Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα απίθανο σενάριο για τις εκλογές των ΗΠΑ… που μπορεί να γίνει πιθανό – Πόσο σίγουροι είναι ως υποψήφιοι οι Trump και Biden;

Ένα απίθανο σενάριο για τις εκλογές των ΗΠΑ… που μπορεί να γίνει πιθανό – Πόσο σίγουροι είναι ως υποψήφιοι οι Trump και Biden;
Τι θα συμβεί σε κάθε στάδιο μέχρι να αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Ενόψει του πρώτου προεδρικού debate την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να ανησυχούν για την ικανότητα των υποψηφίων για το αξίωμα.
Ο Joe Biden, 81 ετών, πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμος για δεύτερη θητεία, ειδικά μετά από πρόσφατα βίντεο που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ηλικία του.
Ο Donald Trump, 78 ετών, αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ηλικία, την πνευματική του οξύτητα και την ιδιοσυγκρασία του.
Επίσης, τον επόμενο μήνα θα αντιμετωπίσει την ποινική του καταδίκη στη Νέα Υόρκη.
Τι θα συμβεί όμως αν κάποιος από αυτούς εγκαταλείψει ξαφνικά την κούρσα — ή πεθάνει;
Η μάχη της διαδοχής μπορεί να φέρει χάος..., σύμφωνα με τους Financial Times.

Πόσο πιθανό είναι αυτό;

Όχι πολύ, λένε οι στοιχηματικές αγορές.
Οι δύο υποψήφιοι παραμένουν ισχυρά φαβορί για να κερδίσουν στις 5 Νοεμβρίου - οι παίκτες του στοιχήματος έχουν σχεδόν 87% πιθανότητες για νίκη Biden ή Trump, σύμφωνα με την RealClearPolitics.
Και οι δύο υποψήφιοι είναι πλέον πέρα από τον μέσο όρο ζωής των ανδρών των ΗΠΑ.
Αλλά τα μεγαλύτερα εμπόδια του Trump είναι τα νομικά του προβλήματα – αν και μικρή η πιθανότητα να καταδικαστεί τον επόμενο μήνα, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο.
Εν τω μεταξύ, οι συνωμοσιολόγοι και οι υποστηρικτές του Trump εικάζουν εδώ και μήνες ότι ο Biden θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από την κούρσα, για να αντικατασταθεί είτε από τη Michelle Obama είτε από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Gavin Newsom.
Οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για την ηλικία του Biden έχουν επίσης ωθήσει ορισμένους Δημοκρατικούς σχολιαστές να αναρωτηθούν εάν θα έπρεπε να αντικατασταθεί.
Αυτή η συζήτηση κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο μετά την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Robert Hur σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Biden, η οποία τον περιέγραφε ως «έναν ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».
Αλλά και τα δύο κόμματα φαίνεται να παλεύουν για τον Λευκό Οίκο με δύο αντιδημοφιλείς υποψηφίους.
Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τον αγώνα οικειοθελώς.

Τι θα συμβεί αν ο Trump ή ο Biden παραιτηθούν ή πεθάνουν πριν από τις εκλογές;

Και οι δύο υποψήφιοι κέρδισαν εύκολα το χρίσμα του κόμματός τους νωρίτερα φέτος.
Εάν εγκατέλειπαν τώρα, θα εναπόκειτο στους αντιπροσώπους στις επικείμενες συνελεύσεις των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών να βρουν αντικαταστάτες.
Αυτό θα έκανε το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών του Ιουλίου στο Μιλγουόκι ή το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο τον Αύγουστο παρόμοιο με συνέδρια πριν από δεκαετίες, όταν οι υποψήφιοι έλεγαν την αντιπροσωπεία κάθε πολιτείας για τις εκλογές.
Οι εκπρόσωποι των πολιτειών θα ήταν «αδέσμευτοι» - δεν θα υπόκεινται πλέον στο πρωταρχικό αποτέλεσμα της πολιτείας τους - και θα μπορούσαν να ψηφίσουν για όποιον υποψήφιο τους άρεσε, δήλωσε η Elaine Kamarck στο think-tank του Ινστιτούτου Brookings.
Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας για να βρεθεί ένας υποψήφιος.
«Πιθανώς, για τους Δημοκρατικούς, θα επέλεγαν την Kamala Harris», είπε ο Derek Muller, καθηγητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Notre Dame.
Αλλά η αποδοχή της Harris είναι μόλις 39,4%, σύμφωνα με το FiveThirtyEight - ακόμη χαμηλότερη από το 39,9% του Biden.
Άλλοι Δημοκρατικοί θα προσπαθούσαν να πάρουν σχεδόν σίγουρα το χρίσμα.
Ο Trump δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή του για αντιπρόεδρό του.
Έτσι, το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα ήταν «λίγο περισσότερο ένας κόσμος ελεύθερων οντοτήτων», πρόσθεσε ο Muller.
Οι κανόνες κανενός κόμματος δεν λένε ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος πρέπει να διαδεχτεί έναν προεδρικό υποψήφιο που παραιτείται ή πεθαίνει.
Η όλη διαδικασία αντικατάστασης θα «φαινόταν χαοτική» με «πολλές διαπραγματεύσεις, πολλές συναλλαγές, πολλές ομιλίες σε κρατικές αντιπροσωπείες σε συνέδρια», είπε η Kamarck.

Έχει εγκαταλείψει προεδρικός υποψήφιος στο παρελθόν;

Ναι, αλλά όταν οι αρχικοί κανόνες του κόμματος ήταν διαφορετικοί.
Ο Lyndon Johnson, ο εν ενεργεία πρόεδρος των Δημοκρατικών το 1968, συγκλόνισε το έθνος τον Μάρτιο αποχωρώντας από την κούρσα, λέγοντας ότι η προεδρία δεν πρέπει να μολυνθεί από «κομματικές διαιρέσεις», ενώ εστίασε στον επίμαχο πόλεμο του Βιετνάμ.
Ο Robert F Kennedy, ο οποίος ήλπιζε να είναι ο υποψήφιος, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο, αφήνοντας τον Hubert Humphrey να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματος σε ένα συνέδριο στο Σικάγο που στιγματίστηκε από διαμαρτυρίες για τον πόλεμο.
Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για αντιπολεμικές διαδηλώσεις - αυτή τη φορά για τη Γάζα - στο συνέδριό τους φέτος, πάλι στο Σικάγο.
Τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση-σοκ του LBJ, ο Δημοκρατικός Thomas Eagleton αποχώρησε από τη θέση του υποψηφίου του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος.
Η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή ανέλαβε τον έλεγχο της διαδικασίας αντικατάστασης — δημιουργώντας προηγούμενο.
Αυτές τις μέρες, εάν οποιοσδήποτε από τους υποψηφίους φύγει πριν από το συνέδριο, η ηγεσία του κόμματος - η DNC ή η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή - θα παρέμβει για να διαχειριστεί τις συνέπειες.
«Το απλό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: τα κόμματα έχουν τον έλεγχο μέχρι την ημέρα των εκλογών», είπε η Kamarck.

Τι θα συνέβαινε εάν ένας υποψήφιος αποχωρούσε μετά τα συνέδρια;

Οι επιτροπές του κόμματος θα αποφάσιζαν με ψηφοφορία έναν νέο υποψήφιο.
Αλλά πρώτα θα μπορούσε να υπάρξει μια παντοδύναμη μάχη διαδοχής.
Για τους Δημοκρατικούς, η αντιπρόεδρος Haris θα ξεκινούσε ως φαβορί, παρά τα δικά της θλιβερά νούμερα έγκρισης.
Αλλά ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Newsom θα ήταν υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Biden.
Ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer και ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritzker είναι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι.
Το πρόβλημα για όλους αυτούς είναι ότι δεν έχουν εθνική αναγνώριση και θεωρούνται πιο εύλογοι υποψήφιοι για το 2028.
Η περίπτωση των Ρεπουμπλικανών εάν ο Trump ήταν ανίκανος θα μπορούσε να είναι χαοτική.
Κατά τη διάρκεια των προκριματικών, Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis και ο επιχειρηματίας Vivek Ramaswamy, προσπάθησαν να πάρουν τους υποστηρικτές του Maga του Trump και ίσως είχαν πιθανότητες.
Ωστόσο, ο πιο στενός αντίπαλος του Trump, η πρώην πρεσβευτής του στις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, προερχόταν από την πιο παραδοσιακή συντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Έτσι, η μάχη για την αντικατάσταση του Trump θα ήταν επίσης μια ιδεολογική μάχη.

Πότε θα γινόταν ακόμα πιο χαοτικό;

Εάν οποιοσδήποτε από τους δύο υποψηφίους εγκατέλειπε μετά τη νίκη των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, αλλά πριν το Εκλογικό Σώμα ψηφίσει για να τον κάνει επίσημα εκλεγμένο πρόεδρο, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν περίπλοκα.
Οι εκλέκτορες στο Εκλογικό Κολλέγιο «δεν θα ανήκουν σε κανέναν», είπε η Kamarck.
«Ως πρακτική πολιτικής, πιθανώς επιλέγουν τον υποψήφιο για αντιπρόεδρο»...αλλά αυτό είναι λίγο διφορούμενο».
Μόλις ψηφίσει το Εκλογικό Σώμα, θα ήταν πιο απλό: η 20η τροποποίηση του συντάγματος των ΗΠΑ λέει ότι εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος πεθάνει, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος τον διαδέχεται.
Μόλις ορκιστεί, αυτός ο νέος πρόεδρος θα μπορούσε να προτείνει έναν αντιπρόεδρο σύμφωνα με την 25η τροπολογία.
Αυτή η επιλογή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την πλειοψηφία και των δύο τμημάτων του Κογκρέσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης