Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η προοπτική της εξουσίας φέρνει αλλαγή στις θέσεις της Le Pen για Ρωσία και ΝΑΤΟ

Γαλλία: Η προοπτική της εξουσίας φέρνει αλλαγή στις θέσεις της Le Pen για Ρωσία και ΝΑΤΟ
Οι ... αυτολογοκριμένες θέσεις της Marine Le Pen για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας
Ελάχιστες μόλις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, το φαβορί για την πρωτιά, έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα ως προς τις πολιτικές της θέσεις, ιδίως όσον αφορά τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.
Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι άλλοτε φιλορωσικές τοποθετήσεις του κόμματος, που πρότειναν ρήξη με το ΝΑΤΟ, έχουν διαγραφεί από την ιστοσελίδα του.
Ειδικότερα, το κόμμα της ακροδεξιάς αφαίρεσε εν κρυπτώ μέρος της αμυντικής και διπλωματικής πολιτικής του από την ιστοσελίδα του, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των στενών γαλλογερμανικών σχέσεων και την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ
Αν και ο Εθνικός Συναγερμός ελπίζει σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, με προοπτική να ρίξει την κυβέρνηση Macron, προφανώς το κόμμα επιδιώκει να στρογγυλέψει τις θέσεις του, πριν προσέλθουν στις κάλπες οι Γάλλοι εκλογείς, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Όπως τονίζει δημοσίευμα του Politico, οι θέσεις του κόμματος που αφαιρέθηκαν, προέρχονται από την προεδρική υποψηφιότητα της Le Pen το 2022, στην οποία το κόμμα της είχε παρουσιάσει 17 θεματικά φυλλάδια με τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Ενώ 16 φυλλάδια παραμένουν στο διαδίκτυο, αυτό για την άμυνα και τη διπλωματία ως διά μαγείς εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα κάποια στιγμή μετά τις 11 Ιουνίου.
Μπορεί να βρεθεί online, αλλά σε μια άλλη σελίδα που δεν συνδέεται πλέον με τον επίσημο ιστότοπο.

Οι ... αυτολογοκριμένες θέσεις της Marine Le Pen για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας

Στις προγραμματικές της θέσεις, η Εθνική Συσπείρωση, υποστήριζε την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ, καθώς προέτασσε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία του Putin.
Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ «δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας», και για το λόγο αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί στενότερη «συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα”, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.»
Το επίμαχο κείμενο προέβαλε επίσης την άμεση έξοδο της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ήτοι την επιστροφή στο καθεστώς που υφίστατο στη Γαλλία από το 1966 έως το 2009.
Επιπλέον πρότεινε «να μπει ένα τέλος» στα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης της «βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο».
Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη αρμάτων μάχης νέας γενιάς και μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.
Γενικότερα, τους τελευταίους μήνες, η Συσπείρωση της Le Pen έχει στρογγυλέψει ορισμένες από τις οξύτερες θέσεις του.
Τον Μάρτιο, οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας του Melanchon καταψήφισαν.
Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος του κόμματος , ο Jordan Bardella, επεσήμαινε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ωστόσο, στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το κόμμα δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις.
Απεναντίες κατέληξε στη θέση ότι «η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί την αναθεώρηση της διεθνούς τάξης».
Τις τελευταίες ημέρες, ο Εθνικός Συναγερμός έχει επίσης αναθεωρήσει ορισμένες από τις πιο κοστοβόρες οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να βρίσκεται η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές.

politco_lepen.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης