Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν μια νέα, παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – Σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος

BIS: Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν μια νέα, παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – Σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος
Ο Agustín Carstens λέει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης» μετά τον πληθωρισμό, αλλά οι πολιτικές αναταραχές ενέχουν κινδύνους
Τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα κρατικού χρέους θα μπορούσαν να διαταράξουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, υποστήριξε ο επικεφαλής του οργάνου που συμβουλεύει τις κεντρικές τράπεζες την Κυριακή.
Ο λόγος για τον Agustín Carstens, γενικό διευθυντή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ο οποίος δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης» από την κρίση πληθωρισμού, αλλά προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ειδικά οι πολιτικοί, πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και οι εκλογές -από τις προεδρικές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο έως το Μεξικό και τη Νότια Αφρική, αλλά και στη Γαλλία και τη Βρετανία την ερχόμενη εβδομάδα- εγκυμονούν κινδύνους.
Η απόφαση του Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες κάλπες στη Γαλλία έχει προκαλέσει κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και έχει διαταράξει τις αγορές ομολόγων, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή έδειξαν ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να κερδίσει με ποσοστά ρεκόρ στο β’ γύρο.
Ο Carstens είπε ότι η BIS δεν αναφέρεται σε «μία ή δύο» κυβερνήσεις, αλλά το μήνυμά του είναι σαφές.
«Αυτές [οι κυβερνήσεις] πρέπει να περιορίσουν την αύξηση του δημόσιου χρέους και να αποδεχτούν ότι τα επιτόκια μπορεί να μην επιστρέψουν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την πανδημία», είπε.
«Χρειαζόμαστε μια γερή βάση για να χτίσουμε πάνω της».
Δεδομένου ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι πιέσεις κόστους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της κλιματικής κατάρρευσης, τα σχέδια οικονομικής τόνωσης και η γενική αύξηση του προστατευτισμού θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ήδη ευαίσθητες αγορές, προειδοποίησε η BIS στην ετήσια έκθεσή της.
«Μπορούν να σας εκπλήξουν» είπε ο Carstens στους δημοσιογράφους, δείχνοντας την αναταραχή στις αγορές της Βρετανίας μετά τα δημοσιονομικά σχέδια της τότε πρωθυπουργού Liz Truss, τα οποία οδήγησαν ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία σε παρ’ ολίγον κατάρρευση. «Θέλετε πραγματικά να το αποφύγετε αυτό».

Υποσχέσεις

Τα κόμματα της Γαλλίας έχουν όλα υποσχεθεί νέες δαπάνες.
Η κυβέρνηση Macron είχε υποσχεθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι σε ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 3% έως το 2027 – ένας στόχος που μπορεί να είναι ανέφικτος μετά τις εκλογές, που ολοκληρώνονται στις 7 Ιουλίου.
Εάν σχηματίσει κυβέρνηση, η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine θα μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ενέργεια, ο οποίος λέει ότι θα κοστίσει 7 δισ. ευρώ (5,9 δισ. £) για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και 12 δισ. ευρώ σε ολόκληρο έτος.
Το RN θα καταργήσει επίσης τα τρέχοντα όρια συνταξιοδότησης το 2023, μειώνοντάς τα στα 62 από 64 ενώ λέει ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που τώρα βρίσκεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, λέει ότι θα αυξήσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, παρέχοντας δωρεάν σχολικά γεύματα και μεταφορικά, ενώ θα αυξήσει τις επιδοτήσεις στέγασης κατά 10%.
Όλα τα παραπάνω έχουν εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού για τη γαλλική κυβέρνηση, με το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι κάτοχοι γαλλικού χρέους σε σχέση με το γερμανικό bund να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει μείωση κατά 6% από τότε που ο Macron διέλυσε το κοινοβούλιο, με τις γαλλικές τράπεζες να είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους.
Από την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου, oι τρεις μεγάλες –η Société Générale, η BNP Paribas και η Crédit Agricole– έχουν πτώση 10%-14%.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλο χρέος και αναμένεται να υποφέρουν εάν το πιστωτικό κόστος αυξηθεί απότομα.
Θετικό για τον Carstens είναι το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες περιόρισαν με επιτυχία τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε φτάσει σε υψηλά δεκαετιών μετά την πανδημία Covid-19 και στη συνέχεια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία ταλαιπώρησε τις αγορές εμπορευμάτων.
«Σε σύγκριση με πέρυσι, πρέπει να πω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση» δήλωσε ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού.
Αν και ο Carstens είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες άξιζαν επαίνους για την πλοήγηση σε ένα δύσκολο μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, πρόσθεσε ότι έπρεπε να επιμείνουν, παρομοιάζοντας τη μάχη του πληθωρισμού με μια σειρά αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας.
Περιέγραψε δε ένα «ακραίο» σενάριο βάσει του οποίου ο πληθωρισμός αυξάνεται ξανά και οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν περαιτέρω τα επιτόκια - αλλά αυτό είναι το δυσμενές σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης