Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αρχές στην Ιταλία δέσμευσαν κινεζικά drones με προορισμό τη Βεγγάζη και τον Haftar – Ποιοι έσπασαν το εμπάργκο

Οι Αρχές στην Ιταλία δέσμευσαν κινεζικά drones με προορισμό τη Βεγγάζη και τον Haftar – Ποιοι έσπασαν το εμπάργκο
Τα drones είχαν προορισμό τη Λιβύη
Σχετικά Άρθρα

Οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι αναχαίτισαν και κατάσχεσαν κινεζικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο λιμάνι Gioia Tauro στη νότια Ιταλία.
Τα drones κατευθύνονταν στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τους Times, η κατάσχεση έγινε στις 18 Ιουνίου, όταν οι αξιωματούχοι κατέσχεσαν τρία κοντέινερ γεμάτα με τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Wing Loong.
Αυτά τα εμπορευματοκιβώτια είχαν εκφορτωθεί από το MSC Arina, ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε από την Κίνα.
Η αποστολή, με ψευδή σήμανση ως ανταλλακτικά για ανεμογεννήτριες, περιελάμβανε δύο σταθμούς ελέγχου μαζί με τα drones.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα UAV προορίζονταν για τη Βεγγάζη της Λιβύης, για να παραδοθούν στον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από πληροφορία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αναχαίτιση και η κατάσχεση των drones αντιπροσωπεύει παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στις αποστολές όπλων στη Λιβύη.
Αυτό το εμπάργκο, μαζί με τις κυρώσεις που απαγορεύουν την αγορά λιβυκού πετρελαίου, στοχεύει στην αποτροπή περαιτέρω αποσταθεροποίησης του ήδη εύθραυστου πολιτικού τοπίου στη Λιβύη.

Συγκρούσεις και… συνωμοσίες

Από την πτώση του Moammar Gadhafi το 2011, η Λιβύη έχει βυθιστεί σε σύγκρουση, με τη χώρα ουσιαστικά να χωρίζεται σε ανατολικές και δυτικές φατρίες.
Κάθε φατρία έχει τη δική της διοίκηση και ένοπλες δυνάμεις, και οι δύο πλευρές έχουν ενσωματώσει όλο και περισσότερο drones στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.
Τα εμπορευματοκιβώτια, που βρίσκονται τώρα υπό κατάσχεση, πιθανότατα θα υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο καθώς οι ερευνητές θα καθορίσουν την πλήρη έκταση του δικτύου που είναι υπεύθυνο για αυτήν την αποστολή όπλων.
Η επιχείρηση έρχεται δύο μήνες αφότου δύο πρώην υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών στον Καναδά κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε συνωμοσία για την πώληση κινεζικής κατασκευής drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη.
Ο Fathi Ben Ahmed Mhaouek, 61 ετών, και ο Mahmud Mohamed Elsuwaye Sayeh, 37 ετών, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για την απόκτηση κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον Haftar σε αντάλλαγμα για αποστολές πετρελαίου στη Λιβύη.
Η καναδική αστυνομία αποκάλυψε ότι μέρος της συνωμοσίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας τους στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την οποία η απασχόλησή τους παρείχε λειτουργική διπλωματική ασυλία. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης