείου, η οποία φιλοξενεί 80 χιλιάδες τόμους», προστίθεται.
«Κλειστή για περισσότερα από 50 χρόνια, το αίτημα για επαναλειτουργία της Σχολής έχει τεθεί κατά καιρούς και μία νέα πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εκπονεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμα της Σχολής. Στο πλαίσιο των εργασιών που συντονίζει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, διερευνώνται τα νομικά και πολιτικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Ο Τεκίν πραγματοποιεί, επίσης, ορισμένες συναντήσεις για αυτό το θέμα», αναφέρει η εφημερίδα.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Erdogan

Σύμφωνα με την Karar, το θέμα τέθηκε ξανά κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στην Άγκυρα πριν από τρεις εβδομάδες.
Στο δημοσίευμα της Karar, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Erdogan στην Άγκυρα, είχε επίσης στην ατζέντα του τη Θεολογική Σχολή.
Αναφέρεται ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Erdogan να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Ο Erdogan, από την άλλη πλευρά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα "Καθημερινή" την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης: "Εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση από τη γείτονά μας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης