Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ανταγωνισμός αναγκάζει την ΕΕ να παγώσει για ένα χρόνο τους κανόνες τραπεζικών συναλλαγών

Ο ανταγωνισμός αναγκάζει την ΕΕ να παγώσει για ένα χρόνο τους κανόνες τραπεζικών συναλλαγών
Η ΕΕ έχει δεχτεί αυξημένες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ

Ο ανταγωνισμός αναγκάζει την ΕΕ να παγώσει για ένα χρόνο τους κανόνες τραπεζικών συναλλαγών.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο το βασικό μέρος των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, έτσι ώστε οι τράπεζες του μπλοκ να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ θα εφαρμόσει τα πρότυπα που σχετίζονται με τη λεγόμενη θεμελιώδη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στις αρχές του 2026 και όχι το 2025, δήλωσε η Mairead McGuinness , επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές, σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.

Πιέσεις

Η ΕΕ έχει δεχτεί αυξημένες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Macron, να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν προχωρούσε πρώτη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, είχε επίσης καλέσει την Επιτροπή να δράσει, επικαλούμενος τον "σκληρό" διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει παγκοσμίως ίσους όρους ανταγωνισμού, για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανταγωνίζονται άλλους παγκόσμιους παίκτες", δήλωσε η McGuiness.
Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα της Βασιλείας πριν από το 2026, τόνισε. .
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο πλήγμα σε μια δέσμη μέτρων-ορόσημο που ήδη έχει καθυστερήσει δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας και των αιτημάτων των τραπεζών για ένα επιπλέον έτος προετοιμασίας.
Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη υπαναχώρηση των μέτρων.


www.bankingndews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης