Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγιο: Το Φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA προηγείται στις βουλευτικές εκλογές – Καταποντίστηκε ο De Croo

Βέλγιο: Το Φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA προηγείται στις βουλευτικές εκλογές – Καταποντίστηκε ο De Croo
Με καταμετρημένο το 61% των ψήφων, το N-VA είχε σαφές προβάδισμα έναντι του Vlaams Belang, με το κόμμα του De Croo να επιστρέφει στην έκτη θέση στη Φλάνδρα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιεύει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας
Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Βελγίου, καθώς οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Alexander De Croo βυθίστηκαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές.
Εξέλιξη που απειλεί να βάλει τη χώρα σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Το N-VA φαίνεται πως αποτέλεσε ανάχωμα για την άνοδο του Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον), του ακροδεξιού κόμματος που επιδιώκει τη διάσπαση του Βελγίου και το οποίο με βάση τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές αναμενόταν ότι θα είναι ο νικητής στο ολλανδόφωνο βόρειο τμήμα της χώρας.
Με καταμετρημένο το 61% των ψήφων, το N-VA είχε σαφές προβάδισμα έναντι του Vlaams Belang, με το κόμμα του De Croo να επιστρέφει στην έκτη θέση στη Φλάνδρα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιεύει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, όπως σημειώνει το Reuters.
Σημειώνεται ότι ούτε το N-VA ούτε το Vlaams Belang αποτελούν μέρος του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού των επτά κομμάτων.
Στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο σαφή, καθώς έχει καταμετρηθεί μικρότερος αριθμός ψήφων, με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές να διεκδικούν την πρώτη θέση.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των κατά κύριο λόγο δεξιών κομμάτων του ολλανδόφωνου βορρά και των πιο αριστερών κομμάτων του γαλλόφωνου νότου.
Η κυβέρνηση του De Croo θα παραμείνει ως τότε ως υπηρεσιακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης