Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποταμός o Putin: Μηδενικές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία ο παράνομος Zelensky - Αυτοί είναι οι όροι μας για ειρήνη

Ποταμός o Putin: Μηδενικές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία ο παράνομος Zelensky - Αυτοί είναι οι όροι μας για ειρήνη
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έβαλε το τελευταίο καρφί στο ... πολιτικό φέρετρο του Zelensky από τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Viktor Orban
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin «τελείωσε» τον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Volodymyr Zelensky με μια φράση, καθώς, όπως είπε, «o Ουκρανός πρόεδρος που έχει απολέσει τη νομιμότητά του προ πολλού έχει μηδενικές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές».
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου προέβη στις σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, ο οποίος επισκέφτεται τη Μόσχα, στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ.
«Εφόσον αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, τότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές, οι οποίες δεν έγιναν εγκαίρως σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σύνταγμα τους για την προεδρία. Οι πιθανότητες να τις κερδίσουν οι Ουκρανοί ηγέτες, που έχουν χάσει τη νομιμοποίηση, τη δημοφιλία και τη νομιμότητά τους, είναι σχεδόν μηδενικές», τόνισε σχετικά ο Ρώσος πρόεδρος
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν σκέφτεται την κατάπαυση του πυρός ακριβώς διότι δίνει στο Κίεβο το πρόσχημα που χρειάζεται για να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο.

Συγκεκριμένοι οι λόγοι για τους οποίους ο Zelensky απορρίπτει συμφωνία - Εμείς θέλουμε καθαρή ειρηνευτική λύση, όχι προσωρινή κατάπαυση

Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στη «συζήτηση μιας πολιτικο-διπλωματικής» λύσης για την Ουκρανία, αλλά η πλευρά του Κιέβου δεν το θέλει αυτό, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.
Στο Κίεβο, ακόμα «δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την ιδέα ενός τέλους που θα σημαίνει την ήττα τους», εξήγησε ο Putin.
Ο ηγέτης της Ρωσικής ομοπονδίας υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι το καθεστώς του Κιέβου αποστρέφεται τον τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών, διότι σε αυτή την περίπτωση αίρεται de facto ο στρατιωτικός νόμος που δίνει πρόσχημα παραμονής στην εξουσία στον Zelensky.
«Οι πιθανότητες η ουκρανική ηγεσία -που έχει χάσει τη νομιμοποίηση, τη δημοφιλία και τη νομιμότητά της- να επικρατήσει σε τυχόν εκλογές είναι σχεδόν μηδενικές», υποστήριξε.
Ταυτόχρονα, δυτικοί «χορηγοί» συνεχίζουν να προσπαθούν «να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χώρα και τον λαό της ως αποδιοπομπαίο τράγο, θύμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία», επεσήμανε σε αιχμηρό τόνο.
Παράλληλα, ο Putin τόνισε ότι η ρωσική ειρηνευτική πρόταση επιτρέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, αυτό δεν θα πρέπει να είναι «μια απλή εκεχειρία ή μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός», δηλαδή «κάποιου είδος παύσης» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Κίεβο για να ανασυνταχθεί, διευρκίνισε.
Η Ρωσία υποστηρίζει «ένα πλήρες και οριστικό τέλος της σύγκρουσης».
Και αυτό, όπως είπε ο Putin έχει ως προϋπόθεση την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και του Luhansk, όπως και από τις περιοχές της Zaporizhia και της Kherson.
«Υπάρχουν και άλλοι όροι, αλλά όλα αυτά είναι ένα θέμα για αρκετά λεπτομερή εξέταση κατά τη διάρκεια μιας πιθανής διαπραγμάτευσης», κατέληξε στην εκτενή του αναφορά για τη ρωσική ειρηνευτική πρόταση ο πρόεδρος του κράτους.

Στο τραπέζι των ρωσο-ουγγρικών συνομιλιών η οριστική διευθέτηση του Ουκρανικού

Εν συνεχεία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έκανε γνωστό ότι συζήτησε τους πιθανούς τρόπους επίλυσης της ουκρανικής κρίσης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
«Φυσικά, υπήρξε μια αρκετά ενδελεχής, άμεση και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής σύγκρουσης. Συζητήσαμε επίσης πιθανούς τρόπους επίλυσής της», εξήγησε ο Ρώσος ηγέτης.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι ο Orban του μίλησε για τις συναντήσεις που είχε στο Κίεβο, όπου πρότεινε στον Zelensky κατάπαυση του πυρός.
είχαν συνομιλίες στο Κρεμλίνο, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από δυόμισι ώρες.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουγγαρίας πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών, στις οποίες συμμετείχαν οι επικεφαλής των Υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών.
Η ρωσική πλευρά εκπροσωπήθηκε επίσης από τους βοηθούς του προέδρου Yuri Ushakov και Vladimir Medinski.
Ο τελευταίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες Μόσχας-Κίεβου που διακόπηκαν από τη Δύση.
Επισημαίνεται ότι η Βουδαπέστη ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ως επικεφαλής της προεδρεύουσας χώρας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός στις 2 Ιουλίου επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Ο Orban πρόσφερε στον Zelensky όρους για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά εκείνος τους απέρριψε, σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήγησε ότι εκπροσώπησε την ευρωπαϊκή ήπειρο που ενδιαφέρεται για την ειρήνη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Το Κίεβο τους είχε απαγορεύσει προηγουμένως με νόμο - με απόφαση του Zelensky.

Σημαντική παρέμβαση για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης

Τα πιθανά θεμέλια για μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη συζητήθηκαν επίσης στις διαπραγματεύσεις Orban - Putin δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρόεδρος.
«Μιλήσαμε επίσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για πιθανές αρχές μιας πιθανής μελλοντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους. 
O Putin έχει αναφερθεί πολλάκις σε ένα ανεξάρτητο σύστημα ασφαλείας στην Ευρασία και ευρύτερα, το οποίο ουσιαστικά θα καθιστά αχρειάστες τις παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά πράγματα των υπολοίπων κρατών.

Πρoχωράει η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ουγγαρία

Η Μόσχα και η Βουδαπέστη συνεχίζουν να εργάζονται για το έργο του πυρηνικού σταθμού στο Paks, ξεκαθάρισε εν συνεχεία ο Ρώσος πρόεδρος αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων συνεργασίας που θα λάβει η Μόσχα με την Βουδαπέση.
«Συνεχίζονται οι εργασίες για το εμβληματικό κοινό έργο για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού στο Paks», σημείωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με τον Putin, η εφαρμογή της πέμπτης και της έκτης μονάδας σε λειτουργική κατάσταση θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα του εργοστασίου. Ως αποτέλεσμα, ο ενεργειακός εφοδιασμός της ουγγρικής οικονομίας θα βελτιωθεί.
Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούν να λαμβάνουν φθηνή και καθαρή ενέργεια, συνόψισε ο αρχηγός του κράτους.
Σημειωτέον ότι η συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Paks-2 μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2023.
Μετά την έγκριση της τελικής συμφωνίας, οι κατασκευαστές άρχισαν να κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto ανέφερε προηγουμένως ότι η Βουδαπέστη είχε διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν τον πυρηνικό σταθμό Paks II.
Ο υπουργός πιστεύει ότι τέτοιες κυρώσεις είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της χώρας στον ενεργειακό τομέα.

Viktor Orban: Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει δεσμούς και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία

«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει καταστεί σαφές ότι χωρίς διπλωματία δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη διευθέτησης. Η ειρήνη δεν θα έρθει από μόνη της. πρέπει να δουλέψουμε γι' αυτό», πρότεινε στη δική του τοποθέτηση ενώπιον των συντακτών ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Η Ουγγαρία έχει γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που διατηρεί επαφές τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία: Γι' αυτό ήμουν στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, γι' αυτό βρίσκομαι στη Μόσχα τώρα», επεσήμανε με νόημα.
Ωατόσο ο ηγέτης της Ουγγαρίας ξεκαθάρισε πως οι «θέσεις των δύο χωρών απέχουν πολύ μεταξύ τους και είναι απαραίτητο να γίνουν πολλά βήματα για να πλησιάσουμε τον τερματισμό του πολέμου».
Η Ουγγαρία δεν σκοπεύει να «δώσει σημασία» στην κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίσκεψή της στη Μόσχα, κατέληξε με νόημα ο Orban αφήνοντας αιχμές προς την ευρωπαϊκή ηγεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης