Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκλονισμένοι οι συνεργάτες του Macron: «Πέταξε τη Γαλλία στα σκυλιά» - «Νεκροταφείο ... πολιτικών το Κέντρο»

Συγκλονισμένοι οι συνεργάτες του Macron: «Πέταξε τη Γαλλία στα σκυλιά» - «Νεκροταφείο ... πολιτικών το Κέντρο»
«Η χώρα πάει στα σκυλιά» ομολόγησε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire σύμφωνα με τη Figaro
Ακόμα και ο στενότερος κύκλος συνεργατών του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron δεν κρύβει την απογοήτευσή και το σοκ του για το επερχόμενο βατερλό των βουλευτικών εκλογών.
Και αυτό διότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις από το Παρίσι, η καταστροφική απόφαση του Macron το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ισχυροποιήσει την αριστερά και την ακροδεξιά, ενώ ο ίδιος οδηγείται σε πολιτική αυτοκτονία.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «Αναγέννηση» του Macron ήταν καθόλα αποκαλυπτικός σχετικά με την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στη βόρεια Γαλλία.
«Η χώρα πάει στα σκυλιά», ομολόγησε, σύμφωνα με τη Le Figaro.

m_2.JPG

u.JPG



Στο περιβάλλον των στενών συνεργατών του Γάλλου προέδρου κυριαρχούν πλέον η αμφιβολία, η γκρίνια και η απόγνωση.
Πλέον, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος συνεργάτης στο Ελιζέ μπορεί να διακρίνει πως το ρίσκο του Macron ήταν προδιαγεγραμμένο να αποτύχει.
Μάλιστα, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο προεδρικό μέγαρο είναι οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η επίσημη φωτογράφος της γαλλικής προεδρίας.



«Θυμίζει το τελευταίο δείπνο», επισημαίνει το Politico για τη φωτογραφία από τη σύσκεψη κατά την οποία ο Γάλλος φέρεται να ενημερώνει τον στενό του κύκλο για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριβή του από την ακροδεξιά της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές.
Το σοκ και η απογοήτευση αντανακλώνται γλαφυρά στα πρόσωπα των συμβούλων του.

i.JPG

Ο Macron βυθίζει στον βούρκο τους συνεργάτες του

Πριν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο πιθανός διάδοχος του Macron.
Πλέον το διακύβευμα είναι εάν η νεοφιλελεύθερη παράταξή του θα υπάρχει μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
«Είχε ξεκινήσει σωστά η κούρσα διαδοχής, αλλά ενώ ο στόχος ήταν ο διάδοχος να “κληρονομήσει” ένα παλάτι, τώρα φαίνεται πως υπάρχει μόνο ένα υπόστεγο», τονίζει σκωπτικά στο Politico, ο Benjamin Morel, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Panthéon-Assas του Παρισιού.
Ίσως αυτός που βιώνει τη μεγαλύτερη «ματαίωση» των φιλοδοξιών του είναι ο Attal.
Καθισμένος απέναντι από τον Macron, σε μια από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ο ανερχόμενος κεντρώος πρωθυπουργός δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα στην πολιτική του σταδιοδρομία.
Είχε αναλάβει την πρωθυπουργία μόλις τον Ιανουάριο του 2024 και στις έρευνες της κοινής γνώμης κατέγραφε υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας από τον Macron, δείχνοντας πως θα μπορούσε να είναι ο νέος ηγέτης του χώρου.
Μετά από δύο 24ωρα σιωπής, ο 35χροος πρωθυπουργός εμφανίστηκε για να απαξιώσει την απόφαση του Γάλλου Προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «ξαφνική» και «βιαστική».
Αν και απογοητευμένος λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως τώρα δεν είναι ώρα για κριτική και ενδοιασμούς.

a_11.JPG

v_1.JPG

f_2.JPG


Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες εμφανίζεται και ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin.
Έχει σταυρώσει τα χέρια του σαν να προσεύχεται καθώς ακούει τις ανακοινώσεις από τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Πιο δίπλα, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Yaël Braun-Pivet κρατάει κάποιες σημειώσεις εμφανώς απογοητευμένη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, εξέφρασε ιδιωτικά στον Macron την άποψη πως η απόφασή του είναι λανθασμένη.
Αργότερα δημόσια υποστήριξε πως «υπήρχε κι άλλος δρόμος», αυτός της οικοδόμησης ενός συνασπισμού αντί της προκήρυξης εκλογών.
Σε πολιτικό «σκότος» έχει περιέλθει και ο πρώην πρωθυπουργός Édouard Philippe, ο οποίος προσπαθεί να πάρει εμφανώς αποστάσεις από τις εξελίξεις.
Κάποτε εθεωρείτο ως ένας από τους επικρατέστερους για να είναι ο επόμενος κεντρώος πρόεδρος της χώρας και δήλωνε «πιστός» στον Macron.
Τις τελευταίες ημέρες έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον στενό κύκλο του Γάλλου Προέδρου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ήττα στις ευρωεκλογές ως «απόρριψη» των πολιτικών του προέδρου.
Εξέφρασε μάλιστα αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχει και στην προεκλογική καμπάνια για τις βουλευτικές εκλογές.

Νεκροταφείο πολιτικών το Κέντρο στη Γαλλία

«Ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου καταρρέει ραγδαία με τους εταίρους του συνασπισμού να σκορπάνε στους πέντε ανέμους», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Bejamin Morel.
Οι εκτιμήσει είναι πλέον πως οι δύο ισχυρές δυνάμεις που θα αναδειχθούν από τις κάλπες θα είναι η ακροδεξιά της Λεπέν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία κεντροαριστεράς και αριστεράς.
Το ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής θα φανεί το βράδυ των εκλογών.
Μετά τον Macron, το Κέντρο στη Γαλλία «κινδυνεύει να γίνει και πάλι ένα μέρος όπου οι πολιτικοί πάνε για να πεθάνουν», σχολίασε καταλήγοντας ο Morel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης