Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ θα γίνει πιο επιθετικό με τον Mark Rutte: Επικριτής του Putin, θα κάνει ότι θέλουν οι Αμερικάνοι

Το ΝΑΤΟ θα γίνει πιο επιθετικό με τον Mark Rutte: Επικριτής του Putin, θα κάνει ότι θέλουν οι Αμερικάνοι
Ο Rutte θεωρείται ότι έχει ταλέντο να βρίσκει συμβιβασμούς ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις
Ύστερα από 8 χρόνια υπό την ηγεσία του Jens Stoltenberg, το ΝΑΤΟ γυρνά σελίδα και αποκτά νέο επικεφαλής: τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte.
Ο Rutte, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από την 1η Οκτωβρίου του 2024.
Και είναι λογικό, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, να διερωτάται κανείς τι διαφορετικό θα φέρει στο ΝΑΤΟ και στην λογική του η άφιξη του Ολλανδού Rutte.

Ρεκόρ

«Χαιρετίζω θερμά την εκλογή από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ του Mark Rutte ως διαδόχου μου…
Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια» ανέφερε ο νυν γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Στην Ολλανδία ο Rutte αποτελεί τον μακροβιότερο πρωθυπουργό, καθώς ηγείται των ολλανδικών κυβερνήσεων από το 2010.
Πριν από αυτόν, «πρωταθλητής» ήταν ο Ruud Lubbers, καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός από 1982 έως το 1994.
Θεωρείται ότι ο Rutte έχει ταλέντο να βρίσκει συμβιβασμούς ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Πολιτική πορεία

Κάτοικος Χάγης ο Rutte ασχολήθηκε με την πολιτική ήδη από την φοίτηση του στο Πανεπιστήμιο του Leiden, όπου σπούδασε Ιστορία.
Εκεί ηγήθηκε της οργάνωσης της νεολαίας του κόμματος Ελευθερία και Δημοκρατία (JOVD) που συνεργάζεται με το δεξιό φιλελεύθερο Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).
Το 1993-1997 κατείχε εκλεγμένες θέσεις στο VVD ενώ το 2006 - σε ηλικία μόλις 39 ετών - τέθηκε επικεφαλής του.

Σταθερός επικριτής του Putin

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Rutte τάχθηκε υπέρ στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και στην αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Στην εξωτερική πολιτική ο Rutte έχει καθιερωθεί ως σταθερός επικριτής του Vladimir Putin.
Ήταν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, όταν το μαλαισιανό αεροσκάφος Boeing MH17 συνετρίβη στο Donbass, με τους περισσότερους επιβάτες να είναι Ολλανδοί.
Η Ολλανδία κατηγόρησε τη Ρωσία για τη συντριβή του αεροπλάνου και έκτοτε ο Rutte ήταν σταθερά πολέμιος του Ρώσου προέδρου.
Η κυβέρνηση Rutte ήταν από τις πρώτες που συμφώνησε να μεταφέρει μαχητικά F-16 στο Κίεβο.

Το τελευταίο εμπόδιο

Το τελευταίο και βασικότερο εμπόδιο για την ανάδειξη του Rutte στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, ο οποίος είχε δικό του υποψήφιο: τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Klaus Iohannis.
Όμως ο Rutte κατάφερε να… κερδίσει τη Βουδαπέστη και να την πάρει με το μέρος του, αφού το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε τον Orban πως η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμμετάσχει με κεφάλαια ή με στρατιώτες στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η συμφωνία αυτή ήταν αρκετή για να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων… παλαιότερη διαμάχη τους.
Ο Rutte είχε επικρίνει σφόδρα έναν ουγγρικό νόμο που απαγόρευε τη συζήτηση στα σχολεία για θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
«Για μένα, η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ…
Αλλά δεν είμαι ο μόνος που το αποφασίζει: υπάρχουν 26 ακόμη χώρες» είχε αναφέρει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, με τον Orban να υποστηρίζει επανειλημμένα ότι οι Ούγγροι δεν μπορούν να «εμπιστευτούν έναν τέτοιο Γενικό Γραμματέα».
Τελικά όμως οι επιφυλάξεις ήρθησαν, ο Iohannis αποχώρησε από την κούρσα και ο Rutte ορίστηκε νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Πιο επιθετικός

Ο Vladimir Olenchenko, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAS, εφιστά την προσοχή στις δυσκολίες που συνδέονται με την εκλογή του Γενικού Γραμματέα.
Κατά τη γνώμη του, ο Stoltenberg έμεινε σε αυτό το πόστο για περισσότερα από οκτώ χρόνια μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούσαν να βρουν μια αποδεκτή εναλλακτική λύση σε αυτόν.
«Ο Rutte συμμερίζεται όλες τις πεποιθήσεις του προκατόχου του και είναι έτοιμος να προωθήσει με συνέπεια την ατζέντα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μόνη διαφορά είναι ότι ο διάδοχος είναι πιο επιθετικός, αλλά σε ένα χρόνο, όταν θα έχει αποδείξει τα πάντα σε όλους, μπορεί να γίνει πιο συγκρατημένος», λέει ο Olenchenko.

Οι απορρίψεις

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός σημειώνει ότι η αναζήτηση ενός νέου επίσημου επικεφαλής του μπλοκ ήταν αρκετά δύσκολη.
Εκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο πρώην Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εμφανίστηκαν κατά καιρούς ως υποψήφιοι, αλλά απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με τον Olenchenko, οι ηγέτες της συμμαχίας θεώρησαν ότι αυτοί οι πολιτικοί θα ήταν πολύ ανεξάρτητοι.

Μόνιμα στην ατζέντα η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρω-Ατλαντικής Συνεργασίας, αναπληρώτρια διευθύντρια του INION RAS Tatiana Parkhalina, με τη σειρά της υποστηρίζει ότι αυτό που αναμένεται από τον Rutte είναι πως θα είναι πιο δραστήριος και με μεγαλύτερη επιρροή γενικός γραμματέας.
Ταυτόχρονα, είναι σίγουρη ότι η σημασία αυτής της θέσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος την καταλαμβάνει.
«Για παράδειγμα, οι Λόρδοι Hastings και George Robertson ήταν ισχυρές προσωπικότητες και οι δύο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της συμμαχίας…
Δεδομένου ότι ο Rutte υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντα του Κιέβου, το θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία θα εμφανίζεται ακόμη πιο συχνά στην ατζέντα του στρατιωτικού μπλοκ» καταλήγει η Ρωσίδα πολιτική επιστήμονας, Tatiana Parkhalina.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης