Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έκλεισε το deal στην ΤΕΝΕΡΓ στα 20 ευρώ – Η Intrakat προς νέες εξαγορές – Το περίεργο της αναβάθμισης Eurobank από Moody’s

Έκλεισε το deal στην ΤΕΝΕΡΓ στα 20 ευρώ – Η Intrakat προς νέες εξαγορές – Το περίεργο της αναβάθμισης Eurobank από Moody’s
Η Moody’s αναβάθμισε περαιτέρω σε επενδυτική βαθμίδα την Eurobank - ήδη βρισκόταν - αλλά η Ελλάδα ως κράτος είναι ακόμη στο περίμενε… λογικά τον Σεπτέμβριο 2024 η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε investment grade και από την Moody’s
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 20 ευρώ που έχει κλείσει επί της ουσίας.
Θα εστιάσουμε στην Intrakat που σχεδιάζει νέες εξαγορές και θα επικεντρωθούμε και στο περίεργο της αναβάθμισης της Eurobank από την Moody’s.

Έκλεισε το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 20 ευρώ

Επί της ουσίας έχουμε deal στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) όπου το αραβικό fund υπέβαλλε επίσημη πρόταση στα 20 ευρώ μετά τις αναπροσαρμογές λόγω της καταβολής μερίσματος.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.
Οι ελληνικές τράπεζες αξιολόγησαν το business plan και το σχέδιο χρηματοδότησης του κρατικού αραβικού fund για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και έδωσαν το πράσινο φως.
Μάλιστα κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο BN «αυτή την φορά θα έχουμε deal στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»
Το σχέδιο το οποίο έχουν εγκρίνει οι τράπεζες περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
Οι Άραβες αγοράζουν το 37,30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 5,98% της Atale (Μαρινάκης) και το 11% του Γ. Περιστέρη και ακολούθως υλοποιούν δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο με στόχο τουλάχιστον 75%.
Εάν το deal υλοποιηθεί στην τιμή 20 ευρώ για το 75% (118,10 εκατ μετοχές Χ 75%= 88,58 εκατ μετοχές Χ 20 ευρώ = 1,77 δισεκ. ευρώ).
Με 20 ευρώ συνολικά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτιμάται 118,105 εκατ μετοχές Χ 20 ευρώ = 2,36 δισεκ. ευρώ από 2,21 δισεκ. συνολική αποτίμηση της τρέχουσας περιόδου και 18,76 ευρώ ανά μετοχή.
Τα 1,77 δισεκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν με 800 εκατ δάνεια από το σχήμα των ελληνικών τραπεζών με επιτόκιο δανεισμού 5,3% και τα υπόλοιπα περίπου 1 δισεκ ευρώ ίδια συμμετοχή των Αράβων.

Η Intrakat σχεδιάζει νέες εξαγορές

Η Intrakat σχεδιάζει νέες εξαγορές… πληροφορούμαστε και θα είναι εκτός του κατασκευαστικού κλάδου… στο μικροσκόπιο είναι μια με δύο εταιρίες…
Προσεχώς θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις…

Η περίεργη αναβάθμιση της Eurobank από την Moody’s

Η κίνηση της DBRS να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα την Εθνική… είχε ενοχλήσει την Eurobank…
Τότε η κίνηση αυτή είχε οδηγήσει στο να κλείσει η ψαλίδα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις…
Αυτό όμως έχει αλλάξει γιατί η αποτίμηση της Eurobank βρίσκεται στα 8 δισεκ. από 7,3 δισεκ. της Εθνικής τράπεζας.... έχουμε επισημάνει ότι η Eurobank δεν θα χάσει την πρωτιά στο χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών. 
Η Eurobank λοιπόν κάλεσε την Moody’s να την αξιολογήσει ενόψει και της δημόσιας πρότασης της Ελληνικής στην Κύπρο όπου έχει εδώ και χρόνια επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν η Moody’s αναβάθμισε σε Baa2 -από Baa3 - τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank, ορίζοντας σε σταθερές -από θετικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Στην ίδια ανοδική πορεία βρίσκεται και η αξιολόγηση για τα Tier 2 ομόλογα, που αναβαθμίστηκε σε (P)Ba2 από (P)Ba3.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση BCA (Baseline Credit Assessment), αναβαθμίστηκε σε ba1 από ba2.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η τράπεζα παρουσιάζει υψηλό δείκτη CET1, αλλά, παράλληλα, και υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (οι DTC αποτελούσαν το 42% του CET1 τον Μάρτιο του 2024) που υπονομεύουν την ποιότητα του κεφαλαίου -ένα κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών τραπεζών.
«Η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού -καθώς κατάφερε να συγκρατήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPE) προς τα ακαθάριστα δάνεια στο 3% τον Μάρτιο του 2024 από 5,1% τον Μάρτιο του 2023- και την ισχυρή οικονομική της απόδοση κατά το α' τρίμηνο του 2024.
Η Moody’s αναβάθμισε περαιτέρω σε επενδυτική βαθμίδα την Eurobank - ήδη βρισκόταν - αλλά η Ελλάδα ως κράτος είναι ακόμη στο περίμενε… λογικά τον Σεπτέμβριο 2024 η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε investment grade και από την Moody’s.

Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank θα είναι 600 εκατ ευρώ – Άμεσα οι ανακοινώσεις της DBRS για τα NPEs

Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank θα φθάσει έως τα 550 με 600 εκατ ευρώ και με τα 600 εκατ να θεωρούνται πλέον βασικό σενάριο.
Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί Νοέμβριο 2024, έρχεται και νέος επενδυτής πέραν από την Thrivest που θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής
Η Attica bank στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 72,5% είναι ο βασικός μέτοχος και με μετόχους μειοψηφίας Thrivest και Παγκρήτια εστιάζει αφενός στην ένταξη των NPEs στον Ηρακλή 3 και για το θέμα αυτό πολύ σύντομα – έως 18 Ιουνίου 2024 - η DBRS ο καναδικός οίκος αξιολόγησης θα παρουσιάσει την ανάλυση του για το τελικό ύψος των ζημιών, αφετέρου θα πρέπει να καθοριστεί σχετικά σύντομα το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που φαίνεται να κλειδώνει στα 600 εκατ ευρώ.
Το σκέλος του Ηρακλή 3 θα καθορίσει και το τελικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου…
Η ένταξη στον Ηρακλή 3 θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαίου 2024.
Στην ανάλυση αυτή θα πρέπει να αποτιμήσουμε τα εξής στοιχεία

1)Τα κεφάλαια της Attica bank 446 εκατ και της Παγκρήτιας 250 εκατ.
To άθροισμα φθάνει τα 700 εκατ ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του αρνητικού goodwill της HSBC υπολογιζόμενου σε 125 εκατ.

2)Το ύψος των NPEs των κόκκινων δανείων που θα ενσωματωθούν στον Ηρακλή 3 που υπολογίζονται σε 3 δισεκ. για να μειωθεί το NPEs ratio στο 4%

3)Το ύψος της ζημίας που θα προκύψει για τους μετόχους των τραπεζών που υπολογίζεται σε 600 εκατ ευρώ – αποτελεί εκτίμηση του BN -
Η ζημία αναλογεί στο 18% του χαρτοφυλακίου NPEs κοντά στις παραδοχές των άλλων τραπεζών.

4)Πόσα κεφάλαια θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου, πόσα κεφάλαια θα επενδύσει το ΤΧΣ το οποίο έχει ένα όριο επένδυσης και εάν θα εμφανιστεί και νέος επενδυτής που θα στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου και θα αποτελεί φίλια δύναμη με την Thrivest.
Εικάζουμε ότι το ΤΧΣ δεν θα θέλει να επενδύσει πάνω από 180 με ήδη έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Attica bank σχεδόν 450 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η αναλογούσα συμμετοχή του φθάνει τα 210 εκατ ευρώ.
Η Thrivest θα επενδύσει 320 εκατ ευρώ και η διαφορά θα καλυφθεί από ΕΦΚΑ και νέο μέτοχο.

Συμπέρασμα

Η νέα Attica bank μαζί με την συγχωνευόμενη Παγκρήτια χρειάζεται ριζική και τελική εξυγίανση, όχι σε δόσεις αλλά γενναία και αποφασιστική εξυγίανση, ώστε να γίνει το restart το 2025…
Χωρίς ριζική και τελική εξυγίανση restart το 2025 δεν έχει…
Θα κάνουμε ένα απλουστευμένο υπολογισμό…
700 εκατ τα υφιστάμενα κεφάλαια – 550 εκατ η ζημία Attica bank και Παγκρήτια θα μείνουν με 150 εκατ κεφάλαια.
Η νέα αύξηση πρέπει να είναι 600 εκατ για να έχει αέρα στο σχέδιο ανάκαμψης της η Attica bank και θα υλοποιηθεί Νοέμβριο 2024.
Στην νέα Attica bank η Thrivest θα ελέγχει τουλάχιστον το 51% και το ΤΧΣ θα έχει υποχωρήσει στο 32% περίπου.
Ήδη αναζητείται επενδυτής για τον σκοπό αυτό... και κάποιος έχει βρεθεί...
Κάπως έτσι έχει η ιστορία εξυγίανσης της Attica bank και Παγκρήτιας και θα έχει αίσια κατάληξη γιατί όλοι έχουν αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα σε αυτή την πολύπαθη τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης