Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τέσσερις μετοχές που «τιμωρούν» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ίσως όχι και τόσο άδικα

Τέσσερις μετοχές που «τιμωρούν» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ίσως όχι και τόσο άδικα
Οι εν λόγω μετοχές βρίσκεται να διαπραγματεύονται σε χαμηλό 7 μηνών έως και 7 ετών
Σχετικά Άρθρα

Μεταξύ των αρκετών μετοχών που έχουν καταγράψει υστέρηση είναι και τέσσερις μετοχές που φαίνεται ότι οι επενδυτές τις «τιμωρούν» οδηγώντας τες σε χαμηλά έως ακόμα και 7 ετών.
Παρακάτω θα δούμε αν έχουν δίκιο ή άδικο.
Ξεκινώντας με τη μετοχή που έχει φτάσει να διαπραγματεύεται σε χαμηλά 7 ετών, την Ικτίνος, ο λόγος της μεγάλης υποχώρησης φαίνεται πως βρίσκεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023.
Τα προβλήματα αρκετά και σημειώνονται και από τον ορκωτό ελεγκτή.
Ο όμιλος είχε ζημιά 7,6 εκατ. ευρώ με το σύνολο του καθαρού δανεισμού να είναι στα 49,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA μόλις στις 263 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία, ανέφερε στον ισολογισμό πως ήταν σε διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση δανεισμού, ενώ έκανε ρύθμιση υποχρεώσεων 3,76 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.
Ένα επίσης αρνητικό είναι πως στον ισολογισμό του 2022, η διοίκηση ανέφερε πως θα αυξηθεί ο τζίρος το 2023 κατά 12% και πως διέθετε τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Ο τζίρος όμως όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε στα 25 εκατ. ευρώ από 33 εκατ. ευρώ.
Στη λογιστική κατάσταση πρώτου εξαμήνου είχε μειωθεί ο τζίρος στα 13,9 εκατ. ευρώ και είχε πει πως περίμενε το δεύτερο εξάμηνο τζίρο στα ίδια επίπεδα με του πρώτου, αλλά και πάλι έπεσε έξω.
Η Ικτίνος διαπραγματεύεται σε χαμηλό 7 ετών και σημαντικά κάτω από τα 0,40 ευρώ.
Μία δεύτερη μετοχή είναι αυτή της Κέκροψ η οποία διαπραγματεύεται στα χαμηλό 7 μηνών.
Προφανώς και οι εξελίξεις με την έκταση στα Τουρκοβούνια, δεν ήταν αυτή που περίμενε η διοίκηση, αλλά οι δηλώσεις για αξιοποίηση κάποιων στρεμμάτων και προσφυγή στα δικαστήρια της Ευρώπης είχε καλλιεργήσει κάποιες προσδοκίες.
Ωστόσο, η εικόνα του ισολογισμού μάλλον δε γεννά ελπίδες, αφού εδώ και πολλά χρόνια το στοίχημα ήταν μόνο τα Τουρκοβούνια και η έλλειψη χρημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ήταν ολοφάνερη.
Τα περισσότερα ακίνητα ήταν στα δικαστήρια και φυσικά οι βασικοί μέτοχοι ήταν αυτή που στήριζαν τα οικονομικά.
Η μετοχή είχε φτάσει στα 2 ευρώ και σήμερα έχει χάσει όλη την άνοδο και είναι στα 1,2 ευρώ.
Μία μετοχή που επίσης δεν έχει απόδοση είναι η Δρομέας και μάλιστα βρίσκεται σε χαμηλό 8 μηνών.
Πολλά τα έργα που ανέλαβε για τον Γερμανικό Στρατό ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, κορυφαία τα προϊόντα της αλλά η βελτίωση αποτυπώνεται μόνο στο τζίρο.
Στη χρήση 2022 είχε σημαντικές ζημιές λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων.
Η διοίκηση προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μειώσει το δανεισμό και έχει κάνει βήματα, αλλά τα υψηλά επιτόκια δεν αφήνουν κέρδη.
Το 2023 υπήρξε μία σημαντική επιβάρυνση από αναβαλλόμενους φόρους, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πως προέκυψε αυτός ο φόρος.
Η τελευταία είναι η MIG, όπου μετά τη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και όσα διαδραματίστηκαν στο ταμπλό ουσιαστικά έχει μείνει με κάποια ακίνητα και τα δάνεια αυτών.
Δεν έχει δραστηριότητα, έχει χαμηλή διασπορά και η αγορά περιμένει τις αποφάσεις της Πειραιώς.
Η αποτίμηση είναι στα 115 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από την αποτίμηση της δημόσιας πρότασης και είναι σε χαμηλά 8 μηνών.
Ίσως όχι και τόσο άδικα οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις επί των παραπάνω μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης