Τελευταία Νέα
Διεθνή

FSB: Προσπάθεια πειρατείας από Ουκρανούς στο ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 – Έφαγαν τα μούτρα τους όπως πάντα

FSB: Προσπάθεια πειρατείας από Ουκρανούς στο ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 – Έφαγαν τα μούτρα τους όπως πάντα

Τι αποκάλυψε η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας

Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (8/7/2024) ότι απέτρεψε μια προσπάθεια των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών να αεροπειρατήσουν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 με τη βοήθεια συμμάχων του ΝΑΤΟ.
"Η ρωσική FSB απέτρεψε άλλη μια απόπειρα των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών να αεροπειρατήσουν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και να το πετάξουν στο εξωτερικό.
Η εμπλοκή των ειδικών υπηρεσιών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην προετοιμασία και εφαρμογή του η επιχείρηση αποκαλύφθηκε », ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Το βομβαρδιστικό αερομεταφορέα υπερηχητικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 του Tupolev (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: Backfire) έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους στη θάλασσα και στο έδαφος μέσω κατευθυνόμενων πυραύλων και εναέριων βομβών.
Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να στρατολογήσουν έναν Ρώσο στρατιωτικό πιλότο, προσφέροντάς του μια οικονομική ανταμοιβή και την ιταλική υπηκοότητα για την αεροπειρατεία του αεροπλάνου και την πτήση του στον προορισμό, ανέφερε η FSB.
«Η ρωσική αντικατασκοπεία έλαβε πληροφορίες που βοήθησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ozerne», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Ρώσος στρατιωτικός πιλότος που στοχοποιήθηκε από τους Ουκρανούς επιχειρηματίες είπε σε βίντεο που κοινοποίησε η FSB ότι του είχαν προσφερθεί 3 εκατομμύρια δολάρια για την αεροπειρατεία ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού με πυρηνική ικανότητα.
Το ποσό φέρεται να περιελάμβανε ένα εκατομμύριο που παρείχε ο ουκρανικός κρατικός αμυντικός όμιλος Ukroboronprom.

Μέσω Telegram έγιναν όλα

Ο αεροπόρος τόνισε ότι οι Ουκρανοί επικοινώνησαν μαζί του μέσω Telegram σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν πληροφορίες για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών του κύτους, της τεχνικής κατάστασης και του προγράμματος συντήρησης.
Ο πιλότος είπε ότι απείλησαν επίσης ότι θα βλάψουν την οικογένειά του εάν αρνιόταν να βάλει φωτιά σε εξοπλισμό ρωσικής αεροπορίας και ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών είχε ετοιμάσει πολωνικά ταξιδιωτικά έγγραφα για τους συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένης της πολωνικής ταυτότητας για τη σύζυγό του, καθώς και έναν πολωνικό τραπεζικό λογαριασμό.
Μετά την αεροπειρατεία, η οικογένεια επρόκειτο να πετάξει στην Τουρκία, από όπου θα είχαν συνοδευτεί στην Ουκρανία μέσω της Μολδαβίας.
"Υπήρχε ένας λόγος για τον οποίο επέλεξαν τη Μολδαβία.
Οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες αισθάνονται ελεύθερες εκεί, εκτελούν τις αποστολές πληροφοριών τους εκεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου", δήλωσε στέλεχος της FSB στο ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 1.
Η FSB είπε το 2022 ότι η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας βοηθούνταν από υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο σχεδιασμό μιας επιχείρησης για την αεροπειρατεία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης