Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανική… υποχώρηση - Αποζημιώσεις σε Πολωνούς - θύματα των Ναζί ανακοινώνει ο Scholz

Γερμανική… υποχώρηση - Αποζημιώσεις σε Πολωνούς - θύματα των Ναζί ανακοινώνει ο Scholz
Η Πολωνία απαιτεί αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το Βερολίνο τις έχει απορρίψει και... ψάχνει δημιουργική λύση
Αποζημιώσεις σε Πολωνούς θύματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, εξέλιξη που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και των σχετικών απαιτήσεων που διατυπώνει εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα, η οποία διαμηνύει πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι απολύτως ανοιχτά ζητήματα.
Σύμφωνα με το Politico, ο Γερμανός καγκελάριος στο πλαίσιο της βελτίωσης των γερμανο – πολωνικών σχέσεων πρόκειται να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Βαρσοβία, αποζημιώσεις για τους Πολωνούς που έπεσαν θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων.
«Αναμένεται ότι ο καγκελάριος θα ανακοινώσει ότι κάτι θα γίνει… για τους ανθρώπους εκείνους που υπέφεραν υπό τη γερμανική ναζιστική κυριαρχία στην Πολωνία και που εξακολουθούν να είναι στη ζωή και που για παράδειγμα, δεν έχουν επαρκή ασφάλεια υγείας ή που είναι αντιμέτωποι με την φτώχεια όντας σε μεγάλη ηλικία» υποστηρίζει ο Paul Ziemiak, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής δύναμης στη Bundestag.

Απαιτήσεις 1 τρις ευρώ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την κίνηση αυτή ο Scholz στοχεύει να βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις της χώρας του με την Πολωνία, ιδιαίτερα ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του Donald Tusk ως πρωθυπουργού της Πολωνίας.
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Γερμανίας – Πολωνίας είχαν επιδεινωθεί ραγδαία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Η Γερμανία ήταν αγαπημένος στόχος της κυβέρνησης του PiS, με τους ηγέτες του κόμματος να απαιτούν από το Βερολίνο να πληρώσει περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις.
Η Γερμανία απέρριψε αυτά τα αιτήματα, με εκπρόσωπο της να υποστηρίζει ότι «το θέμα έχει κλείσει» λόγω μιας σειράς μεταπολεμικών συμφωνιών.

Δημιουργική λύση

Η πολωνική κυβέρνηση υπό τον Tusk απέσυρε τις απαιτήσεις αποζημίωσης, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski κάλεσε τη Γερμανία να βρει μια «δημιουργική λύση» για να αποζημιώσει τον πολωνικό λαό για τα δεινά του.
Η γερμανική ανακοίνωση αναμένεται να αποτελείται από ένα πακέτο μέτρων κόστους «τριψήφιου εύρους εκατομμυρίων», τονίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Όπως αναφέρεται, το πακέτο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει οικονομική αποζημίωση για τους Πολωνούς θύματα της ναζιστικής Γερμανίας που είναι ακόμη ζωντανοί, υποστήριξη για την άμυνα της ανατολικής πλευράς της Πολωνίας και τη δημιουργία μνημείου στο Βερολίνο με επίκεντρο τα ναζιστικά εγκλήματα στην κατεχόμενη Πολωνία.
Ο Scholz αναμένεται να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk.

Ευρείες συνομιλίες

Το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί επίσης τις πρώτες διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανίας - Πολωνίας από το 2018.
Περισσότεροι από 10 υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου του Scholz έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις.
Είναι απίθανο, ωστόσο, η αναμενόμενη ανακοίνωση της Γερμανίας να βάλει τέλος στις απαιτήσεις των Πολωνών για αποζημιώσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών στην Πολωνία πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση.
Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για την εμβάθυνση της υποστήριξης της Γερμανίας κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Πολωνίας θα είναι βασικό μέρος των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με ανώτερο Γερμανό αξιωματούχο.
Αυτές οι συζητήσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο στο οποίο και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ενισχύσουν τις διασυνοριακές τους πρωτοβουλίες για την αεράμυνα.

Αεράμυνα

Ο Scholz θέλει η Βαρσοβία να εγγραφεί στην πλατφόρμα Sky Shield για την από κοινού προμήθεια και λειτουργία συστημάτων αεράμυνας, ενώ ο Tusk αναζητά υποστήριξη για μια ξεχωριστή στρατηγική αμυντική γραμμή κατά μήκος των συνόρων της περιοχής της Βαλτικής με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης αεροπορικά συστήματα.
Όσον αφορά το σχέδιο για την ίδρυση του νέου μνημείου στο Βερολίνο - που ονομάζεται «Γερμανο-Πολωνικό Σπίτι» -, αυτό εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Scholz την περασμένη εβδομάδα.
«Οι φρικαλεότητες και τα εγκλήματα της κατοχής της Πολωνίας από τη Ναζιστική Γερμανία, της οποίας έπεσαν θύματα πάνω από πέντε εκατομμύρια Πολωνοί, είναι ακόμα πολύ λίγο γνωστά σε αυτή τη χώρα», δήλωσε η Claudia Roth, υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας.
«Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη όσον αφορά τη σχέση της με την Πολωνία, τη γείτονά μας και, ευτυχώς, πάλι τον στενό μας εταίρο» επισήμανε η Roth.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για δηλώσεις που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, η οποία διαμηνύει ότι «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει απολύτως ανοικτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης