Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ντελίριο στην Τουρκία - Η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ μας δίνει το δικαίωμα να εισβάλουμε στο νησί

Ντελίριο στην Τουρκία - Η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ μας δίνει το δικαίωμα να εισβάλουμε στο νησί
Κύπρος και Ισραήλ παραβιάζουν de facto τη συμφωνία εγγυήσεων, τονίζουν από την Άγκυρα
Στον απόηχο των απειλών του Τούρκου ΥΠΕΞ Hakan Fidan προς Ελλάδα και Κύπρο, ότι η συνεργασία με το Ισραήλ θα αποβεί μοιραία, το τουρκικό κανάλι TRT, έρχεται τώρα να υπερθεματίσει, υπερθεματίζοντας στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας, αλλά και προβάλλοντας μια ακρία θέση.
«Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να λάβει άλλα μέτρα καταγγέλλοντας τη χρήση ορισμένων περιοχών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου από το Ισραήλ ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την καταστροφή στη Γάζα, καθώς μία τέτοια πρακτική παραβιάζει την εγγυητική συμφωνία που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο», δήλωσε σχετικά στο κανάλι ο Τούρκος Διεθνολόγος Selami Kuran.

Κύπρος και Ισραήλ παραβιάζουν de facto τη συμφωνία εγγυήσεων

Ειδικότερα, ο Τούρκος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις μαζί εδώ και πολλά χρόνια και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται και στο πεδίο της εξερεύνησης θαλάσσιων πόρων γύρω από το νησί στη βάση της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που υπογράφηκε το 2010.
Παρόλα αυτά, ο Kuran τονίζει ότι προέκυψε μια νέα συνθήκη, μετά την 7η Οκτωβρίου.
Για να στηρίξει το επιχείρημα του, αναδεικνύει, δε, τα ρεπορτάζ του αγγλικού Τύπου ότι αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στα νότια του νησιού μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες στο Ισραήλ.

img_0345.jpg
Ο Selami Kuran καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bogazici

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο η συμφωνία που υπογράφηκε για την εξερεύνηση φυσικού αερίου να χρησιμοποιηθεί για τα στρατιωτικά συμφέροντα του Ισραήλ αυτές τις μέρες και επισημαίνει ότι η χρήση του νησιού από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου.
«Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές εδώ. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ βρίσκονται επίσης εκτός του πλαισίου που χαράζουν όλοι αυτοί οι διεθνείς νόμοι. Για να το θέσω πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», λέει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία μπορεί να απαντήσει με «κάποιες άλλες ενέργειες»...

Ο Διεθνολόγος ξεκαθαρίζει πως οι στρατιωτικές συμφωνίες (της Κύπρου) με τρίτες χώρες θα αντιμετωπιστούν εντός αυτού του πλαισίου.
Στο πλαίσιο της εγγυοδοσίας, όπως αναφέρει, προβλέπεται η αποτροπή δραστηριοτήτων που μπορεί να βλάψουν το διεθνές καθεστώς του νησιού.
«Η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες. Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει με αυτή τη διαδικασία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την πλευρά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού».
Σύμφωνα με τον Τούρκο νομικό, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα, κάνοντας λόγο για "αποθήκες logistics".
Αν όμως προκύψουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε παρακάμπτονται οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την Κύπρο, κάτι που δεν είναι σωστό από πλευράς διεθνούς δικαίου.
«Η Τουρκία μπορεί φυσικά να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτή την ανομία και την κατάχρηση. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση επηρεάσει τον τουρκικό λαό στο νησί, θα απαντηθεί σίγουρα. Ελπίζω η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να αλλάξει πορεία και να σταματήσει να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που θα επηρεάσουν άμεσα την ειρήνη στο νησί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης