Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχασε το «στέμμα» του το Παρίσι – Μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης το Λονδίνο

Έχασε το «στέμμα» του το Παρίσι – Μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης το Λονδίνο
Οι επενδυτές όμως βλέπουν μερικούς λόγους να παραμείνουν προσεκτικοί και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πολιτική αναταραχή της Γαλλίας οδήγησε το Παρίσι να χάσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ευρώπης από το Λονδίνο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η σοκαριστική ανακοίνωση του Προέδρου Emmanuel Macron για πρόωρες εκλογές πυροδότησε μια καταστροφή που εξαφάνισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση αγοράς των γαλλικών εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.
Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA — όλες οι μεγάλες κάτοχοι κρατικού χρέους — έχασαν περισσότερο από 10% η καθεμία.
Οι μετοχές της χώρας αποτιμώνται πλέον συνολικά σε περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο δείκτης CAC 40 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το 2024 — μια απότομη αντιστροφή από τα υψηλά ρεκόρ πριν από έναν μήνα.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.
Ταυτόχρονα, μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανάκαμψης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων, έχει κάνει τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και πάλι δημοφιλείς στους επενδυτές.
Αν και η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά.
«Μας αρέσουν οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους αποτίμησης αλλά και ως διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, δεδομένου του ελκυστικού προφίλ τομέα τους», δήλωσε ο Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Berenberg.
«Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη αλλού, τουλάχιστον προς το παρόν».

Βελτιώνονται οι προοπτικές για τον FTSE 100

Ο δείκτης FTSE 100 έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών φέτος, τροφοδοτούμενος από μετοχές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Shell Plc και η Unilever Plc.
Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον δείκτη Euro Stoxx 50 τους τελευταίους τρεις μήνες, με την εταιρεία κατασκευής κινητήρων τζετ Rolls-Royce Holdings Plc μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.
Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον ως το έκτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο.
Στη Γαλλία, οι αναλυτές στρατηγικής της αγοράς δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι θα επανέλθουν ξανά στην αγορά λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική.
Εκτός από τις τράπεζες, οι εταιρείες διοδίων Vinci SA και Eiffage SA έχουν κατρακυλήσει λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Macron χάσει την εξουσία.
Τα νέα έρχονται σε μια εποχή που οι μετοχές βαρέων βαρών πολυτελείας της Γαλλίας ήταν ήδη υπό πίεση από μια άνιση ανάκαμψη στην Κίνα.
«Δεδομένου του ασυνήθιστου πολιτικού γρίφου αυτή τη στιγμή και του υψηλού κινδύνου από τώρα μέχρι τις εκλογές, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε να αγοράσουμε την πτώση», δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau.
Η ψηφοφορία σε δύο γύρους θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Οι επενδυτές βλέπουν μερικούς λόγους να παραμείνουν προσεκτικοί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή από το Brexit και η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο και θα αντιμετωπίσει τον έλεγχο από τους επαγρύπνους των ομολόγων.
Το χρηματιστήριο της χώρας έχει επίσης χαμηλότερες επιδόσεις από ομοτίμους των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, και ακτιβιστές πιέζουν να εισαχθούν εταιρείες στη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης